A10105 Andere acties uit de maatregelentabel uit het Klimaatplan 2030 naar de praktijk omzetten in onze gemeente
Naast de prioritaire deelacties worden ook nog andere acties uitgewerkt en uitgevoerd in samenwerking met de Klimaatraad. Dit is afhankelijk van mogelijke samenwerkingen met andere overheden of subsidiemogelijkheden. Quick-wins worden op korte termijn aangepakt.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
De maatregelentabel bestaat uit een zeer brede waaier aan ingrepen en is erg uitgebreid. Over verschillende acties wordt afzonderlijk gerapporteerd binnen dit meerjarenplan, zie A10110 (opstart duurzame organisatie van evenementen), A10111 (waken over verminderen gemeentelijk drukwerk), A10121 (kiezen voor LED-verlichting), A10122 (steeds meer energiebesparingen in gemeentelijke gebouwen), A10722 (mobipunt en lancering deelwagens), A40115 (fietsleasingproject), ... Ook heel wat aanvullende acties werden/worden in 2022 op touw gezet:
- Om samen met Vlaanderen en de lokale besturen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken, keurde de gemeenteraad op 23 september 2021 het ondertekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) goed. Als lokaal bestuur hebben we recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wordt er ingezet op krachtdadig beleid. Beide actoren, de Vlaamse overheid en de lokale besturen, geven aan werk te maken van concrete engagementen. In Denderleeuw werd er per werf met verschillende diensten (waaronder de diensten Wonen & Ondernemen, Facility en Openbare Ruimte) samengezeten om intensiever samen te werken en de engagementen te vertalen naar concrete en haalbare doelstellingen. Het resultaat en de uitwerking van dit overleg zal in de tweede helft van 2022 verder worden uitgewerkt. Opvolging gebeurt uiterlijk op 1 maart 2023 (agenderen op de GR). Vanuit Vlaanderen werd budget voorzien om jaarlijks aan de aangesloten lokale besturen middelen toe te kennen. Er wordt in de tweede helft van 2022 bekeken of wordt ingestapt op LEKP 2.0.
- Het college van burgemeester en schepenen wil de regierol opnemen voor het dossier Vlamoven om de bestemming van de site definitief vast te leggen en juridisch te verankeren. De nabestemming is agrarisch gebied. Het is echter ook de bedoeling al ontgonnen gebied om te zetten naar een zone voor zachte recreatie waar ook meer ruimte voor natuur en bos kan zijn. In dat opzicht werd een delegatieverzoek ingediend bij de bevoegde minister. Dit delegatieverzoek werd eind 2021 goedgekeurd. Dit zal op lange termijn een opportuniteit betekenen om een biologisch weinig waardevolle zone te reactiveren in functie van diverse doelstellingen uit het klimaatplan. Om dit te kunnen realiseren wordt er samen met de provincie bekeken of er koppelkansen zijn met het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dender Wind.
- Samenwerkingsovereenkomst Bosloket (december 2021): opmaak van een inrichtingsplan voor het geboortebos met een visie hoe het geboortebos gedurende de komende jaren stelselmatig kan worden ingevuld. Gekoppeld hieraan komt er een beplantingsplan op basis van inheems standplaatsgeschikte boom- en struiksoorten. In de rest van het Broekpark zal het Bosloket, in nauw overleg met ons lokaal bestuur, kijken voor een toekomstvisie voor de verdere ontwikkeling van het park met bosuitbreiding waar mogelijk. Daarnaast geeft het Bosloket op onze vraag advies over andere potentiële locaties voor bosuitbreiding. Denderleeuw blijft dus niet achter en koppelt haar wagonnetje aan dit initiatief.
- Project autodelen: het schepencollege heeft in zitting van 14 juni 2022 goedkeuring gegeven om het contract van de Renault Zoë met forfait 1 te verlengen voor 12 maanden voor Denderleeuw station en een ander voor 24 maanden voor Bouchtstraat Denderleeuw. Daarnaast werd het wagenpark van ons lokaal bestuur verder vergroend met de aankoop van twee elektrische bestelwagens.
- Er werd in 2021 onderzocht op welke locatie volkstuintjes een optie zouden zijn in Denderleeuw. Er werd voorlopig een optie in Welle weerhouden, m.n. Hoogsteenveld. Deze mogelijkheid werd verder afgetoetst met de buurt in de eerste helft van 2022 en in de tweede helft van 2022 wordt getracht een definitief plan uit te werken op basis van de verkregen feedback en de gevoerde participatie.
- Promotie van allerhande externe initiatieven ikv klimaat via onze gemeentelijke communicatiekanalen zoals de online infosessie van Solva over zonnepanelen en thuisbatterijen, de oproep tot deelname aan de enquête van de Vervoerregio rond milieu en verkeer ikv de opmaak van een plan voor het verkeer in onze regio, een opleiding van ILVA rond kringlooptuinieren, onze deelname & oproep tot deelname aan 'Maai Mei Niet',
- Faciliteren van een wekelijkse boerenmarkt op Hof ten Henne. Dit kadert in het ondersteunen van particuliere korte keten-initiatieven zoals voorzien in het Klimaatplan.
- ...
Tijd
Geld
Jaarlijks wordt een budget voorzien voor uit te voeren klimaatacties. Dit werd vastgelegd bij de goedkeuring van het Klimaatplan. Daarnaast worden verschillende andere projecten met een klimaatlink uitgevoerd, bvb. onthardingen. Deze projecten worden apart gebudgetteerd bij de betreffende afdelingen/diensten.