Trekker CBS
Sofie Renders

De afgelopen jaren werd in ons jeugdopbouwwerk vooral ingezet op analyse, doelgroepverkenning, een vertrouwensband opbouwen, de opstart van een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor kwetsbare jongeren ‘De Hangout’ en het vindplaatsgerichte werken.
Het jeugdopbouwwerk wil verder inzetten op het versterken van competenties, zelfbeeld en empowerment van kinderen en jongeren in maatschappelijk kwetsbare posities. Door te werken aan persoonlijke groei, gesteund door de jeugdopbouwwerker, staan deze kinderen en jongeren sterker in hun schoenen om aansluiting te vinden bij de maatschappij.

Het jeugdopbouwwerk versterkt bovendien zijn eigen netwerk rond jeugdwelzijn, zodat dit actief kan ingezet worden in het toeleiden van kinderen en jongeren in een kwetsbare situatie naar de aanwezige hulpverleners in de regio. Ook de scholen worden nauw betrokken in de toeleiding van tieners naar de jeugdopbouwwerker in hun buurt.

Tot slot wil het jeugdopbouwwerk zijn stem laten klinken in bestaande of nieuw op te richten overlegstructuren die van dichtbij of ver te maken hebben met jeugdwelzijn. Zo kunnen signalen en behoeften van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren tijdig opgepikt worden door de juiste instanties, die hier op hun beurt mee aan de slag kunnen voor individuele hulp of uitwerking van een beleid op maat van deze doelgroep

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Jeugdopbouwwerkers Gregory en Lowie van vzw Uit de marge gaan nog steeds vindplaatsgericht tewerk om jongeren aan te trekken en een zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden. De coronacrisis zorgt op dat vlak voor uitdagingen voor jongeren. 

Eens de Hangout - na de coronacrisis- terug kon openen in De Palaver, kwamen jongeren terug. Gekende jongeren brengen vrienden mee, waardoor de groep uitgroeit tot een 30-tal vaste gasten en een 20-tal regelmatige gasten. Er werd een muziekwerking opgestart met een kerngroep van een aantal jongeren die zich profileerden als trekker. In de Hangout werd daarom een kleine muziekstudio gebouwd.

De jeugdopbouwwerker pikt signalen van de jongeren op. Met die signalen gaan hulpverleners en beleidsmedewerkers aan de slag. Er wordt vindplaatsgericht connectie met kwetsbare jongeren gezocht om en rond het station, de wijk Hemelrijk (skaters), het fitnesscentrum aan het station, of gewoonweg op straat.

Op grote vraag van de jongeren wordt terug regelmatig het voetbalterrein aan het Walleken gereserveerd door de jeugdopbouwwerkers. Ongeveer 30 jongeren komen onder toezicht voetballen. Zowel gekende als nieuwe jongeren krijgen zo een zinvolle tijdsbesteding waar ook ruimte is voor een individueel gesprek. 

Sinds het najaar van 2021 werkte een stagiaire een succesvolle meisjesactiviteit uit. In 2022 zette de stagiaire in op vindplaatsgericht bereiken van meisjes in onze open ruimte. 

Eind 2021 werd voor het eerst een kookactiviteit met de jongeren opgezet. Naast het 'leren' koken, gaat er ook aandacht naar voorbereiding, gebruik materiaal, opruimen, samenwerken, enz.. De kookactiviteiten werden verdergezet in 2022.

Jongeren vinden bij de jeugdopbouwwerkers ook ondersteuning in het zoeken naar een studentenjob en wegwerken van randvoorwaarden voor het vinden van een job via het ESF 510-project Jongeren In Actie. In en rond de fitnesszaak Basic Fit worden oudere tieners bereikt hiervoor.   

G

Tijd

G

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025