Trekker CBS
Andy Depetter

Het leren van de Nederlandse taal is één van de sleutels tot integratie. Wij zetten sterk in op het toeleiden van onze anderstalige inwoners naar de Nederlandse taallessen (o.a. via het onthaalbeleid i.s.m. een externe partner) en oefenkansen Nederlands (bv. Babbelonië). De doelstelling is om zoveel mogelijk anderstalige inwoners naar het aanbod 'Nederlands als tweede taal (NT2)’ te krijgen. Een aantal zaken zijn hierin belangrijk: goed geïnformeerde medewerkers die actief doorverwijzen, duidelijke en heldere informatie beschikbaar stellen voor onze anderstalige inwoners, een voldoende groot aanbod NT2 in de regio en een positief en stimulerend klimaat met betrekking tot de Nederlandse taal. Op elk van deze aspecten zullen wij inspanningen leveren.

Naast onze eigen acties om mensen toe te leiden naar de Nederlandse les, kunnen we als lokaal bestuur ook vanuit onze regierol op het Woonoverleg externe partners mobiliseren hier iets te bewegen. Zo moeten huurders van sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) een bewijs van inspanningsverbintenis tot het aanleren van de Nederlandse taal voorleggen binnen het jaar. Op het Woonoverleg kan gevraagd worden naar de acties die de SHM’s en SVK’s hiervoor uitwerken om deze huurders hierin te ondersteunen.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Via verschillende manieren wordt aan taalpromotie gewerkt:

  • De toeleider van vzw PIN zet sterk in op de toeleiding naar de Nederlandse taallessen in de onthaalgesprekken. Er is voldoende duidelijk promotiemateriaal aanwezig, zoals de meertalige brochure 'Nederlands leren en oefenen in Denderleeuw' en de kaartjes om toe te leiden naar de contactpunten NT2 van het Agentschap Integratie en Inburgering.
  • Babbelonië wordt twee maal per week georganiseerd en kent doorgaans een goede opkomst. (15 tot 30 deelnemers per sessie). De sessies werden een tijdlang digitaal georganiseerd omwille van corona en ondertussen werd er een vast digitaal lesaanbod ontwikkeld.
  • We zetten ook andere partners in als toeleiders naar het Nederlandse taalaanbod: we zorgen dat de buurtwerkers goed op de hoogte zijn en betrekken de scholen. Samen gaan we op zoek naar extra laagdrempelige oefenkansen. 
  • Specifiek naar de nieuwe Oekraïense vluchtelingen heeft het OCMW in juni 2022 een buddy aangeworven (tijdelijk) die deze doelgroep warm maakt voor onze Nederlandse taal en de nodige inschrijvingen verzorgt. 
  • Vanuit onze intergemeentelijke samenwerking GBO werden middelen vergaard voor de inzet van een GBO-coördinator specifiek voor Oekraïense vluchtelingen. Voor Denderleeuw betekent dit een inzet van een halve dag per week vanaf september 2022.

Cijfermateriaal mbt inburgering wordt eind 2022 aangeleverd door het Agentschap Inburgering en Integratie.

  2020 2021 2022 2023 2024 2025
Aantal personen uit Denderleeuw die een inburgeringscontract hebben afgesloten 59 64 31      
     Mensen die verplicht zijn tot inburgering 63% 59% 52%      
     Rechthebbenden (dus niet verplicht) 37% 41% 48%      

Noot: een inburgeringscontract houdt in dat de persoon zich engageert om een cursus 'maatschappelijke oriëntatie' en lessen Nederlands op hun niveau te volgen met hulp van een persoonlijke trajectbegeleider.

  2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025
Aantal cursisten Nederlands leren uit Denderleeuw bij Ligo (Centrum voor Basiseducatie) 75 85      
Aantal cursisten Nederlands leren uit Denderleeuw bij CVO Pro (Centrum voor Volwassenenonderwijs) 209 220      
G

Tijd

G

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025