Trekker CBS
Sofie Renders

Het startpunt voor het opzetten van een buurtopbouwnetwerk is het opmaken van een omgevingsanalyse. Deze analyse gebeurt op basis van cijfermateriaal, lectuur, interviews, informatie van onze diensten, actieve verenigingen, buurtbewoners, ... Er zal worden ingezet op drie vlakken: sociale grondrechten helpen garanderen voor de bewoners en zo de opwaartse sociale mobiliteit beogen; nastreven van community building voor meer binding met de buurt door gebruik te maken van het aanwezige potentieel en inzet van een buurtopbouwwerker op het terrein; een nieuwe wijkdynamiek stimuleren door de publieke ruimte te herdefiniëren met het oog op het collectief en solidair gebruik ervan. Hierbij zal o.m. nagegaan worden of de inrichting van een ontmoetingshuis in de buurt een antwoord biedt op de behoeften van de inwoners van de wijk Leeuwbrug en zo ja, of hier ook effectief panden voor beschikbaar zijn.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

In wijk Leeuwbrug zetten we via onze partner SAAMO een buurtopbouwwerker in. Het buurtopbouwwerk werkt rond community building, rechtenrealisatie en het publiek toegankelijk maken van ruimte. 

  • Presentie en outreaching: voor elke opbouwwerker, en voor een nieuw startende opbouwwerker des te meer, is het belangrijk om deel te worden van de wijk zodat bewoners makkelijk een vraag kunnen stellen, een bezorgdheid kunnen delen en ideeën kunnen aanleveren om van de wijk Leeuwbrug een plek te maken waar het goed (samen)leven is. Opbouwwerker Wendy, gestart eind november 2021, ging bij elke inwoner van kern Leeuwbrug langs om zichzelf en de functie van het opbouwwerk voor te stellen. Deze traditie werd na de kennismaking voortgezet. Wekelijks vind je de opbouwwerker op straat, in gesprek met een passant, of doelgericht op stap met bewoners om signalen te verkennen. 

 

  • Signaal- en brugfunctie: alle signalen vanuit de bewoners worden gebundeld en overgemaakt aan de betreffende diensten. De diensten kunnen op hun beurt ook beroep doen op de buurtopbouwwerker om informatie te laten doorstromen naar de wijkbewoners. De opbouwwerker bouwt op deze manier aan een sterkere brug tussen het lokaal bestuur en haar inwoners. De opbouwwerker investeert ook in het sociaal weefsel van  de wijk zoals de wijkscholen, de kerkfabriek, ... en initieert samenwerking. Ook het netwerk met gemeentelijke actoren zoals vzw De Geburen,  politie, buurtcomputer, Pin vzw... wordt uitgebouwd. Vaak kunnen signalen collectief aangepakt worden, soms is er ook individuele ondersteuning nodig. In de wijk wonen ook heel wat senioren. Daar gaat de opbouwwerker af en toe langs omdat die inwoners moeilijker de stap kunnen zetten. Een idee voor de toekomst kan het uitwerken van een buddysysteem zijn. Omdat een opbouwwerker vooral 'samen' met de inwoners bouwt aan de wijk Leeuwbrug, werden ook de eerste buurtvrijwilligers gezocht en gevonden. Het zomerprogramma werd aan hen voorgelegd en met hen gefinaliseerd.

 

  • Ontmoeting: om tot ontmoeting te komen en je buren betere te leren kennen, zijn er gelegenheden nodig. 
    • Carnaval 09/03: in het Koetshuis werd een namiddag voor kinderen en gezinnen in het thema Carnaval georganiseerd. Samen met het Snuffelhoekje, prinses carnaval Daisy en jeugdprinses Xanté werd er gezongen, gedanst en geknutseld. 
    • Paasactiviteit 07/04: in de paasvakantie organiseerden we volksspelen aan het Koetshuis.
    • Buurtcafé met Beweging.net 14/05: een buurtbabbel met gratis pannenkoeken en koffie/chocomelk op de parking  van de Sint–Annakerk. Bewoners werden gevraagd om hun wijk punten te geven van 0-10 en de score toe te lichten. Enkele signalen: weinig contact met de buren, probleem van sluikstorten, geen plaats om te spelen, ... 
    • Kermis 11 en 12/06: al jarenlang wordt Kermis Leeuwbrug georganiseerd door The Corner en het bestuur Kermis Leeuwbrug. Dit jaar bood het opbouwwerk ondersteuning bij de voorbereidende taken. De opbouwwerker organiseerde ook eigen activiteiten zoals poppentheater en salsa op zaterdag. Op zondag werd een garageverkoop georganiseerd. Om deze garageverkoop te realiseren, gaf de opbouwwerker deur aan deur (130 huizen/app) uitleg aan de bewoners van de 4 straten. Het doel  was een kermis te organiseren voor iedereen in de wijk. De opkomst op onze activiteiten was zeer divers. Een geslaagde samenwerking dus. 
    • Spel in de J. Verhavertstraat: de nood aan activiteiten voor kinderen klonk luid in de J. Verhavertstraat. Daar spelen kinderen vaak op straat en kan de (verkeers-)veiligheid niet gegarandeerd worden. Sinds mei gaat de opbouwwerker langs om samen met hen te spelen en worden veiligere plekken verkend. 
    • Voorbereiding Autoloze zondag 18/09: alle initiatieven van buurtbewoners werden opgelijst. Het belooft een divers activiteitenprogramma te worden van yogasessies tot muziekoptredens. 
    • Zomerprogramma: klaar voor de zomer met wekelijks meerdere activiteiten. Het aanbod werd bekend gemaakt via flyerrondes, sociale media en De Schakel. 

 

  • Ruimte:
    • Mobiliteit/snelheid: meerdere signalen rond te hoge snelheid in de J Verhavertstraat hebben geleid tot snelheidsmetingen. De resultaten daarvan werden besproken in overleg tussen de schepen en een aantal bezorgde bewoners. 
    • Gebrek aan speelruimte: het Sint-Annapleintje wordt verder ontwikkeld en tijdelijk ingericht in de zomer.  De bestaande grasvelden worden geïnventariseerd. We gaan na van wie ze in eigendom zijn en of ze gebruikt kunnen worden door de buurt vb. voor een buurtactiviteit. De wijkscholen stellen met plezier hun infrastructuur open voor de opbouwwerker.
    • Een uitvalsbasis voor het opbouwwerk:  de zoektocht naar een uitvalsbasis voor het opbouwwerk liep moeizaam. Maandenlang stond er heel weinig te koop of te huur in Leeuwbrug, waardoor er gekozen werd voor een container. Deze wordt tijdelijk op de parking van de St-Annakerk geplaatst.
    • Pand Stationsstraat 33-35: de opbouwwerker nam deel aan de interactieve workshop georganiseerd door de Profploeg om mee na te denken over de gewenste invulling van het pand (subsidietraject). Ter voorbereiding van deze workshop heeft de opbouwwerker een aantal bewoners hierover bevraagd. Tijdens het overleg wees de opbouwwerker op het belang van participatie van bewoners. 

 

  • Afstemming en overleg:
    • Taskforce Leeuwbrug : eind januari ging er opnieuw een taskforce Leeuwbrug door via Microsoft Teams. Hierop werden de werken aan het station besproken, de heraanleg van de Bosstraat en St- Annastraat, … De vergadering in mei werd geannuleerd. 

 

  • Dossier wijkverbeteringscontracten: dit goedgekeurde subsidiedossier laat ons toe om inwoners te ondersteunen bij het renoveren van de woonst in onze stationswijk. Dat komt ook de buurt ten goede. Dit project werd voorbereid met ondermeer de aanwerving van een technische ondersteuner vanuit Renoseec en een opbouwwerker met outreachend profiel vanuit SAAMO. Er werd een eerste overzicht gemaakt met lokale zelfstandigen in de bouw zodat we binnen het project met zoveel mogelijke lokale leveranciers kunnen werken.  
G

Tijd

G

Geld

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025