Trekker CBS
Jan De Nul

Denderleeuw wil creatief ondernemerschap stimuleren en tegelijk een oplossing bieden voor leegstaande handelspanden door naar de toekomst toe handelaars te ondersteunen die een pop-up handelszaak willen inrichten. Zo kan een startende ondernemer zijn/haar idee eerst uittesten in een pop-up zaak.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Deze actie wordt onder meer opgenomen in het masterplan voor de stationsomgeving en is tevens één van de actiepunten in het detailhandelsplan voor Denderleeuw.

In heel Vlaanderen staat vandaag één op de tien handelspanden leeg. In Denderleeuw is er ongeveer 12% leegstand. De aankoop van het pand in de Stationsstraat 33-35 past binnen de toekomstvisie rond de aanpak van leegstaande handelspanden. De aankoop werd goedgekeurd door de gemeenteraad van december 2021.

Voor de herbestemming van het pand werd een subsidieaanvraag ingediend binnen het kader van het Vlaio-project 'De Profploeg' waarbij ons lokaal bestuur beroep kan doen op de expertise van een team van experten op vlak van onderzoek, stadsontwikkeling, economie, communicatie, marketing, procesbegeleiding, ... om enerzijds tot een optimale invulling van het pand te komen maar om anderzijds ook op zoek te gaan naar alternatieve methoden van financiering.

Deze subsidieaanvraag werd goedgekeurd. Op 16 mei 2022 ontvingen we in het pand in kwestie Vlaams minister Hilde Crevits voor de voorstelling van de profploeg en het relancepakket tegen leegstand in Vlaanderen.

Het project zit momenteel in de opstartfase waarbij door de profploeg reeds een diepgaande kosten-batenanalyse werd gemaakt en een aantal mogelijke scenario's voor herbestemming van het pand werden uitgewerkt. De te volgen piste op vlak van financiering en herbestemming wordt in de loop van juli-september door het college van burgemeester en schepenen bepaald.

 

Daarnaast werd op de gemeenteraad van 24 februari 2022 een reglement voor pop-up horeca goedgekeurd. Dit reglement moet een kader bieden voor de organisatie van zomer- en winterbars en pop-up horeca in het algemeen. De formule van pop-up horecazaken zit in de lift. Als lokaal bestuur willen we creatief ondernemerschap ondersteunen. In het reglement werden periodes en quota vastgelegd voor zomer- en winterbars. Ook andere pop-up horecazaken zijn uiteraard mogelijk, maar deze kunnen het hele jaar door ingericht worden. Met het reglement hebben we nu een instrument in handen om aanvragen voor dergelijke zaken op een neutrale en uniforme manier te beoordelen. Bij de opmaak van het reglement werd rekening gehouden met buurtbewoners en bestaande horecazaken. Pop-up bars kunnen zorgen voor een nieuw en verrijkend aanbod, waarbij bezoekers ook de weg vinden naar het vaste horeca-aanbod of andere ondernemingen in onze gemeente.

G

Tijd

--

Geld

Startdatum

01-01-2021

Einddatum

31-12-2023