Trekker CBS
Andy Depetter

Met alle bijkomende bevoegdheden die we als lokaal bestuur de laatste jaren erbij kregen en de komende tijd nog zullen krijgen in de vorm van regierol of andere – niet altijd met bijhorende middelen – is het voeren van een kerntakendebat een zeer belangrijk aspect voor deze beleidsperiode. We bekijken welke taken niet verplicht zijn en of er taken zijn die eventueel door gelijkwaardige privé-initiatieven kunnen aangeboden worden.

Zo stopt het OCMW vanaf 2020 met de thuiszorgdiensten maaltijdenverdeling, personenalarmen, klusjesdienst en poetsdienst aan huis. Aan de personeelsleden die een taak hadden binnen deze diensten werden alternatieve opdrachten aangeboden. Daarnaast worden ook de klanten op een zorgzame manier geheroriënteerd naar een andere lokale leverancier. In de toekomst gaan we ook voor andere sectoren na of we als overheid wel het best geschikt zijn om specifieke dienstverlening te bieden.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

In de zitting van 17 oktober 2019 besliste de raad voor maatschappelijk welzijn op unanieme wijze tot de stopzetting van de extramurale diensten van het OCMW (poetsdienst aan huis, maaltijdbedeling aan huis, klusjesdienst aan huis en personenalarmen). De dienstverlening stopte met ingang van 1 januari 2020, met uitzondering van de poetsdienst aan huis. Het poetspersoneel van het OCMW kreeg in januari-februari 2020 allen een persoonlijk gesprek met de adjunct-algemeen directeur & de afdelingshoofden HRM en Facility. Hun toekomstige werkplaats/taken voor onderhoud in de gebouwen van gemeente en OCMW werd daar vastgelegd.  Deze dienstverlening zou normaal stoppen op 1 juni 2020, maar door de lockdownmaatregelen in het kader van de coronacrisis werd al vanaf 12 maart 2020 niet meer aan huis gepoetst en werden de medewerkers al tijdelijk ingeschakeld in de werking van onze dienst Facility. Op het vast bureau van 28 april 2020 werd beslist de poetshulp aan huis niet meer terug op te starten gezien de beperkte tijd die nog restte en de nodige aanpassingen aan de werking (corona-beschermingsmateriaal, draaiboek, ...). 

 

Op 23 februari 2021 keurde het college van burgemeester en schepenen de afschaffing goed van het voor- en naschools leerlingenvervoer van de gemeentelijke basisschool vanaf het schooljaar 2021-2022, nadat dit eerder al tijdelijk geschorst was omwille van de coronacrisis en ouders al actief op zoek gingen naar alternatieven. 

 

Eind 2021 - begin 2022 maakte de dienst Facility een interne oefening rond de toekomstvisie voor onze poetsdienst. De gemeentelijke poetsdienst kent immers al geruime tijd een onderbezetting. In de paas- en zomervakantie van 2021 werd een eerste keer een externe firma ingezet om onze locaties voor buitenschoolse kinderopvang te poetsen buiten de openingsuren (zoals bepaald in de federale coronadraaiboeken). Eind oktober 2021 werd de externe poetsfirma aangesteld om de hoogste nood te lenigen voor bepaalde locaties én verdere ervaring op te doen bij de uitsteding van poetsdiensten. Indien we op langere termijn gebruik wensen te maken van externe poetsdiensten moet een openbare procedure georganiseerd worden. Bedoeling is te kunnen evolueren naar meer flexibiliteit (bv. minder poetswerk in vakanties), minder planningswerk voor onze coördinatoren, poetsopties buiten de kantooruren, ... en naar een combinatie van eigen poetspersoneel en uitbestede poetsdiensten te evolueren. Zeker met nakende pensioneringen in het verschiet drong een toekomstvisie zich dus op die nog verder wordt gefinetuned.

G

Tijd

--

Geld

Startdatum

Einddatum