Trekker CBS
Jo Fonck

De toename van het aantal bevoegdheden kan ook een aanzet zijn om meer in te zetten op samenwerkingsverbanden met andere lokale besturen om zo de leefbaarheid van ons bestuur te verzekeren. Met dit soort schaalvergroting creëren we meer ruimte voor specialisaties en kan er mogelijk efficiënter gewerkt worden.

Ook het belang van lobbywerk door onze lokale politici en vanuit overkoepelende organisaties zoals VVSG om bijkomende middelen te vragen voor lokale besturen met een voorstedelijke context of om bepaalde projecten binnen te halen, neemt toe aan belang. Dit geldt ook voor het actief opvolgen van mogelijke subsidiekanalen.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Op 1 juni 2022 nodigde SOLvA de burgemeesters en algemeen directeurs van de 14 besturen uit de nieuwe Denderregio uit met volgende doelstellingen:

  • door elkaar beter te leren kennen, een eerste stap te zetten richting de Denderregio (gezien regiovorming vanuit Vlaamse overheid)
  • een afgebakend gebied, dat na de goedkeuring van het decreet, ook officieel de referentieregio voor Vlaanderen wordt
  • een beter zicht op de regio, eerste conclusies opgelijst en concrete afspraken voor een volgende stap

SOLvA en DDS (Dender, Durme en Schelde) vroegen het mandaat om een doorbraakproject voor te bereiden en in te dienen bij VVSG om zo de opstart van de nieuwe Denderregio te faciliteren. Daarnaast gaan SOLvA en DDS in gesprek met VLEVA, VLAIO en de provincie Oost-Vlaanderen om subsidie-opportuniteiten te onderzoeken vanuit de uitdagingen voor de nieuwe Denderregio.

 

SOLvA is op heel wat vlakken een belangrijke partner voor ons lokaal bestuur. Denk maar aan het begeleiden van RUP's, het aanstellen van ontwerpers, het uitvoeren van de acties binnen het IGS Woonbeleid, ... Vaak gaat het om grotere projecten en gaan hier grote budgetten mee gepaard. Het is dan ook van belang dat de samenwerking met deze belangrijke partner zo goed mogelijk verloopt. Vanuit dit oogpunt en vanuit zijn decretale taken in het kader van organisatiebeheersing achtte de algemeen directeur het opportuun om de samenwerking met SOLvA te evalueren. Dit voorjaar werden alle betrokken diensten bevraagd over hun samenwerking met SOLvA in 2021, dus o.m. over het aanstellen van een ontwerper voor het Vrijetijdshuis, de opmaak van de archeologienota voor de binnenrestauratie van de kerk op Dorp Denderleeuw, het RUP Broekpark en Vrijheidspark, de herontwikkeling van Wolfsgracht, ... De interne begeleiders van deze projecten behandelden vragen zoals wat is de reden om Solva in te schakelen, wordt het globale doel bereikt, wat is specifiek goed verlopen, wat liep fout of waar was bijsturing nodig, algemene aanbevelingen of aandachtspunten voor de toekomst, volgende keer opnieuw SOLvA inschakelen voor dergelijke opdracht? Op basis van de antwoorden kon geconcludeerd worden dat de samenwerking grotendeels naar wens verloopt. Uiteraard zijn er aandachtspunten. In quasi alle gevallen zouden de betrokken medewerkers in de toekomst opnieuw een beroep doen op SOLvA. De gemeenteraad nam hiervan kennis op 5 mei 2022.

 

In het voorjaar van 2022 werd de tool Subsidiemanager van Vandenbroele aangekocht en geïmplementeerd bij onze medewerkers. Hiermee kunnen ze makkelijker het complexe subsidielandschap doorzoeken en subsidiedossiers beheren en opvolgen. Tegelijk werd intern ook een procedure opgesteld voor subsidiebeheer.

G

Tijd

--

Geld

Startdatum

Einddatum