Trekker CBS
Marleen Van der Hoeven

Als lokaal bestuur zetten we in op het verkleinen van de digitale kloof. Met het project ‘Buurtcomputer’ willen we de digitale vaardigheden van onze inwoners verbeteren. Hiervoor bieden we openbare computerruimtes aan met vrije toegang voor iedereen en momenten van begeleiding door vrijwilligers. Het vrijwilligersteam staat ook in voor een laagdrempelig en gediversifieerd vormingsaanbod voor verschillende doelgroepen. Jaarlijkse specifieke vorming over nieuwe digitale tendensen en omgaan met kwetsbare deelnemers versterkt de vrijwilligers van Buurtcomputer.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

De zoektocht naar vrijwilligers bij de Buurtcomputer blijft voortdurende aandacht vragen. In het voorjaar gaven enkele zeer gedreven vrijwilligers aan hun engagement te willen verminderen of zelfs stop te zetten. 

We blijven proberen kwetsbare groepen toe te leiden naar de Buurtcomputer, o.a. door samenwerking met het OCMW.

Samen met Haaltert, Lede en Erpe-Mere diende lokaal bestuur Denderleeuw een subsidiedossier in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur (Afdeling Gelijke Kansen, Integratie en Inburgering) voor de ondersteuning van de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid. Het project  ‘Doe de Digiboost’ kreeg in 2022 een subsidie van 200.000 euro, aangevuld met eigen middelen ter waarde van 50.000 euro. Denderleeuw heeft een trekkersrol en betaalt 40% van dit bedrag, de drie andere gemeenten elk 20 %.
Het project loopt over drie jaar en richt zich vooral op senioren, jongeren (via scholen), mensen in armoede of met anderstalige achtergrond. We bewandelen twee sporen: 

1.    Het aanleren en/of versterken van digitale vaardigheden en competenties
2.    Een digi-vriendelijke omgeving creëren

Op dit moment zitten we perfect op schema: er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de deelnemende gemeenten, er is 1 VTE projectmedewerker (1 coördinator en 4 medewerkers, elk  20 %) aangesteld en er werd een projectgroep opgericht. Op dit moment worden in de verschillende gemeentes vrijwilligers gezocht en wordt de bevraging voor de scholen voorbereid. Op aanraden van het Vlaams Kenniscentrum Mediawijs wordt de algemene bevraging bij de kwetsbare bevolkingsgroepen niet uitgevoerd: het is een titanenwerk en de bevragingen die plaats vonden in grote steden (Gent, Antwerpen, Kortrijk  ...) vertonen allemaal dezelfde tendensen. We kunnen ons best op deze tendensen baseren om actie te ondernemen. Intussen werd ook het communicatieluik opgestart.

Het is de bedoeling de Buurtcomputer Denderleeuw een volwaardige partner te maken in dit verhaal.

We kregen van 'Ondernemers voor een Warm België' 37 laptops. Deze zullen ingezet worden in het project 'Doe de Digiboost'. Het OCMW zorgt voor de verdeling van de toestellen.

Daarnaast werd, ism Copact en gemeentebesturen Ninove en Geraardsbergen een subsidiedossier ingediend voor het project Digibanken. Met dit project willen we de realisatie van de doelstellingen van 'Doe de Digiboost' een belangrijke ondersteuning geven door een uitleendienst voor hardware op te zetten. Aangezien de aankoop van hardware binnen de projectsubsidie voor de uitbouw van een lokaal e-inclusiebeleid niet toegestaan is, is dit project in hoge mate complementair aan en versterkend voor het project ‘Doe de digiboost’.


G

Tijd

G

Geld

Aangezien de Buurtcomputer volledig draait op vrijwilligers, is de financiële impact beperkt tot het voorzien in degelijk materiaal (laptops, tablets) . Hierin wordt op vraag voorzien door de dienst ICT.

Het project 'Doe de digiboost' werkt met subsidies van de Vlaamse overheid (200.000 euro) , aangevuld met een eigen inbreng van de verschillende deelnemende gemeenten (20.000 euro voor Denderleeuw).

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025