Trekker CBS
Jan De Nul

Eind 2015 startte het Strategisch Project Denderland op initiatief van Provincie Oost-Vlaanderen met het oog op de uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Het project wil lokale en bovenlokale actoren in de Denderstreek - van Dendermonde tot Ath - samenbrengen om initiatieven op te starten die bijdragen aan de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied. Daarbij wordt ingezet op drie pijlers: het toeristisch-recreatief potentieel, de multifunctionele blauwgroene netwerken en het potentieel aan hernieuwbare energie.

Het ontwikkelingsprogramma ‘beleefbare Dendervallei’ werd gefinaliseerd in 2017, waarna in juni 2018 de samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende betrokken partners werd ondertekend. Vanaf najaar 2018 startte het coördinatieteam met de voorbereiding van de realisatie van de vijf prioritaire ambities en acties.

De vijf ambities zijn: de Dender ontwikkelen als groen-blauwe recreatieve as, aanvullend op zijn hoofdfuncties, waterbeheersing en scheepvaart; de centra van de Dendersteden uitbouwen tot toegangspoorten en belevingspolen met elk een eigen identiteit; belevingspolen tussen en rond de Dendersteden ontwikkelen in zowel de open ruimte als in het peri-urbaan gebied; samenhang creëren tussen de Dender als as en de belevingspolen binnen één gebiedsdekkend netwerk; de Dendervallei als toeristisch-recreatief product gefaseerd in de markt zetten.

De prioritaire acties zijn: uitwerken van de communicatiestrategie en -producten voor een beleefbare Dendervallei; versterken van het toeristisch fiets- en wandelproduct voor de Dendervallei; stimuleren van nieuwe initiatieven rond beleving op, aan en langs het water; stimuleren van horeca aan de Dender.

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

Het ontwikkelingsprogramma in het kader van Beleefbare Dendervallei werd gefinaliseerd. Er wordt gefocust op vijf acties waarrond de samenwerking zal blijven draaien:

  • fietsen,
  • wandelen,
  • waterrecreatie,
  • horeca en
  • communicatie in de Dendervallei.

De ambities en concrete acties worden voorbereid en uitgevoerd door externe projectcoördinatoren. Het volledige communicatiedraaiboek is klaar en een eerste communicatiecampagne werd gestart in 2020. Hierbij werd herkenbare signalisatie aangebracht langs het jaagpad, onder meer ook in Denderleeuw. Bedoeling is om passanten uit te nodigen om even te gaan zitten bij een mooi plekje langs de Dender of een ommetje te maken langs enkele verrassende spots in de Dendervallei. Het is de bedoeling verder met grote regelmaat te communiceren over gekke spots, kleurrijke tradities of onverwachte dingen om te doen in onze regio. Onder invloed van de coronacrisis werden in 2021 geen concrete acties gerealiseerd. In het voorjaar van 2022 werd het aanbod waterrecreatie op de Dender in Denderleeuw uitgebreid met fluistersloepen, SUP's en reuzekano's. In de tuin van de pastorie (aan de Dender) wordt een pop-up zomerbar georganiseerd.

O

Tijd

--

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2021