Trekker CBS
Andy Depetter
Sofie Renders

Tussen Ninove, Aalst en Geraardsbergen is er een streekoverleg met als doelstelling een lerend netwerk te bieden voor medewerkers die actief werken rond de thema’s discriminatie en gelijke kansen. Het lerend netwerk komt 3 keer per jaar samen en heeft voor zichzelf drie doelstellingen geformuleerd: een vormingsaanbod organiseren, uitwisselen van goede praktijken en kennis en samenwerking rond (sensibiliserende) actiedagen.

In het kader van de preventie van gewelddadige radicalisering, extremisme en polarisatie lanceerde Vlaams minister van Samenleven, Bart Somers, in het voorjaar van 2021 een projectoproep die ondersteuning voorziet voor gemeenten en steden om deze problematieken aan te pakken. Zo kunnen zij hun lokale regiefunctie versterken door het uitbouwen van hun netwerken en de mogelijkheid krijgen gericht in te spelen op bepaalde pijnpunten die zich lokaal voordoen. Hierbij kan het een meerwaarde zijn om de krachten te bundelen en een samenwerking aan te gaan met verschillende steden en gemeenten. Ons projectvoorstel 360° samen met Aalst, Liedekerke, Ninove en Geraardsbergen werd voorlopig geselecteerd door de Vlaamse overheid waarbij we zowel online als offline willen inzetten op preventie, persoons- en groepsgericht. Bedoeling is ook te komen tot een zichtbaar en bereikbaar lokaal aanspreekpunt en samenwerking en coördinatie binnen de Denderregio.

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

In het kader van een projectoproep rond polarisering en discriminatie werd nauw samengewerkt tussen de integratieambtenaren van de lokale besturen Denderleeuw, Ninove, Geraardsbergen, Liedekerke en Aalst in de eerste helft van 2021. De projectsubsidies 'Dender 360°' werden toegekend waardoor in het najaar van 2021 werk werd gemaakt van de praktische invulling ervan. Het project ondersteunt de lokale besturen in hun regierol en wil inzetten op drie doelstellingen:

  • zichtbaar lokaal aanspreekpunt,
  • expertise vergroten en delen in de regio,
  • een preventieve daadkrachtige 360° aanpak tegen alle vormen van gewelddadige REP (Radicalisering, Extremisme, Polarisatie) offline én online 

In het voorjaar van 2022 werd een nieuwe projectoproep voor het verderzetten van Dender 360° gezamenlijk opgemaakt en ingediend. Lokaal bestuur Aalst is trekker van Dender 360°. Door corona en het wegvallen van de coördinator Samenleven van Aalst werden alle doelstellingen nog niet bereikt. Bij de aanvraag voor de uitbreidingsronde van het project Dender 360° blijven we inzetten op de drie bovenstaande doelstellingen. Doelstelling 3 wordt door de kleinere lokale besturen (lees: ook Denderleeuw) als prioritair aangegeven omwille van toenemende signalen rond polarisatie, racisme en discriminatie. Concrete acties volgen in het najaar van 2022.

O

Tijd

Uitgesteld

G

Geld

Projectsubsidie van de Vlaamse overheid rond preventie van extremisme en polarisatie

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025