Bevoegde schepen
Sofie Renders

Alvorens opleidingen en sollicitatietrainingen aan te bieden aan leefloners moeten een aantal randvoorwaarden vervuld zijn. De kennis van de Nederlandse taal is vaak cruciaal om op onze arbeidsmarkt aan de slag te kunnen. Daarom moeten alle inwoners die genieten van een leefloon en de Nederlandse taal niet machtig zijn via het GPMI (Geïntegreerd project voor maatschappelijke integratie) verplicht Nederlandse les volgen. Wij stimuleren hen bovendien om het Nederlands zoveel mogelijk te oefenen door deel te nemen aan activiteiten als Babbelonië. Zo vergroten ze niet alleen hun kansen op de arbeidsmarkt, maar ook hun integratie in onze maatschappij. We zoeken ook naar oplossingen om hen vlot te laten deelnemen aan deze lessen door een makkelijk bereikbare locatie te voorzien. Hiervoor gaan we het overleg met externe partners aan.

Ook het vinden van kinderopvang is voor veel gezinnen en vrouwelijke klanten een belangrijke drempel om (opnieuw) aan de slag te gaan of deel te nemen aan Nederlandse lessen of oefenkansen. Met het nieuwe lokaal loket kinderopvang voor alle gezinnen willen we alvast een antwoord bieden op de onduidelijkheid en onzekerheid die vandaag vaak bestaat voor het vinden van een plaatsje in de kinderopvang. Ook voor de combinatie kinderopvang - Nederlandse les bekijken we met onze externe partners welke mogelijkheden voorhanden zijn.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

In 2022 werd via verschillende kanalen intensief bekeken om kinderopvang te kunnen voorzien voor OCMW-cliënteel waarvoor op dit moment noch plaats is binnen de capaciteit van de baby-peuteropvang van ons lokaal bestuur, noch bij betaalbare privé-aanbieders. Kinderopvang is voor deze cliënten een noodzaak om verdere integratie te verzekeren (Nederlandse lessen, werk, sollicitaties, ...). Sinds 1 augustus 2022 hebben wij één plaats ter beschikking voor onze cliënten bij privé-aanbieder kinderopvang WonderWell. Deze plaats wordt ingevuld  door cliënten die zich omwille van beperkte opvangmogelijkheden niet op de arbeidsmarkt konden begeven.

 

Cliënten worden door de sociale dienst steeds gestimuleerd om Nederlandse lessen te volgen. Dit wordt opgenomen in hun GPMI (geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie). 

Zie ook A20202 Uitbouw lokaal loket kinderopvang & A30000 Bekijken hoe de toeleiding naar Nederlandse lessen kan opgevolgd en versterkt worden.

 

Op 1 november 2022 werd de dienst Traject binnen het OCMW opnieuw uitgebreid naar 2 halftijdse medewerkers en sinds 1 juni 2023 naar 3 halftijdse medewerkers. Deze uitbreiding ging gepaard met een nieuwe werkwijze waarbij de focus vooral gaat naar cliënten die vrij snel toegeleid kunnen worden naar de (reguliere) arbeidsmarkt. Dit om de doorstroming van ons cliënteel zo goed mogelijk te optimaliseren. Op dit moment worden al deze cliënten opgevolgd ofwel ihkv tewerkstelling, ofwel ihkv opleiding. Ook doen we vaker beroep op partners of projecten zoals JIA, Werklift of de sollicitatietraining via e-inclusie.

 

Bovendien lopen er gesprekken om nauw samen te werken met VDAB om ook onze leefloners met een medische problematiek op de juiste manier te re-integreren.

 

Bovendien is sinds 1 januari 2023 (beslissing vast bureau) een sanctiebeleid in voege om ook de minder gemotiveerde cliënten aan te zetten hun volledige medewerking aan maatschappelijke integratie te verlenen.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G