Trekker CBS
Sofie Renders

In De Palaver is er momenteel een aanbod naar ontmoeting in de vorm van een ontmoetingscafé, naar vrijetijdsbesteding met ons Rap op stap-kantoor, naar pedagogisch samenspel tussen ouders en kind via Samenspel, een aanbod tweedehandskledij in onze ruilwinkel en een aparte tienerruimte ‘De Hangout’. Verder is er ruimte voor het organiseren van zitdagen allerhande en gebruiken verenigingen de ruimte ook voor hun eigen activiteiten. De buitenruimte werd ingericht als ontmoetingsplek met het aanbod van een volkstuintje.

Nog meer inwoners kunnen het aanbod in de Palaver komen ontdekken. Gerichte acties kunnen hiervoor worden opgezet (bijvoorbeeld met een kerstbrunch, zomerdrink, ...). De meeste activiteiten komen er door van onderuit te werken en in te spelen op de noden die (kwetsbare) inwoners signaleren.

In en rond de Palaver werken hulpverleners, sociaal-cultureel werkers, opbouwwerkers als partners samen. De strijd voor meer sociale bescherming is een gedeelde verantwoordelijkheid. Elke partner brengt deskundigheid in, draagt verantwoordelijkheid voor een kwalitatief aanbod en het bereiken van de doelgroep. De stuurgroep Palaver zorgt voor de afstemming van het aanbod met de verschillende actoren.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

ONTSLUITEN OP VLAK VAN SAMENWERKING

Samenwerking realiseren

  • CAW: Sinds september 2021 realiseert het CAW een mobiel onthaal in de Palaver. Van december 2021 tot eind april 2022 lieten verstrengde corona maatregelen het niet toe om mobiel te werken en werd het onthaal on hold gezet.  Bij de heropstart van het mobiel onthaal werd gezocht naar de ideale condities om zorgmissers te bereiken in de Palaver.  Woensdag blijkt de meest geschikte dag om de doelgroep te bereiken. Tegelijk is het net op die dag niet mogelijk om een vertrouwelijk gesprek te voeren in een ruimte die rust en privacy garandeert.  Om die redenen werd er eerst uitgeweken  naar dinsdag. Het CAW beschikt  over de nodige faciliteiten, maar het doelgroepbereik blijft uit. We willen nog voor de opstart van het schooljaar en in overleg met Huis van het kind en sociale dienst nagaan hoe we het onthaal in de Palaver beter kunnen organiseren zodat de inwoners die hulp nodig hebben, dit ook krijgen. 
  • Wijkagent: Het tweewekelijks onthaal op dinsdagnamiddag werd terug opgestart. 
  • Dewaco: Door de uitdaging om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen, is het Dewaco voorlopig niet meer gelukt om op dinsdag onthaal te voorzien. 
  • Huis van het kind: Huis van het kind gaf in de week van de opvoeding een vorming aan ouders over positief opvoeden.
  • Dienst vrije tijd:  De opbouwwerkers verspreiden het aanbod van de dienst vrije tijd.  Het aanbod van Samenspel en buurtsport communiceren we samen (één flyer). De dienst Vrije Tijd kwam  een woordje uitleg geven aan de bezoekers van de Palaver over de Uit-pas en de webshop van Denderleeuw.

Netwerk uitbouwen 

Op 25 maart ging een netwerkdag door in de Palaver waarop OCMW, CAW, Huis van het kind, Gemeenschapswacht, Lokale politie Denderleeuw/Haaltert, Uit De Marge en SAAMO aanwezig waren. Corona was voor vele partners een moeilijke periode met weinig persoonlijk contact. Dit vergrootte de afstand tussen verschillende diensten en organisaties. Bij vele partners waren er ook veranderingen in de personeelsploeg en inhoudelijke projecten.  Tijd dus om elkaar te herontdekken. De netwerkdag startte met een korte voorstelling van de diverse aanwezige diensten. Nadien werden er in kleine groepen casussen besproken, geïnspireerd door reële situaties in Denderleeuw. Zo werd het nog concreter wat we van elkaar verwachten en welke verwachtingen we ook effectief kunnen inlossen. Het werd een deugddoende dag waarin de persoonlijke relaties tussen de partners werden versterkt en heel wat info werd uitgewisseld. De netwerkdag willen we jaarlijks herhalen en uitbreiden naar andere relevante partners. 

Partneroverleg

Tot nu toe was het partneroverleg in de Palaver beperkt tot de kernpartners en lag de focus op het praktisch samenleven als goede huisvaders en moeders. We willen dit overleg uitbreiden naar het vinden van gezamenlijke doelen in het realiseren van sociale bescherming. Een eerste inhoudelijk partneroverleg wordt gepland in september. Op dat overleg willen we de onthaalfunctie binnen de Palaver uitwerken samen met alle partners die vanuit de Palaver toeleiden, verwijzen en/of onthaal voorzien. 

Verhuur 

Het verhuur van de Palaver aan verenigingen komt stilaan op gang, maar zit nog niet op pré-corona niveau.

ONTSLUITEN OP VLAK VAN DOELGROEPBEREIK

De Palaver kalender

De Palaverkalender is een echt gebruiksinstrument geworden. Wanneer nieuwe bezoekers worden onthaald, wanneer mensen vragen naar activiteiten, wanneer partnerschappen worden benoemd... wordt er verwezen naar de kalender. Het is een communicatiemiddel geworden, maar ook een manier om onze doelgroep beter te bereiken en inspraak te geven in wat er mogelijk is in de Palaver.  

Outreachen

Nog heel wat mensen kennen de Palaver niet of zetten uit zichzelf een eerste stap binnen. Daarom stappen we vanuit de Palaver ook naar de mensen toe. Zo gingen onze opbouwwerkers langs op de voedselbedeling van vzw De Geburen en hielden ze huisbezoeken in functie van de uitstap naar Plopsaland. 

Aanbod dat aansluit komt van onderuit

Aanbod dat gecreëerd wordt van onderuit sluit beter aan bij de noden en wensen van de doelgroep. Het project menstruatiearmoede is zo'n  project dat echt ontstaan is van onderuit. Een wijkbewoonster bracht dit thema ter sprake en wees ons allen op de noodzakelijkheid ervan. De verontwaardiging die ze voelde bleek al snel gedeeld met anderen, dus brachten we verschillende initiatiefnemers samen.  De initiatiefnemers vonden elkaar in een campagne dat zowel materiaal ter beschikking stelt als sensibiliseert.  De campagneaffiches en flyers spreken aan. Bezoekers in de Palaver gaan er het gesprek over aan met vrijwilligers en opbouwwerkers. Telkens wordt de campagne positief onthaald. De doelgroep blijft het noodzakelijk vinden om dit thema breed bekend te maken én de toegang tot menstruatiemateriaal  laagdrempelig te maken.

Andere initiatieven van onderuit waren een kaarterswedstrijd Belot en een dartsnamiddag. 

De vrijwilligersgroepen die actief zijn in de Palaver worden actief uitgebreid. Opbouwwerkers spreken mensen actief aan om te participeren aan ‘hun Palaver’ en nodigen mensen uit om hun stem in te brengen. Dit resulteert in een sterk uitgebouwde én diverse vrijwilligersploeg voor Samenspel , De Wissel en de Zomerbar. Hierbij trachtten opbouwwerkers ervoor te zorgen dat de vrijwilligersploegen ook een weerspiegeling zijn van de diverse subgroepen die we ontmoeten in Denderleeuw.  

Bezoekersoverleg
De Palaver moet een plek zijn die versterkt en aansluit op noden en wensen van inwoners in een kwetsbare positie.  Om samen met bezoekers en vrijwilligers de Palaver uit te bouwen als STEK riepen we een bezoekersoverleg in het leven. Op het eerste bezoekersoverleg van 6 juni stonden we stil bij de persoonlijke perceptie van en ervaring met  de Palaver. Ook verzuchtingen en frustraties werden uitgesproken. Naast dit evaluatief deel, blikten we ook vooruit en inventariseerden we wensen (kleine verbeteringen) en noden (innovatie/ uitbreiding) . Finaal ging het over hoe de Palaver nog meer een plek kan zijn van, voor en door de mensen zelf.  Met deze info gaan de opbouwwerkers verder aan de slag in volgende bijeenkomsten om zo de Palaver participatief uit te bouwen. 

G

Tijd

--

Geld

Startdatum

Einddatum