A10612 Inrichting buurtplein Biestbaan
Binnen ons speel- en ontmoetingsweefsel is er een tekort aan speelruimte in Iddergem. Aan de zuidkant van de Hoogstraat, die doorheen de volledige deelgemeente een belangrijk obstakel vormt voor de autonome mobiliteit van kinderen en jongeren en voor de zwakke weggebruiker in het algemeen, is op vandaag geen echte speelruimte aanwezig. Dit pakken we aan door de inrichting van de huidige weide op het kruispunt van Biestbaan en het kaatsplein. In dit project is er ruimte voorzien om de nodige inspraaktrajecten te organiseren met bezoekers en omwonenden zodat we tot een gedragen project kunnen komen voor de hele omgeving.
Status
In onderzoekStand van zaken (toelichting)
Lokaal Bestuur Denderleeuw wil tegen midden 2024 het perceel aan de Biestbaan omvormen tot een aantrekkelijke en duurzame ontmoetingsplek voor (jonge) omwonenden en passanten. De nieuwe ontmoetingsplek wordt een aangename plek voor jong en oud. Er wordt al ruimte voorzien voor een hondenlosloopweide, een trage weg die een extra doorgang creëert van de Hoogstraat naar het centrum van Iddergem en ook een plukroute. Dat is een openbare groene plek waar omwonenden en passanten allerlei vruchten kunnen plukken. Je kan erlangs wandelen en plukken wat je tegenkomt. Een ontmoetingsplek zorgt niet alleen voor extra groen in de buurt, maar brengt de buurt ook dichter bij elkaar.
Eind 2021 werd al een participatietraject gestart rond de invulling van het perceel tussen de Hoogstraat en Biestbaan in Iddergem. Jongeren en buurtbewoners konden tijdens een participatietraject van 6 maanden samen nadenken over het deel van de ontmoetingsplek dat ingericht wordt voor jeugd. In Denderleeuw is er immers een hoge nood aan openbare ruimte waar jongeren kunnen ‘zijn'. De coronapandemie versterkte deze nood. Daarom richten we een deel van het perceel in voor jongeren vanaf 12 jaar (met extra aandacht voor meisjes). Als Kindvriendelijke Gemeente vertrekken we vanuit de noden van jongeren en houden we uiteraard rekening met behoeften van buurtbewoners, ...
Dit participatietraject wordt geleid door een expert in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen waarbij een subsidieaanvraag in het kader van Plattelandsinitiatieven werd ingediend. Het project werd uitgebreid voorgesteld tijdens een infoavond en er wordt een kerngroep samengesteld die met de expert aan de slag gaat. Zo gaan ze een co-creatief traject aan waarin jongeren en buren op de hoogte zullen gehouden worden en waarbinnen ruimte zal zijn voor enkele inspraakmomenten. In juni 2022 werd het finale ontwerp voorgesteld door Atelier Romain.
Tijd
Geld
Budgetten voorzien in 2023.
Subsidie van 50.000 euro binnengehaald binnen de oproep 'Trek het landschap je dorp in'.