A20020 Organiseren van een scholenoverleg met directies en zorgteams voor de basisscholen en secundaire scholen
Het scholenoverleg met directies en zorgteams heeft reeds zijn nut bewezen in het verleden. Vele scholen kampen met dezelfde problemen. Een scholenoverleg brengt scholen dichter bij elkaar, zorgt voor eenvormigheid, brengt scholen op de hoogte van nieuwigheden in het landschap en geeft flankerend onderwijs een stem. Schoolopbouwwerker en dienst Onderwijs maken onderlinge afspraken over de frequente organisatie van dit scholenoverleg en over de thema’s die aan bod zullen komen.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Basisonderwijs
In het najaar van 2021 is de opbouwwerker basisonderwijs uit dienst gegaan bij SAAMO Oost-Vlaanderen. Na overleg met SAAMO Oost-Vlaanderen werd gekozen om een volgende opbouwwerker basisonderwijs aan te werven binnen ons lokaal bestuur. De nieuwe opbouwwerker voor het basisonderwijs is intussen aangeworven - met ondersteuning van een beleidsmedewerker van SAAMO Oost-Vlaanderen - en start normaal gezien eind augustus 2022 op. Vanaf dan kunnen o.a. het Zorg+ overleg en andere terug als vanouds verder.
Secundair onderwijs
Directieoverleg:
Vaste leden van dit overleg zijn de directies van beide secundaire scholen, de opbouwwerker secundair onderwijs, de schepenen van Onderwijs en Samenleven, ons diensthoofd Onderwijs & ons diensthoofd Samenleven. Zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders en anderen kunnen op basis van de agenda uitgenodigd worden. Er werd afgesproken om het directieoverleg 3 maal per schooljaar in te plannen. Het directieoverleg is afgelopen semester - na een eerste overleg in november 2021 - doorgegaan:
- Op 22 februari werden er o.a. afspraken gemaakt over de timing en focus van de analyse die door de opbouwwerker secundair gemaakt wordt.
- Op 10 mei werden de eerste bevindingen van de analyse gepresenteerd: signalen die beide directies (h)erkennen werden besproken. In voorbereiding op het schooljaar '22-'23 werden voorlopig al twee thema's weerhouden om mee aan de slag te gaan. Een belangrijke beslissing was om de signalen ook actief terug te koppelen naar zowel ouders, als naar leerlingen en leerkrachten.
ZorgPlusoverleg:
In overleg met de directies werd op 10 mei ook beslist om een ZorgPlusoverleg op te starten. Een ZorgPlusoverleg focust op concrete cases en informatie-uitwisseling, met als doel de ondersteuning van leerlingen te versterken. Nieuwe trends in het onderwijslandschap, in de ondersteuning van leerlingen kunnen hier rechtstreeks gedeeld en uitgewisseld worden. Op dit overleg zullen leerlingenbegeleiders, CLB-medewerkers en de opbouwwerker van SAAMO Oost-Vlaanderen als vaste leden aanwezig zijn. Op basis van nood of agenda kunnen schooldirectie, politie en/of andere partners die betrokken zijn bij jongeren (zoals CGG, vzw Uit De Marge, onze jeugddienst) uitgenodigd worden. Dit overleg wordt door de opbouwwerker secundair onderwijs opgestart en getrokken.