A30010 Intern communiceren en opvolgen van een taalbeleid en medewerkers versterken in het communiceren met anderstalige inwoners
De meertalige realiteit bij de inwoners van Denderleeuw maakt een taalbeleid binnen onze diensten noodzakelijk. Hoe gaan we om met de meertalige realiteit, hoe zorgen we ervoor dat taal onze kwalitatieve dienstverlening zo weinig mogelijk in de weg staat, waar kunnen we ondersteunende tools ontwikkelen die de communicatie met anderstalige inwoners vergemakkelijken, etc.? Met een antwoord op deze vragen kunnen we komen tot een breed gedragen taalbeleid met taalafspraken voor medewerkers op al onze diensten. Naast de implementatie hiervan zal er ook sterk ingezet worden op vorming en training voor medewerkers in het communiceren met anderstalige inwoners.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Het schepencollege en het vast bureau hebben de visie op taal en het beslismodel voor medewerkers reeds in 2020 goedgekeurd. De praktische uitrol gebeurde echter door diverse omstandigheden nog niet. December 2021 werden stappen gezet om de uitrol van het beslismodel en het opmaken van praktisch ondersteuningsmateriaal via consultancy te verwezenlijken. Het college besliste deze outsourcing in het najaar van 2022 te voorzien. Jammer genoeg vond vzw De Rand geen ruimte meer in hun activiteiten om deze ondersteuning voor Denderleeuw te voorzien. Diensten Organisatie, Burgerzaken en Welzijn staken daartoe zelf de hoofden bij elkaar, wonnen advies in bij het Agentschap Integratie en Inburgering, toetsten het nieuwe beslismodel af aan dat van een paar omliggende gemeenten/steden en bespraken hun ondersteunend materiaal.
In juni 2023 kwam de werkgroep taalbeleid samen als vertegenwoordiging vanuit de diensten die het vaakst in aanraking komen met taalbarrières. Tijdens deze bijeenkomst werd het beslismodel voorgesteld en gevraagd naar de praktische haalbaarheid. Alle deelnemers reageerden positief. Een aantal suggesties werden meegenomen.
Daarnaast werden een aantal voorstellen gedaan voor ondersteunend materiaal. De deelnemers zagen een meerwaarde in het gebruik van een soort van placemat die de voornaamste documenten of vragen waarmee ze te maken krijgen visueel zou ondersteunen. Deze vraag zal verder in 2023 teruggekoppeld worden naar de diensten om de meest gestelde vragen uit te werken waarna de dienst Communicatie aan de slag kan gaan om dit te concretiseren. Bedoeling is om begin 2024 dit materiaal actief te kunnen gebruiken.
Een derde onderwerp tijdens de werkgroep was het uittesten van vertaalapps en een vertaalcomputer. Ook dit werd positief ontvangen. Veel inwoners gebruiken immers reeds een vertaalapp. Voor het gebruik van de app/het toestel zal de komende maanden een aantal richtlijnen uitgewerkt worden.
In juni 2023 werd ook opnieuw samen gezeten met het Agentschap Integratie en Inburgering om input te krijgen voor de verdere uitwerking van ons taalbeleid. Het model zal nog worden voorgelegd aan de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
Uitgesteld