Trekker CBS
Sofie Renders

Het zorglandschap is breed en organisaties werken te weinig samen. Mensen in kwetsbare situaties vinden hun weg hierin niet terug en worden dikwijls van het kastje naar de muur gestuurd. Een betere, gecoördineerde samenwerking en uniforme werkwijze kunnen ervoor zorgen dat de mensen sneller en op een eenvoudiger manier geholpen worden. Daarom willen we binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal werk maken van een betere informatieverstrekking over rechten en dienstverlening, zeker ook in de eerste contacten met de burger. Samen met Aalst, Haaltert, Lede en Erpe-Mere zal via een eenduidige methodiek werk gemaakt worden van een beter en breder onthaal voor kwetsbare mensen. De vooropgestelde doelgroepen zijn enerzijds ouderen en anderzijds kwetsbare gezinnen met jonge kinderen.

Het GBO is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen OCMW, CAW en mutualiteiten met als doel de toegankelijkheid van de dienstverlening te vergroten en de onderbescherming aan te pakken. Voor onze eerstelijnszone is Aalst de trekker; de andere partners werken actief samen aan deze overlegstructuur. Om deze doelstellingen te realiseren stemt het samenwerkingsverband ook af met lokale basis- of faciliterende actoren (o.a. Samenlevingsopbouw, armoedeverenigingen, huisartsen, thuiszorgdiensten ...) én met het meer gespecialiseerde begeleidingsaanbod.

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

Het zorglandschap is breed en organisaties werken te weinig samen. Mensen in kwetsbare situaties vinden hun weg hierin niet terug en worden dikwijls van het kastje naar de muur gestuurd. Een betere, gecoördineerde samenwerking en uniforme werkwijze kunnen ervoor zorgen dat de mensen sneller en op een eenvoudiger manier geholpen worden. Daarom willen we binnen het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) werk maken van een betere informatieverstrekking over rechten en dienstverlening, zeker ook in de eerste contacten met de burger.

Samen met Aalst, Haaltert, Lede en Erpe-Mere zal via een eenduidige methodiek werk gemaakt worden van een beter en breder onthaal voor kwetsbare mensen. De vooropgestelde doelgroepen zijn enerzijds ouderen en anderzijds kwetsbare gezinnen met jonge kinderen. Het GBO is gebaseerd op een samenwerkingsverband tussen OCMW, CAW en mutualiteiten met als doel de toegankelijkheid van de dienstverlening te vergroten en de onderbescherming aan te pakken. Voor onze eerstelijnszone is Aalst de trekker; de andere partners werken actief samen aan deze overlegstructuur. Het Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) werd opgestart in Aalst.  Vanaf september 2020 kan dit volgens dezelfde methodiek ook opgestart worden in andere gemeenten van de eerstelijnszone.

Concreet voor Denderleeuw willen we zorgen voor een GBO 

  • via rechtenonderzoek bij jonge gezinnen binnen het project Kinderkansen dat liep van 2020 tot september 2021. Momenteel wordt dit opgenomen door de sociale dienst, maar zal later deel uitmaken van het takenpakket van de opbouwwerker kinderarmoede 
  • via rechtenonderzoek bij senioren met de nieuw aan te werven seniorenconsulent en vanaf september 2022 door de deskundige van het zorgloket dmv huisbezoeken.

Een van onze hoofdmaatschappelijk werkers van de sociale dienst van het OCMW en het diensthoofd van het Huis van het Kind zijn afgevaardigd in het GBO-overleg tussen OCMW's, CAW en mutualiteiten in onze eerstelijnszone. Deze groep komt een viertal keer per jaar samen.

O

Tijd

In vertraging omwille van corona en aanwerving van een seniorenconsulent

O

Geld

Startdatum

01-01-2021

Einddatum

31-12-2023