Trekker CBS
Sofie Renders

De zomervakantie is een lange periode waarin heel wat kinderen deelnemen aan ons aanbod. Denk maar aan onze speelpleinwerking, sportkampen of vakantieopvang via de dienst Opvoeden. Voor anderstalige kinderen zijn deze opvangmogelijkheden ook een kans om Nederlands te praten tijdens de lange zomervakantie. De ongedwongen sfeer op de speelpleinwerking of andere vakantieopvang schept kansen om het Nederlands als speeltaal (nog) beter te gaan beheersen. Het is dan ook belangrijk dat monitoren en begeleiders van onze vakantieopvang hiervan bewust zijn en er ook bewust(er) mee omgaan. Er zijn heel veel verschillende moedertalen aanwezig en Nederlands wordt dan bij uitstek de gemeenschappelijke speeltaal. Als daar aandacht voor is, zullen deze kansen ook ten volle benut worden. Om onze begeleiders in de vakantieopvang hiervan bewust(er) te maken, zullen we vorming en workshops organiseren.

Status

Uitgevoerd
G

Stand van zaken (toelichting)

Op 26 mei 2020 stond een vorming gepland voor de kinderbegeleiders van onze buitenschoolse kinderopvang. Het thema: 'Nederlands als speeltaal stimuleren'. Dit om hen bewust te maken van het belang van taal in de opvang en hen hierrond bagage mee te geven vóór de start van de zomeropvang. Wegens corona werd de vorming geannuleerd. 

Via de subsidie "Taalstimulerende activiteiten Nederlands in de schoolvakanties en de buitenschoolse opvang voor kinderen en jongeren", wierven we een taalcoach aan voor het schooljaar 2021-2022. Deze taalcoach zet in op het versterken van onze kinderbegeleiders en animatoren in de speelpleinwerking op vlak van taalstimulering via sport, spel en activiteiten, communicatie met anderstalige kinderen én ouders. In 2021 werd vooral de focus gelegd op observatie en analyse van de huidige omgang met anderstalige kinderen in de buitenschoolse opvang, het volgen van vormingen voor de taalcoach zelf en het ontwikkelen van een thema-spel om de Nederlandse taal in de kinderopvang in te bedden. Een eerste uitleg werd gegeven aan de kinderbegeleiders en de coördinatoren en een aantal taal-spelletjes rond thema's zoals kerst werden kant-en-klaar uitgewerkt en toegelicht aan de begeleiders van de BKO.

Voor de kindbegeleiders van de BKO werd een vorming via Agentschap Inburgering en Integratie ingericht op 12 en 17 mei 2022; voor de monitoren van de speelpleinwerking een vorming van de Vlaamse dienst Speelpleinwerking op 14 mei 2022. De taalcoach ging jammer genoeg uit dienst midden maart 2022. Een draaiboek, kijkwijzer, poster, bundel spelletjes, themadozen, enz. werden opgemaakt. De taken van de taalcoach worden in september 2022 actief gehouden door de nieuw aan te werven pedagogisch coach bij het Huis van het Kind. 

G

Tijd

Uitgesteld

G

Geld

Via subsidie mogelijk om tijdelijk een taalcoach aan te stellen.

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025