A40231 Uitvoeren kerkenbeleidsplan
Denderleeuw telt vijf kerken op haar grondgebied. Volgens het kerkenbeleidsplan blijven drie kerken behouden voor de eredienst en worden twee kerken hieraan onttrokken. In de kerk van Huissegem zal eind 2019 de laatste eredienst doorgaan, voor de kerk Sint-Amandus van Iddergem zal dit eind 2022 zijn.
Omdat de kerk van Iddergem eigendom van de gemeente is, moeten we op zoek naar een herbestemming voor dit gebouw. Het Projectbureau Herbestemming Kerken start eind 2019 met een haalbaarheidsstudie voor de herbestemming. Tijdens het traject zullen ook de inwoners betrokken worden zodat de nieuwe bestemming een draagvlak krijgt en de kerk een zinvolle invulling kan krijgen voor de gemeenschap.
Voor de drie overblijvende kerken (Sint-Amandus Dorp, Sint-Pietersbanden van Welle en Sint-Anna van Leeuwbrug) staan onderhouds- en renovatiewerken gepland. De ingrijpendste werken vinden plaats in de Sint-Amanduskerk op het dorp waar een volledige binnenrestauratie en een nieuw verwarmingssysteem voorzien zijn.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
De werken voor de vernieuwing van de verwarming van de kerk Sint Amandus Dorp zijn op 16 mei 2022 gestart.
- Eerst werd het geklasseerde orgel ingekist om het te beschermen tijdens de werken. In de omkisting werd een klimatisatiesysteem aangebracht om de nodige temperatuur en vochtigheid voor het orgel te garanderen.
- Daarna kan de bestaande tegelvloer opgebroken worden om de sleuven voor de nieuwe verwarmingsleidingen te maken. Begin september 2022 start Solva met de archeologische onderzoekswerken in de gemaakte sleuven.
In het kerkenbeleidsplan is voorzien dat de kerk Sint Amandus in Iddergem vanaf 2023 niet meer gebruikt zal worden voor erediensten. Gezien deze beschermde kerk eigendom is van de gemeente, moet de gemeente i.s.m. de kerkfabriek op zoek naar een herbestemming van het kerkgebouw. Via het Projectbureau Herbestemming Kerken werd een haalbaarheidsstudie voor de herbestemming uitgevoerd. In oktober 2021 werd het uitgewerkte voorkeursscenario voorgesteld aan het bestuur en de kerkfabriek. Op basis hiervan maakte het architectenbureau het eindrapport op. Op 11 september 2022 zal tijdens Open Monumentendag een tentoonstelling georganiseerd worden in de kerk om bezoekers te informeren over de geschiedenis én de toekomst van de kerk.
Tijd
Vertraagd
Door de nodige aanpassingen aan het aanbestedingsdossier, de studie van een nieuw verwarmingssysteem en de opmaak van een archeologische studie heeft het dossier van Sint Amandus Dorp Denderleeuw vertraging opgelopen.
Door de coronacrisis en de hieruit voortvloeiende extra werklast voor de behandelende dienst heeft de haalbaarheidsstudie voor de kerk van Iddergem wat vertraging opgelopen. De kerk wordt pas ontwijd vanaf januari 2023, dus er rest nog voldoende tijd om het herbestemmingstraject op tijd af te ronden.
Geld
De benodigde budgetten voor de verwarmingswerken en de binnenrestauratie van Sint-Amandus Dorp zijn voorzien in het meerjarenplan.
Voor de herbestemming van de kerk Sint-Amandus van Iddergem is er een eerste indicatie van benodigde budgetten op basis van het uitgewerkte voorkeursscenario. Deze budgetten zijn nog niet voorzien in dit meerjarenplan. Er is wel budget voorzien voor de vernieuwing van de verwarming en elektriciteit en de herstelling van het dak van de toren en de dakgoten. Deze werken zullen deze legislatuur nog uitgevoerd worden. Voor het realiseren van het voorkeursscenario van de herbestemming zal in de volgende legislatuur budget voorzien worden zodat het project tegen 2028 klaar kan zijn.