Trekker CBS
Andy Depetter

Ook bij onze medewerkers roept de stijgende diversiteit vragen op. Om hen te versterken gaan we intern een vormingsaanbod en/of trajectbegeleiding uitwerken. Dat kan algemeen, maar evengoed op maat van een specifieke dienst die nood heeft aan een apart en/of intensiever traject. Met dit aanbod willen we onze medewerkers meer inzicht geven in de veranderingen die migratie met zich meebrengt en in de uitdagingen die een (super)diverse samenleving met zich meebrengt. Bedoeling is dat er binnen onze organisatie meer aandacht zal zijn voor etnisch-culturele diversiteit op alle domeinen.

Diversiteit gaat uiteraard niet alleen over etnisch-culturele diversiteit, maar is een ruimer begrip. We focussen op alle mechanismen van uitsluiting en willen de medewerkers hierrond sensibiliseren en inhoudelijk versterken. We denken hier aan bewustwording rond drempels voor mensen in armoede, mensen die laaggeletterd, anderstalig of kortgeschoold zijn, ...

We merken ook dat er hier en daar bij verenigingen dezelfde vragen naar boven komen. Een scoutsgroep die intercultureler wil werken, een vereniging die graag wil samenwerken met een andere vereniging om een breder publiek te bereiken, ... We willen ingaan op deze vragen en via het verenigingenplatform van Denderleeuw rond dit thema ook workshops en vormingen aanbieden en verenigingen in contact brengen met elkaar

Status

In uitvoering
O

Stand van zaken (toelichting)

Eind 2019 was er een basisvorming voor personeel rond het thema 'polarisatie'. Er was vraag naar een tweede sessie en een verdiepende sessie. De 2de sessie zou plaatsvinden op 30 maart 2020 met opnieuw 20 inschrijvingen, maar door corona werd de vorming geannuleerd.   

In september 2021 konden we met projectsubsidies voor 1 jaar beschikken over een taalcoach. De taalcoach ging met onze Nederlandse taal aan de slag in de buitenschoolse kinderopvang (schooljaar 2021-2022) en in de speelpleinwerking (zomer 2022). Begeleiders in de kinderopvang konden proeven van een eerste praktische uitwerking rond thema's zoals advent, kerstmis, ... Kinderen met een andere thuistaal dan het Nederlands krijgen zo een extra oefenkans Nederlands in onze opvang. Begeleiders en monitorenvan de  speelpleinwerking kregen een vorming over 'hoe de Nederlandse taal al spelend overbrengen op de kinderen' in het voorjaar van 2022.

Door de communicatiedienst zijn er stappen genomen tot het opstarten van een vormingstraject rond 'inclusief communiceren via het Agentschap Inburgering en Integratie. De vormingen vonden plaats in het voorjaar van 2022.

De functie van inclusieambtenaar is sinds oktober 2021 niet meer ingevuld.  Een aantal acties  rond dit thema werden dan ook niet meer actief benaderd.

Door de oorlog in Oekraïne werd ook Denderleeuw geconfronteerd met vluchtelingen. Intern werden werkgroepen opgericht om hen een menswaardig bestaan in onze gemeente te kunnen aanbieden. Een Russisch-Belgische dame werd tijdelijk aangeworven als buddy om de werkgroepen te ondersteunen in hun dienstverlening aan de Oekraïense vluchtelingen.  

O

Tijd

Vertraagd

--

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2020