A10400 De Palaver uitbouwen tot een plek waar leren, ontmoeten, onthalen en sociale bescherming centraal staan in het aanbod
Op verschillende plaatsen in Vlaanderen schieten zogenaamde ‘stekken’ uit de grond om sociale bescherming te versterken vanuit de buurt. Ook De Palaver werd opgericht als laagdrempelige basisvoorziening voor inwoners in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Mensen lopen er makkelijk binnen, worden goed onthaald en ontmoeten elkaar. Het is een plek waar mensen dingen leren, de weg vinden naar hulp- en dienstverlening en ijveren voor betere sociale bescherming. De Palaver is vrij toegankelijk voor alle inwoners van Denderleeuw en biedt aan de wijk Hemelrijk een plek waar er aan de slag wordt gegaan met bewonersgroepen.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
In de bestaande werking van de laagdrempelige ontmoetingsplaats De Palaver in wijk Hemelrijk wordt ingezet op het uitbouwen van verschillende functies:
ONTMOETEN
Samenspel
De wekelijkse activiteiten voor ouders en kinderen blijven een groot succes. De opkomst is groot én divers. Stilaan bereiken we ook wat meer vaders, en neemt de etnisch-culturele diversiteit toe.
Voor het inhoudelijk programma voor ouders wordt er samengewerkt met Huis van het Kind en dienst vrije tijd. Beide diensten kwamen langs om met ouders in gesprek te gaan :
- 02/02: afval sorteren
- 16/02: webshop vrije tijd + Uit-pas
- 18/05: VCOK, positief opvoeden
- 18/05: vertelmoment voor kinderen i.s.m. de bibliotheek
Het aanbod voor kinderen is divers: sport, spel, crea, lokale uitstappen. We werken met thema's zoals thema milieu waarbij de kinderen de buurt gingen mooi maken met behulp van afvalgrijpers, We zoeken zoveel mogelijk aansluiting op het lokaal programma vb. buitenspeeldag, carnaval...
Sinds najaar 2021 treden buurtsport en samenspel met een gedeelde flyer naar buiten en stemt men het aanbod op elkaar af. Dit werkt. Gezinnen en kinderen stromen door van het ene naar het andere aanbod.
Het activiteitenaanbod wordt per semester vastgelegd. Tegelijk ontstaat er heel wat spontaan initiatief vanuit de aanwezige ouders. Ze reiken ons thema's aan waarmee we aan de slag gaan vb. vrouw zijn in Denderleeuw n.a.v. internationale vrouwendag, en steken graag zelf de mouwen uit.
Gezinsuitstappen
Elke schoolvakantie gaan er gezinsuitstappen door. We werken in deze activiteiten alle drempels weg (bereikbaarheid, betaalbaarheid, begrijpbaarheid....) zodat ook gezinnen in een kwetsbare situatie kunnen deelnemen.
- 06/04: Harry Malter
- 01/05: Plopsaland met dank aan de Denderlions
Week van verbondenheid
We organiseerden in mei 2022 de langste tafel in teken van de week van verbondenheid. Iedereen kon aanschuiven aan één lange tafel en van een gratis pannenkoek genieten. Op die manier willen we opkomen voor meer warmte en verbondenheid en vragen we om elkaar niet te lossen wanneer het moeilijk gaat. We organiseerden de pannenkoekennamiddag tijdens de opening van het 2-wekelijks ontmoetingscafé in de Palaver. Op die manier trachtten we ook het doelgroepbereik te verruimen. We zagen mooie ontmoetingen tussen verschillende generaties en culturen. Ook mensen die schuchter of alleen binnenkwamen, vonden aansluiting aan de lange tafel en genoten van een babbel. Vrijwilligers zetten zich in voor het bakken van pannenkoeken en de bediening. Een mooie samenwerking.
VERWIJZEN
Onthaal op dinsdag
Wekelijks kan je op dinsdag in de Palaver terecht met je onthaalvragen voor het CAW. Om de twee weken kan je op dinsdag ook terecht bij DEWACO en de wijkagent in de Palaver. Doorlopend staan er opbouwwerkers klaar die helpen met kleine en grotere vragen.
Netwerkdag
Op 25/03 organiseerden we een netwerkdag vanuit de afdeling Welzijn zodat verschillende diensten en partners elkaar beter leerden kennen. Hoe beter je het aanbod en ook de mensen die rond dezelfde doelgroepen en thema's werken, kent, hoe makkelijker het is om gericht naar elkaar te verwijzen,
IJVEREN VOOR SOCIALE BESCHERMING
Menstruatiearmoede
Het project menstruatiearmoede bracht vanaf het voorjaar 2022 een thema onder de aandacht waarrond heel wat taboe heerst. We onthalen positieve reacties maar horen vooral moeilijke verhalen van leerlingen en lagere schoolkinderen die worstelen met deze problematiek. We pikken de signalen op van kinderen die niet naar school gaan omdat ze geen menstruatiemateriaal voorhanden hebben. Het feit dat alle partners (ocmw, Palaver, secundaire scholen) gratis menstruatiemateriaal aanbieden is een grote stap vooruit om dit thema onder de aandacht te brengen. Het brengt bewustzijn bij de professionele partners maar ook bij de Denderleeuwse inwoners.
Het ingezamelde materiaal door de scholen werd gedoneerd aan vzw De Geburen. Tijdens de voedselbedeling wordt het materiaal verdeeld én vinden er boeiende en verrijkende gesprekken plaats over dit thema. We ontvangen daar heel wat positieve feedback die ons wijst op de noodzakelijkheid ervan.
De Wissel
De kleine en grote Wissel draaien terug als weleer (voor corona). Gezinnen kunnen er zonder afspraak terecht om kleren binnen te brengen of mee te nemen, met jetons als ruilmiddel.
De grote Wissel zette extra in op promotie en samenwerking zodat de instroom van kleren groter wordt. Het voldoende hebben van jongenskledij blijft onze achillespees.
Sinds dit jaar kunnen ook scholen vlotter bij ons terecht. Zorgleerkrachten krijgen een basispakket jetons waarmee ze kledij kunnen halen voor leerlingen die het nodig kunnen hebben (vb. sportkledij, kledij voor op bosklas...).
PARTNERSCHAPPEN VERSTERKEN
Netwerkdag 25 maart 2022
Op de netwerkdag (zie hierboven) ontmoetten OCMW, CAW, Huis van het kind, Gemeenschapswacht, Lokale politie Denderleeuw/Haaltert, Uit De Marge en SAAMO elkaar. Aan de hand van concrete casussen werd verkend wie wat kan betekenen.
Menstruatiearmoede: samenwerking sec. onderwijs, OCMW, jeugdhuis
Het project menstruatiearmoede heeft zich sterk gefocust op het aangaan van partnerschappen. De idee om rond dit thema te werken vertrok vanuit een buurtbewoonster en een leerlinge. Bovendien waren er diverse actoren betrokken op dit project: 2 middelbare scholen, het OCMW en het jeugdhuis Stam x. Elk vanuit een andere invalshoek, elk met zijn/haar expertise. Dit vormde meteen ook de meerwaarde van het project en zorgde ervoor dat de bewustwording van het thema menstruatiearmoede breed verspreid raakte. Bovendien hebben de middelbare scholen de intentie om dit thema jaarlijks op te pikken, bij de start van het schooljaar. Voor hen is het een project dat niet eindig is aangezien de problematiek dat ook niet is.
PARTICIPATIE VERSTERKEN
Aanbod breder bekend maken via kalender
Maandelijks wordt een Palaverkalender opgemaakt en breed verspreid naar de partners en de doelgroep. Het is intussen een echt instrument geworden voor de gebruikers van de Palaver. Er wordt actief naar gevraagd en verwezen tijdens bezoeken in het ontmoetingshuis. Zo hangen er 3 exemplaren omhoog en vragen mensen actief naar wat er te doen is.