Trekker CBS
Sofie Renders

De aanwezigheid van voldoende, kwaliteitsvolle kinderopvang is heel belangrijk voor een lokaal bestuur. Door het streven naar voldoende aanbod spelen we in op de directe behoefte van jonge gezinnen. In Denderleeuw zijn er naast onze gemeentelijke dienst voor onthaalouders nog enkele private partners actief, maar de vraag is nog steeds veel groter dan het aanbod. Vanuit de regierol van de gemeente willen we actief inzetten op het aantrekken van externe partners om kinderopvang te organiseren voor baby’s en peuters in Denderleeuw. Tegelijkertijd blijven we bij de hogere overheid ijveren voor het verwerven van extra gesubsidieerde kindplaatsen, zodat we dit als extra drijfveer kunnen inzetten om externe partners aan te trekken.

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

Op 1 januari 2022 startte Denderleeuw op met een fysiek Lokaal Loket Kinderopvang in het Huis van het Kind. Het Lokaal Loket Kinderopvang is een neutraal informatie- en ondersteuningspunt voor ouders die op zoek zijn naar kinderopvang (zie A20202). Via dit loket wordt de zoektocht naar kinderopvang eenvoudiger en toegankelijker voor ouders.  Op 1 april 2022 werd het digitaal kinderopvangloket gelanceerd.  De initiatieven baby- en peuteropvang en belangrijke toeleiders volgden een workshop om  te leren werken met het nieuwe softwareprogramma van Opvang Vlaanderen en om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar kinderopvang. Tegelijkertijd werd een grootschalige promocampagne opgezet om het kinderopvangloket bekend te maken bij de burgers - én met succes: op minder dan een maand  ontving het loket ruim 100 opvangvragen; momenteel staat de teller al op 223. Via een goedwerkend loket kan het lokaal bestuur duidelijke en concrete cijfers over de nood en tekorten aan kinderopvang voorleggen aan het Agentschap Opgroeien. Het opgeleverde cijfermateriaal is bijgevolg cruciaal voor het in aanmerking komen van toekomstige uitbreidingsrondes voor extra kindplaatsen.

De laatste uitbreidingsronde dateert van maart 2021. Toen kreeg Kinderopvang Helan (voorheen Partena) 9 extra gesubsidieerde plaatsen toebedeeld, die ten laatste in 2024 dienen ingezet te worden. Het lokaal bestuur bekijkt met de private partner op welke manier deze extra kindplaatsen kunnen gerealiseerd worden. 

Daar Denderkind vzw destijds naast de extra gesubsidieerde plaatsen greep, drong de vraag m.b.t. eventuele tussenkomst van het lokaal bestuur in de ouderbijdrage (vrije prijs) zich op. Naar het voorbeeld van Stad Aalst werkte het Huis van het Kind i.s.m. het OCMW een project 'betaalbare kinderopvang in Denderleeuw' uit. Via dit project wordt een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Denderkind vzw, waarin het OCMW één voltijdse kindplaats op jaarbasis inkoopt voor een leefloner met een GPMI. De bijkomende steun vanuit het OCMW bedraagt in realiteit het verschil tussen de prijs aan inkomenstarief en het vast tarief van de kinderopvang.  Dit project werd goedgekeurd op het college van burgemeester en schepenen van 7 juni 2022. De samenwerking gaat van start op 1 augustus 2022.

Gezien de sterk dalende trend van het aantal aangesloten onthaalouders bij de gemeentelijke dienst voor baby- en peuteropvang en de grote opvangnood in Denderleeuw, dringt een lancering van een nieuwe promocampagne 'Word onthaalouder' zich op. In juni verscheen er een artikel in het gemeentelijk infoblad. In de zomerperiode worden de infobrochure, affiches en flyers vernieuwd met recente info en beeldmateriaal. In september wordt een interview met twee onthaalouders gepubliceerd in de Schakel en zullen er twee infomomenten georganiseerd worden voor geïnteresseerde kandidaten.

O

Tijd

Gesprekken zijn lopende om de 9 extra kindplaatsen, die toebedeeld zijn aan Kinderopvang Helan (voorheen Partena), te realiseren ten laatste eind 2024. Tegelijkertijd werd het project 'betaalbare kinderopvang in Denderleeuw' voorbereid, met opstart vanaf augustus 2022. 

Het Lokaal Loket Kinderopvang ging - zoals gepland - van start op  1 januari 2022 (fysiek loket) en op 1 april 2022 (digitaal loket). 

G

Geld

De vraag naar kinderopvang overstijgt het aanbod in Denderleeuw. Gezinnen in armoede kunnen enkel terecht bij organisaties die tarieven hanteren volgens gezinsinkomen. Vanuit het OCMW wordt gesignaleerd dat mensen vanuit werkloosheid of leefloon een nieuwe tewerkstelling niet kunnen aanvatten door een gebrek aan kinderopvang.  Een mogelijkheid bestaat er in het aankopen van  kinderopvangplaatsen bij een privé-aanbieder (niet-gesubsidieerd). Het totale kostenplaatje loopt echter op tot €65.000 per jaar. Dit is niet voorzien in het meerjarenplan. Met het voorziene budget van  €10.000  onder A20330 - Drempels op vlak van taal en kinderopvang wegwerken voor leefloners in functie van re-integratie op de arbeidsmarkt, werd een alternatief uitgewerkt nl. inkopen van één voltijdse kindplaats op jaarbasis. Uitrol is voorzien op 1 augustus 2022. 

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025