Bevoegde schepen
Andy Depetter

Agressie tegen overheidspersoneel komt steeds meer voor. Hoewel het bestuur veel belang hecht aan klantgerichtheid, is het in bepaalde gevallen onmogelijk of onwenselijk om aan alle verzoeken van de burger tegemoet te komen. In een maatschappij waarin de burger steeds mondiger wordt, kan dit soms aanleiding geven tot agressie en conflicten. Fysieke én verbale agressie tasten de veiligheid en het welzijn van medewerkers én klanten aan. Ze beïnvloeden het leef- en werkklimaat en ze staan een kwaliteitsvolle hulp- en dienstverlening in de weg. Hier willen we iets aan doen.

Ons uitgangspunt is dat elke mens recht heeft op veiligheid en welzijn. Ook op het werk. Dit wordt ondersteund door de welzijnswet van 1996, die werkgevers verplicht om het welzijn van medewerkers te bevorderen en hen te beschermen tegen agressie.

Agressie volledig uitroeien is niet mogelijk, maar wél zijn we ervan overtuigd dat de omvang en de schadelijke gevolgen te beperken zijn. Door maatregelen van agressiebeheersing te plaatsen in een ruimer beleidskader, systematisch te werken en op verschillende niveaus tegelijk, kunnen we een blijvend effect bereiken. Kortom: een integrale en structurele benadering van agressiebeheersing, waarin zowel op preventie en interventie als op nazorg en herstel wordt ingezet.

Status

In onderzoek

Stand van zaken (toelichting)

Een mooi voorbeeld van agressierichtlijnen voor medewerkers zat vervat in het welkomstpakket voor medewerkers en vrijwilligers van vaccinatiecentrum Denderdal. Daarnaast werden er door VVSG enkele protocollen van andere besturen als good practice ter beschikking gesteld. Deze kunnen een goede basis vormen om een agressiebeleid op maat van onze organisatie uit te werken  Ook een draaiboek bij het opmaken van een agressiebeleid geeft input.

Een eerste opstartvergadering werd gehouden op 20 april 2023 met een beperkte werkgroep 'agressiebeleid''. Om de aangeleverde documenten te kunnen vertalen naar de eigen organisatie dienen we op de hoogte te zijn van de noden en behoeften binnen de eigen organisatie. Daarom werden de diensthoofden aangespoord om samen met hun team het thema agressie te bespreken: Welke noden bestaan er binnen de dienst? Hoe frequent worstelen de medewerkers met agressie en onder welke vorm? Welke hulpmiddelen kunnen medewerkers helpen met een voorval in de toekomst? Deze info werd verzameld en de synthese wordt in het najaar van 2023 met een uitgebreidere werkgroep besproken. Met deze info als aanzet wordt een verder plan uitgerold met als doel een volwaardig agressiebeleid voor Lokaal Bestuur Denderleeuw op te stellen. Tijdens onze vormingsmaand in het najaar van 2023 zal voor onthaal-/baliemedewerkers aan onze onthaalbalies een specifieke vorming rond omgaan met agressie ingepland worden.

De personeelsdienst houdt daarnaast - in uitvoering van het arbeidsreglement - ook systematisch een feitenregister 'grensoverschrijdend gedrag door derden' bij, waarbij feiten van agressie t.a.v. onze medewerkers worden geregistreerd. Het verhogen van de bereidheid om officieel melding te maken van feiten van agressie wordt mee opgenomen door onze interne preventieadviseur.

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Tijd (indicator)

O

Geld

Geld (indicator)

G