Trekker CBS
Andy Depetter

De tertiaire sector is verantwoordelijk voor 9% van de totale CO2-uitstoot. Deze uitstoot komt voornamelijk voort uit elektriciteits- en brandstofverbruik (zowel verwarming als voertuigen). Het uitwerken van deze actie moet het klimaatbewustzijn bij de tertiaire sector aanwakkeren.

Gezien de verschillende deelsectoren kan dit zeer uitéénlopend zijn. Restaurants, hotels, gastenkamers, ... kunnen gestimuleerd worden om ‘De Groene Sleutel’, een keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven, te behalen. Lokale handelaren kunnen samen een project opstarten om energieverspilling door openstaande deuren te vermijden. Voedselverspilling wordt binnen deze actie niet vergeten. Bij de lokale ondernemers wordt het intekenen op de app Too Good To Go gestimuleerd om de hoeveelheid weg te gooien producten te verminderen. Ook de invoering van een sloop- en gevelrenovatiepremie kan in dit kader interessant zijn (zie actie A10005).

Denderleeuw kan dit stimuleren door infosessies over dit onderwerp te organiseren en mee te helpen zoeken naar financieringsmogelijkheden voor het uitvoeringen van specifieke projecten.

Status

In uitvoering
G

Stand van zaken (toelichting)

Het ontbreekt KMO's vaak aan menskracht en expertise om zelf energiebesparende maatregelen te detecteren en uit te voeren. Lokaal bestuur Denderleeuw is samen met de steden Ronse en Zottegem trekker van de TOP-20 maatregel "bedrijven en organisaties in de tertiaire sector en middenstand aanzetten tot het nemen van maatregelen m.b.t. energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en rationeel energieverbruik" binnen het regionaal klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen. 

Op 10 augustus 2021 besliste het college van burgemeester en schepenen tot deelname aan het project ‘Energiecoaching voor KMO’s te Denderleeuw’. Op 20 augustus 2021 diende Solva hiervoor een aanvraagdossier in bij de provincie Oost-Vlaanderen in het kader van het subsidiereglement ‘Energieambassadeurs’. Eind 2021 kende de provincie hiervoor een toelage toe van 10 000 euro.

In de eerste helft van 2022 werd  gestart met het opmaken van communicatiemateriaal en de aanbestedingsprocedure om een energiecoach aan te stellen door SOLVA en de werkgroep Denderleeuw - Ronse - Zottegem. Verschillende lokale wervingsstrategieën werden uitgewerkt i.s.m. Unizo Denderleeuw.

Op 10 mei 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de toetreding tot het raamcontract van Solva goed, waarbij de opdracht 'Aanstellen van een energiecoach' werd toegewezen aan Zero Emission Solutions BV. Bedoeling is de deelnemende KMO's te laten begeleiden door een energiecoach, die een energiescan uitvoert resulterend in een adviesrapport met verschillende maatregelen en het terugdringen van het energieverbruik. De energiecoach begeleidt de KMO's in de uitvoering van de maatregelen zodat er effectief investeringen en CO2-reducties volgen. Het project loopt tot eind 2023. 10 KMO's uit Denderleeuw kunnen instappen. Het halen van de doelstelling zal afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van KMO's in Denderleeuw om deel te nemen aan het project.

Vanaf juni werd gestart met de communicatie en werving van KMO's

  • Een eerste oproep werd begin juni per brief breed uitgestuurd naar alle ondernemers in Denderleeuw.
  • Op 16 juni 2022 was er een workshop georganiseerd door Unizo Denderleeuw met 40 aanwezigen. Zij werden over het project geïnformeerd en ontvingen een flyer. Een aantal onder hen zijn potentieel geïnteresseerd.
  • Ook op het netwerkevent voor lokale ondernemers van 19 juni 2022 werd het aanbod bekend gemaakt.
  • Vanaf de zomer 2022 zullen KMO's proactief gecontacteerd worden, om hopelijk vanaf september te kunnen starten met energiescans en -coaching.
  • Ook via de raad voor lokale economie zal verder gecommuniceerd worden.

G

Tijd

G

Geld

Budget is voorzien voor maximum 10 te begeleiden KMO's. 

Startdatum

01-01-2020

Einddatum

31-12-2025