Bevoegde schepen
Sofie Renders

In de individuele trajectbegeleiding van leefloners wordt duidelijk welke competenties nog bijkomend ontwikkeld kunnen worden om de stap te kunnen zetten naar de arbeidsmarkt. Sollicitatietrainingen kunnen bijvoorbeeld erg nuttig zijn om de weg naar de arbeidsmarkt te kunnen vinden. Daarnaast onderzoeken we welke mogelijkheden er zijn binnen vrijwilligerswerk of gemeenschapsdienst voor leefloners die bepaalde (vakgerichte) competenties willen ontwikkelen. Ook voorziet het OCMW als juridisch werkgever jaarlijks een aantal tewerkstellingsplaatsen aan leefloners die destijds uit de arbeidsmarkt zijn gevallen of gestapt, met als doel hen terug in te schakelen in het arbeidsproces (Art. 60 §7 OCMW-Wet).

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

De weg naar zelfredzaamheid is bij kwetsbare inwoners meestal langer, moeilijker, lastiger en vraagt extra ondersteuning.  Mensen hebben niet steeds de nodige kwaliteiten en talenten kunnen ontwikkelen.  Het ontbreekt kwetsbare inwoners soms aan een vangnet - zowel financieel als emotioneel.

Onze sociale dienst neemt mensen mee in een traject om hen op termijn zelfstandig en zonder ondersteuning de kans te geven hun eigen weg op te gaan. Een van de mogelijke wegen is tewerkstelling. Vanuit de sociale dienst worden dan ook alle mensen met een leefloon begeleid in het zoeken naar werk, het volgen van een professionele opleiding of het toeleiden naar Nederlandse les. Dit gaat gemiddeld over een 100-tal mensen. Al bracht de Oekraïne-crisis een stijging met zich mee. Het ontplooien en inzetten van talenten wordt standaard opgenomen in het GPMI - een begeleidingscontract met de cliënt -  en wordt minstens 3 keer per jaar geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Er is hierbij een nauwe samenwerking met VDAB, NT2-partners, , ... 

Als lokaal bestuur kunnen we zelf leefloongerechtigden tewerkstellen (in eigen diensten of door middel van een samenwerkingsverband met een andere organisatie) via art. 60 § 7. Zo startte midden 2022 een Oekraïense vluchteling via art. 60 § 7 bij de technische dienst van ons lokaal bestuur. Door onze dienst Traject uit te breiden proberen we hier in de nabije toekomst ook meer op in te zetten .

Daarnaast is er sinds begin 2021 het JIA-project of voluit 'Jongeren in actie' (ESF 510-projectoproep door Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen) olv vzw Copact. Deze geeft begeleiding aan jongeren tussen 18 & 30 jaar met als doel tot een tewerkstelling te komen. Het voorafgaandelijk traject is zeer uitgebreid en ondersteund door verschillende vzw's uit de regio. Er wordt ingezet op sollicitatietraining, opmaak CV, verslavingsproblematiek, kinderopvang, depressie, ontwikkelen van talenten, ... Kortom de randvoorwaarden tot het slagen in een duurzame (NEC-) tewerkstelling worden eerst in kaart gebracht en aangepakt.

Ook loopt een tweede project in samenwerking met OCMW Ninove: Werklift. Dit is een oriëntatietraining voor cliënten boven de 30. 

Vanaf 2024 wordt hopelijk een nieuw partnerschap opgericht vanuit Europa WSE (subsidiedossier wordt voorbereid)  i.s.m. lokale besturen Geraardsbergen, Ninove en VDAB, genaamd capacity building. Hierin wordt lokaal samengewerkt met een aantal vzw's/organisaties om de drempels van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt te verlagen. Het ultieme doel van de oproep is om de werkzaamheidsgraad in Vlaanderen te verhogen tot 80%.

Ook werd ingediend op het project Miriam vanuit POD MI. Bij deze oproep worden alleenstaande moeders individueel en collectief begeleid om hen te versterken en een aantal drempels die toeleiding naar de reguliere arbeidsmarkt belemmeren weg te werken. Uit onze interne analyse van het aantal en soort leefloondossiers bleek namelijk dat deze groep een groot aandeel is. De doelgroep is bovendien bijzonder complex en vraagt intensieve opvolging. Indien onze kandidatuur weerhouden wordt, gaan we hier vanaf 01/09/2023 mee aan de slag. 

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G