Trekker CBS
Sofie Renders

De omgevingsanalyse voor wijk Hemelrijk is bijna afgewerkt. Hieruit zullen een aantal gerichte acties voortkomen. We maken in de buurt werk van: sociale grondrechten helpen garanderen (in een eerste fase het recht op behoorlijke huisvesting) en zo de opwaartse sociale mobiliteit beogen; nastreven van community building voor meer binding met de buurt door blijvend gebruik te maken van het aanwezige potentieel en inzet van een buurtopbouwwerker op het terrein; een nieuwe wijkdynamiek stimuleren door de publieke ruimte te herdefiniëren met het oog op het collectief en solidair gebruik ervan.

De jeugdopbouwwerker draagt actief bij aan het bouwen van bruggen tussen de jongeren en andere bevolkingsgroepen in wijk Hemelrijk. Door verschillende groepen met elkaar kennis te laten maken, het stimuleren van ontmoetingen en te bemiddelen wanneer het minder goed loopt, wordt het wederzijds begrip versterkt. Dit is een goede basis om ook het samenleven te versterken.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Het opbouwwerk versterkt de wijkwerking via drie sporen:

COMMUNITY BUILDING

50 jaar Hemelrijk 

De festiviteiten rond 50 jaar Hemelrijk vonden plaats op 18 april 2022. Doelstelling was om de verbondenheid in de wijk te stimuleren en mensen een fijne dag te bezorgen. In de wijk werd een rommelmarkt opgezet & randanimatie voorzien in nauwe samenwerking met buurtbewoners als trekkers & vrijwilligers. Met de organisatie van de rommelmarkt brachten we mensen samen die ‘normaliter’ weinig of niet met elkaar in contact komen. De festiviteiten werden ook druk bezocht door bewoners buiten de wijk en zelfs buiten Denderleeuw. Hierdoor werd Hemelrijk op een positieve manier in the picture gebracht en konden bewoners hun wijk samen vieren. Zowel tijdens als na het evenement spraken verschillende bewoners de organisatie aan met positieve feedback, waarin de rommelmarkt omschreven werd als een ‘volksfeest’ of ‘een ‘kermis zoals vroeger’ waarbij het gevoel leeft dat ‘iedereen buiten kwam’. De vraag naar een volgende editie van de rommelmarkt is alvast sterk aanwezig onder de wijkbewoners.   

 

Uitwerking zomeraanbod en dagelijkse werking 

Zomeractiviteiten kunnen vormgegeven worden vanuit bestaande vrijwilligerswerkingen (zoals de buurtbabbels in de schoot van de Woonclub, cfr. infra), vertrekkende vanuit bewoners (zoals het darts-toernooi) of een bestaand aanbod waarbij de vrijwilligersgroep uitgebreid wordt (zoals de zomerbars, waar we van zes vrijwilligers naar een diverse groep van circa 12 mensen gegaan zijn). Door samen te werken met bewoners – en zo bewoners onderling te laten samenwerken - wordt er ingezet op community building, des te meer omdat er tegelijk iets aangeboden wordt aan de buurt door medebewoners. Bij de voorbereiding van deze activiteiten wordt nagedacht over hoe we een breed, en ook kwetsbaar, publiek kunnen bereiken. Hiervoor werken we samen met partnerorganisaties, zoals Uit De Marge zodat ook jongeren zich welkom voelen op  activiteiten waar zij normaliter minder vertegenwoordigd zouden zijn.

Daarnaast geven specifieke activiteiten, het buurtwerk of de uitvalsbasis De Palaver in Hemelrijk mogelijkheden om groepen te verbinden, in gesprek te gaan over sociale spanningen, noden, wensen, uitdagingen,… en hierin wederzijds begrip te creëren. In samenwerking met Uit De Marge gaat dit bijvoorbeeld over het spanningsveld tussen oudere bewoners en jongeren, mensen met verschillende achtergronden, culturen, etc. Hoewel het niet steeds evident is om groepen fysiek samen te brengen, zet het buurtwerk sterk in op open dialoog m.b.t. (soms) gevoelige onderwerpen. Hierbij is het belangrijk om uit het eigen standpunt te kunnen treden en perspectieven van anderen voor ogen te kunnen houden. 

 

De moestuin 

De moestuin aan De Palaver brengt buurtbewoners samen van ‘zaadje’ tot ‘groente of fruit’. Samen met verschillende bewoners uit de wijk werd beslist wat we dit jaar zouden planten en hoe we de moestuin zouden indelen. Ook de verzorging van de tuin wordt gezamenlijk opgenomen. Van de oogst kan er samen genoten en gekookt worden, terwijl ook andere buurtbewoners welkom zijn in de pluktuin. Tijdens samenspel op woensdag (project Kinderarmoede) leerden mensen die actief zijn in de moestuin en de buurtwerker enkele geïnteresseerde kinderen aan wat er allemaal groeide. Dit is een weinig-georganiseerd, organisch en kleinschalig initiatief dat bijdraagt tot ontmoeting en community building, zowel in de kruisbestuiving van kennis omtrent planten en bloemen, het samen wroeten in de aarde als samen genieten van de oogst.  

 

RUIMTE: 

Vanuit de Woonclub Hemelrijk werd het voorbije jaar met de opbouwwerker Hemelrijk ingezet op de inrichting van ondergrondse afvalcontainers voor de appartementsgebouwen aan de Meiboomlaan, Hemelrijklaan en Azalealaan. Het gebruik van het huidige systeem van diftar-containers is immers onpraktisch voor – soms oudere of (chronisch) zieke – bewoners van de appartementsgebouwen van Dewaco terwijl dit systeem ook het straatbeeld en afvaloverlast impacteert. Samen met leden van De Woonclub werd er gezocht naar passende en toegankelijke locaties voor ondergrondse containers, werd er op 14 april 2022 samengezeten met Dewaco en de dienst Wonen van het lokaal bestuur Denderleeuw en zal er gecommuniceerd/gesensibiliseerd worden naar de buurtbewoners over de mogelijke oplossingen eens deze concreet zijn.  

Daarnaast zullen er vanuit het buurtwerk en de Woonclub deze zomer twee burenbabbels georganiseerd worden specifiek rond de invulling van publieke groene ruimte (o.a. rond de appartementsgebouwen in Hemelrijk en de Hazelaarstraat). Meer concreet willen we door in gesprek te gaan met bewoners concrete handvaten en ideeën uitwisselen om verder mee aan de slag te gaan. 

Met de jongeren uit de buurt die regelmatig de Palaver bezoeken – aka De Skaters – werken we o.a. samen om eigen skaterampen en banken te maken. Op deze manier kunnen jongeren op een creatieve en coöperatieve wijze zelf invulling geven aan een ruimte waar ze regelmatig vertoeven.  

 

GRONDRECHTEN:  

Wonen en kwalitatieve huisvesting  

Vanuit de buurtwerking en De Woonclub meer specifiek werd er verder gewerkt om het grondrecht op kwalitatief wonen te versterken: 

  • Tussen 1 januari 2022 en 30 juni 2022 vonden er in totaal 12 samenkomsten van de Woonclub plaats (telkens de tweede en vierde maandag van de maand). Hierbij stonden volgende thema’s centraal: energie en ondersteuningsmechanismen; de dienstverlening van de huisvestingsmaatschappij; de verdere bekendmaking en uitbreiding van De Woonclub; de afvalcontainers; de sociale cohesie in de wijk. 
  • Op 24 april 2022 nam een maatschappelijk werker deel aan een vergadering van de Woonclub waarbij het thema ‘energie’ centraal stond (met het oog op de eindafrekeningen, de verschillende tegemoetkomingen, etc.). Op basis hiervan konden de buurtwerker en de leden van de Woonclub correct inwoners informeren.
  • Op 3 juni 2022 kwamen de opbouwwerker Hemelrijk en onze sociale dienst samen met specifieke aandacht voor de kwaliteit van huisvesting alsook de preventie van hoge rekeningen en uithuiszettingen. Het OCMW wil specifiek inzetten op deze thema’s binnen haar werking en hierbij kan de Woonclub hen adviseren.  

Anderzijds werden bewoners actief bijgestaan ingeval van concrete vragen en problemen - meer concreet gaat dit over: 

  • Indienen en opvolgen van herstelaanvragen of nodige herstellingen die (lang) op zich laten wachten vanuit  de sociale huisvestingsmaatschappij (alsook huisbezoeken in deze) – dit behelst eveneens bijstand tijdens crisissituaties zoals wateroverlast, geen verwarming of warm water, etc. In de referentieperiode gaat dit om 11 interventies. 
  • Inwoners bijstaan in hun contact met de SHM en de gevraagde digitale/schriftelijke procedures uitleggen en doorlopen – 11 interventies. 
  • Doorverwijzing naar de maandelijkse zitdag van de SHM in de Palaver. 
  • Hulp bij het betalen van en aanvragen van afbetalingsplannen voor de eindafrekening voor elektriciteit en gas – 7 interventies.  

 

Toegang en toeleiding tot dienstverlening 

Vanuit het buurtwerk wordt ook sterk gefocust op de toeleiding van (kwetsbare) inwoners naar diensten en stelsels die hen kunnen ondersteunen en waar zij recht op kunnen hebben. Dit kadert veelal in de dagelijkse onthaalwerking binnen de Palaver en de wijk. Concreet gaat dit over: verhoogde tegemoetkoming, sociaal tarief, de Uitpas (met kansentarief) en toegang tot de voedselbedeling in Denderleeuw.  

Daarnaast waren er ook verschillende vragen rond de federale en Vlaamse belastingen. Dit gaat over (het invullen van) de aangifte tot het aanvragen van afbetalingsplannen. Om mensen op weg te helpen met Tax-on-web en andere toepassingen is er momenteel overleg met de Buurtcomputer om ook vrijwilligers aan de slag te laten gaan in de Palaver vanaf september.  

G

Tijd

G

Geld

Startdatum

Einddatum