Trekker CBS
Sofie Renders

Het gemeentebestuur blijft investeren in de drugspreventie en -begeleiding via een drugsbegeleider van Pisad CCG-ZOV. Pisad staat in nauw contact met Denderleeuwse scholen via het door hen geïnitieerde scholenoverleg/lokaal drugoverleg.Het gemeentebestuur blijft investeren in de drugspreventie en -begeleiding via een drugsbegeleider van Pisad CCG-ZOV. Pisad staat in nauw contact met Denderleeuwse scholen via het door hen geïnitieerde scholenoverleg/lokaal drugoverleg.

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

In februari 2020 werd op het scholenoverleg/lokaal drugsoverleg gesproken over het lopend open aanbod leerkrachtenvorming rond verschillende thema's zoals alcohol, drugs, gamen en gokken. Er werden positieve evoluties opgetekend rond tabak/alcohol, een stabiele evolutie van cannabisgebruik en een trend met alcoholballons. In het kader van de 100 dagen-viering was er nood aan gerichte communicatie naar de middelbare scholen. Per overleg zou verder ingezoomd worden op een specifiek thema (bv. gokken). Net zoals in 2020, werden de activiteiten van 2021 ook sterk beïnvloed door corona. Zo werden opnieuw vele preventie-activiteiten (zoals coaching, vorming en overleg) uitgesteld of geannuleerd. Anderzijds werd zowel het aanbod gericht op intermediairen als naar cliënten digitaal verruimd. Voor 2022 wordt de werking in de scholen hernomen.

Bij de individuele begeleiding van jongeren door PISAD zien we in Denderleeuw dat de meerderheid van de aanmeldklachten cannabis of gamen betreft. Er wordt vooral een mannelijk cliënteel bereikt in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. Tegenover een derde vrouwelijke opgestarte dossiers, waarbij de voornaamste aanmeldklacht multi-druggebruik is.
Deze jongeren vinden in de eerste plaats de weg naar hulpverlening na aanmelding via de secundaire scholen, op de tweede plaats zien we dat jongeren zich op eigen initiatief aanmelden.
Het hulpverleningstraject dat deze jongeren doorlopen, betreft in de meeste gevallen een ‘kortdurende begeleiding’. Dit is een begeleiding op maat van de jongere waarbij vertrokken wordt vanuit de eigen hulpvraag of veranderingswens. Daarnaast stromen ook veel jongeren in die geen eigen hulpvraag hebben, maar zich wel willen engageren om een vroeginterventietraject aan te gaan. Dit omvat een psycho-educatief traject waarbij jongeren kennis en informatie worden aangereikt en waarin ze uitgedaagd worden zelfbewuste gezonde keuzes te maken.

In 2021 werden 13 jongeren begeleid. Het aantal dossiers dat binnen deze hulpverleningstrajecten werd opgestart, ligt beduidend lager dan de voorbije jaren, een trend die zich in de volledige regio van het Team Drugpreventie en -begeleiding laat opmerken. 

  2021 2022 2023 2024 2025
Aantal jongeren in begeleiding bij PISAD in Denderleeuw 13 Cijfers PISAD nog niet bekend      

 

O

Tijd

G

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2020