A30114 Verwelkomen van organisaties die inzetten op sociale tewerkstelling
![](/Image/0D95C7E941748AEEC50C3BFACDD30705E02C4B4146496FCB71D257FC43B06FED/600/600/1/0/logo.png)
Sommige actieve inwoners hebben het moeilijk om via het reguliere aanbod, werk te vinden. Via een sociale tewerkstelling krijgen mensen omkadering die ervoor zorgt dat ze een positieve werkattitude aanleren, hun taken goed leren uitvoeren, inzetten op de Nederlandse taal op de werkvloer, … zodat doorstromen naar het regulier arbeidscircuit mogelijk wordt. Op die manier wordt gewerkt aan actieve deelname/integratie aan de maatschappij.
Sociale tewerkstellingsprojecten bevinden zich veelal in de grootsteden. Denderleeuw wil een aanbod in de eigen gemeente faciliteren. Naast de bestaande vzw Sporen naar werk is er zeker nog ruimte voor andere initiatieven.
Status
ContinuStand van zaken (toelichting)
Deze actie is sterk afhankelijk van interessante locaties, middelen, ... Een eerste onderzoek tot het aantrekken van de Kringwinkel naar onze gemeente werd opgestart in 2020 en verdergezet in 2021. Een drietal mogelijks geschikte panden werden bezocht. Er werden eveneens linken gelegd met het intergemeentelijk samenwerkingsverband 'HANDEL samen en sociaal' en het ESF-510 project JIA (Jongeren in actie). Het zou wenselijk zijn dat verschillende sociale economieprojecten samen worden opgestart om zo elkaar te versterken en aan de inwoners de mogelijkheid te geven een groot aanbod te leren kennen. Grote locaties zijn echter schaars en kosten geld. De zoektocht gaat verder.
In 2022 - 2024 werd een beroep gedaan op fietskoerierdienst Snel & Wel voor de bedeling van onze seniorenkalender en het gemeentelijk infoblad. Dit is een erkend project binnen de sociale economie. We werken ook samen met sociale economie-bedrijf Pro Natura (inmiddels Kiemkracht) voor het maaien van baantjes en specifiek onderhoud in ons Broekpark zoals hakhoutbeheer. Voor de organisatie van de fietslessen voor volwassenen worden ieder jaar fietsen ontleend bij de Fietserij in Aalst. De Kringloopwinkel in Ninove zorgt voor materiaalbons die gebruikt worden in de dienstverlening van het sociaal huis. Voor het rapen van zwerfvuil doen we beroep op PWWA/Wijkwerken Denderleeuw. Dit zijn werkzoekenden die iets bijverdienen gedurende een beperkt aantal uren en maximaal 1 jaar. Ze schaven op die manier hun vaardigheden bij om na een jaar opnieuw in te stromen in het reguliere arbeidscircuit.
De nood aan een filiaal van de kringloopwinkel in Denderleeuw wordt als een van de mogelijke pistes meegenomen door de Profploeg bij de invulling van het aangekochte pand in de A. Rodenbachstraat in het kader van handelskernversterking. Een beslissing werd hierin nog niet genomen.
Eind 2023 ging het vast bureau akkoord met de plaatsing van een expo rond het belang van sociale economie in het administratief centrum (8/01/2024-02/02/2024). Kort daarop volgde een gesprek met organisator HANDEL om de inzet van sociale economie in onze werking te bespreken (refurbished materiaal, onderhoud groenterreinen, ... en het verschil hierbij maken bij overheidsopdrachten).
In 2025 zal de dienst Vrije tijd verhuizen van het Kasteeltje naar het nieuwe Vrijetijdshuis. Er werd in 2024 intern al eens gebrainstormd over een nieuwe invulling van het Kasteeltje. In dat kader werd gedacht aan de mogelijkheid van een sociale economie-werkplaats. Concrete beslissingen zijn hierbij nog niet genomen.