Trekker CBS
Jan De Nul
Yves De Smet

Mobiliteitseducatie leert kinderen en hun ouders over mobiliteit en haar gevolgen en wil met preventiecampagnes duurzame mobiliteit stimuleren en onveilig verkeersgedrag voorkomen. De huidige samenwerking met de lokale politie en de scholen wordt verdergezet tijdens deze beleidsperiode. De kinderen oefenen op het fietsbehendigheidsparcours en testen hun vaardigheden tijdens onze Scholengordel. Samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) willen we proberen nog een stapje verder te gaan qua praktijkeducatie en sensibiliseringsacties.

Daarnaast wordt verder werk gemaakt van veilige schoolomgevingen. Elke schoolomgeving zal bekeken en geëvalueerd worden op vlak van verkeersveiligheid met focus op de zwakke weggebruiker. De invoering van schoolstraten zal ook deel uitmaken van dit onderzoek. Dit alles zal resulteren in een masterplan schoolomgevingen voor de gemeente, dat we gefaseerd zullen uitvoeren. In deze beleidsperiode zullen de schoolomgevingen ’t Landuiterke en Kerkstraat aangepakt worden. Deze krijgen een nieuwe look met volwaardige voetpaden, groen en verkeersremmende elementen.

Status

In onderzoek
O

Stand van zaken (toelichting)

Eind 2019 werd de eerste stap gezet naar de opmaak van dit masterplan d.m.v. een overleg met alle scholen. Door de coronacrisis is verder overleg hieromtrent niet meer kunnen doorgaan. Bedoeling is de scholen stelselmatig uit te nodigen op de Verkeerscommissie voor verdere afstemming.

 

De dienst Openbare ruimte werkte in 2020 wel aan een plan voor de herinrichting van de schoolomgeving in de Kerkstraat (zie A10600). Dit plan werd uitgevoerd en kadert in de visie van een masterplan om schoolomgevingen gefaseerd veilig te maken. Verder staan ook de herinrichting van de schoolomgeving van het Landuiterke (A10511), in het kader van RUP Wolfsgracht, en de gedeeltelijke heraanleg van de Aststraat in het kader van een veilige schoolomgeving op het programma (A10602).

 

In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen lokale besturen subsidies aanvragen ter verbetering van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen. De subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Het college van burgemeester en schepen gaf in zitting van 29 juni 2021 goedkeuring voor het indienen van een subsidieaanvraag voor de schoolroute Kasteelstraat – voet-fietsweg naar Zandplaatstraat – Zandplaatstraat – Jozef Sonckstraat – Dr. Cochezstraat. Deze straten staan aangeduid als schoolroute op de schoolbereikbaarheidskaart en zorgen voor een verbinding voor de vele scholieren die komende van Liedekerke over de Kasteelstraat fietsen richting de secundaire school Leonardo College. Deze schoolroute geeft ook uit op de schoolomgeving van de kleuter- en lagere school KCD. De subsidieaanvraag werd eind 2021 ingediend en aan ons toegekend op 7 februari 2022. De voorgestelde maatregelen moeten binnen een termijn van 1 jaar uitgevoerd worden om de toegekende subsidie niet te verliezen. In juni 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de lastenboeken goed voor de aanpassingswerken op het kruispunt Jozef Sonckstraat- Dokter Cochezstraat en de aanpassingswerken in de Kasteelstraat. De uitvoering ervan is voorzien in het najaar van 2022.

 

Zie ook A10733 (Jaarlijks investeren in kleinere verkeersingrepen die de veiligheid op de weg en in schoolomgevingen verhogen) voor info over schoolstraten.

O

Tijd

In 2020 werd de schoolomgeving in de Kerkstraat aangepakt.  De dienst Openbare ruimte zal systematisch ook de andere schoolomgevingen bekijken.

O

Geld

Specifiek budget is niet voorzien voor deze actie. Eventuele herinrichtingen moeten aangepakt worden binnen vaste investeringsbudgetten van de dienst of d.m.v. het aanvragen van subsidies.

Startdatum

01-01-2021

Einddatum

31-12-2022