A20326 Organisatie van basiscomputerinitiaties en vrije inloop om digitale kloof te verkleinen
Als lokaal bestuur zetten we in op het verkleinen van de digitale kloof. Met het project ‘Buurtcomputer’ willen we de digitale vaardigheden van onze inwoners verbeteren. Hiervoor bieden we openbare computerruimtes aan met vrije toegang voor iedereen en momenten van begeleiding door vrijwilligers. Het vrijwilligersteam staat ook in voor een laagdrempelig en gediversifieerd vormingsaanbod voor verschillende doelgroepen. Jaarlijkse specifieke vorming over nieuwe digitale tendensen en omgaan met kwetsbare deelnemers versterkt de vrijwilligers van Buurtcomputer.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Algemeen
Het project ‘Digipunt’ , de overkoepelende naam voor de gesubsidieerde projecten ‘Doe de Digiboost’ en Digibank Dender-Zuid en daarnaast Buurtcomputer, is goed gerodeerd.
Het grootste struikelblok in het project is en blijft het bereiken van de meest kwetsbare inwoners. Het volstaat niet om veel promotie te voeren, we moeten echt op verschillende plaatsen met een zekere regelmaat de mensen zelf opzoeken om hen informatie te geven en zo de drempel naar de verschillende cursussen verlagen.
Digipunten
Er is intussen op 5 plaatsen in de gemeente een digipunt (een zesde wordt vanaf juli voorzien in het Sociaal Huis).
De vertrouwde digipunten van de Buurtcomputer (bibliotheek, Huis van de sociale economie en De Palaver) zijn goed gekend. Het digipunt in het Huis van de Sociale Economie kent echter weinig succes: er is weinig parkeergelegenheid en dat blijkt toch een groot struikelblok. Het digipunt in de bibliotheek wordt meestal goed bezocht. Ook naar De Palaver begint de doelgroep zijn weg te vinden.
De nieuwe digipunten (respectievelijk in BKO Welle en Iddergem) hadden een moeilijke start. In Welle is het in een half jaar tijd ondanks promotie niet van de grond gekomen. Er wordt in juli beslist of we dit digipunt nog wel voortzetten na de grote vakantie. Het digipunt in Iddergem krijgt stilaan meer bezoekers; mensen vinden hun weg hiernaartoe.
Digiboost
Met het project ‘Doe de digiboost’ hebben we ons in het voorjaar vooral gefocust op cliënten van het OCMW en het onderwijs. Ligo en Avansa zijn onze belangrijkste partners bij de organisatie van de cursussen. Voor het outreachend werken worden we ondersteund door het Steunpunt Welzijn.
• Onderwijs
- 12 klassen namen deel aan de ‘De schaal van M’, een initiatief van Ketnet rond mediawijsheid voor kinderen.
- Alle leerlingen van de derde graad lager onderwijs werden uitgenodigd voor een workshop ‘Cyberpesten’, gegeven door Filip Bourgeois van het bedrijf Internetvaardig. Ook hiervoor schreven 12 klassen in.
• OCMW
- Er was een vol huis voor de tiendelige starterscursus ‘Omgaan met de computer’. De maatschappelijk werkers van het OCMW leidden hun cliënten toe naar deze cursus. De meeste cursisten kwamen wekelijks trouw opdagen en vonden zelf dat ze baat hadden bij de vorming.
- In mei en juni liep een vorming ‘Sollicitatietraining’ in het OCMW, er werden 16 mensen naar deze cursus toe geleid. Na de sessies (telkens 5 lessen voor 2 groepen) waren er al verschillende deelnemers die uitgenodigd werden voor een sollicitatiegesprek. In september worden drie terugkeermomenten voorzien voor de deelnemers die nog geen job gevonden hebben.
- We startten gesprekken op met Ligo voor de invoering van een wekelijkse jobclub in het OCMW. Bedoeling is in oktober te starten met de jobclub, we wachten nog op het kostenplaatje.
- We planden een reeks ‘Kijk, vergelijk en bespaar’ voor cliënten van het OCMW. Maar we voelden hiervoor geen enkele interesse. Het was voor de maatschappelijk werkers ook moeilijk om druk uit te oefenen op de cliënten om deze cursus te volgen, in tegenstelling tot de computercursus en de sollicitatietraining. Misschien was de duur van de vorming (7 lessen) er te veel aan. We overwegen deze cursus in het najaar op te splitsen (verzekeringen, abonnement internet en telefonie).
• Vrijwilligers
De vrijwilligers van de deelnemende gemeenten (naast Denderleeuw ook Haaltert, Erpe-Mere en Lede) werden een eerste keer samengebracht eind maart. Het is de bedoeling dat ze mettertijd een groep vormen en oa aan kennisuitwisseling doen. Begin juni organiseerden we op vraag van de vrijwilligers een infoavond ‘Hoe omgaan met laaggeletterde mensen’.
• Buurtcomputer
- De cursussen van de vrijwilligers van de Buurtcomputer kennen over het algemeen veel succes. Zij bereiken hiermee voornamelijk senioren.
- De voorbije maanden konden we drie nieuwe vrijwilligers verwelkomen, twee van hen zijn jonge mensen met een niet-Europese achtergrond.
Digibanken
Het project Digibanken organiseerde voor ons in De Palaver 6 workshops over verschillende onderwerpen; deze kenden een wisselend succes.
Daarnaast werd een korte starterscursus computer (4 lessen) gegeven. Deelnemers konden aan het einde van de cursus een (refurbished) laptop lenen tot eind 2026.
Er werd ook voorzien in een Digiwijzer, een brochure voor professionelen met de nodige uitleg over Digibanken.
Outreachend werken
• Vrouwengroep Palaver: positief geëvalueerd
• Onderwijs: aanwezigheid van vrijwillige digihelpers tijdens maandelijkse koffiekrans KCD. Dit werd door de aanwezigen zeer positief ervaren; de vrijwilligers werden tot het einde van het schooljaar elke maand opnieuw gevraagd. De schoolopbouwwerker wil dit ook in andere scholen introduceren.
• Babbelonië: positief geëvalueerd. Het is belangrijk om hier regelmatig terug te keren.
• Voedselbedeling: geen succes.
• Seniorenraad: positief geëvalueerd. Het is de bedoeling om bij de verschillende seniorenverenigingen langs te gaan. Dit wordt voorzien vanaf september.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
Tijd (indicator)
Geld
Het project Digibank Dender-Zuid kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Copact vzw verkreeg een subsidie van 477.000 euro, is trekker van en beheert de financiën voor het project.
Het project 'Doe de digiboost' werkt met subsidies van de Vlaamse overheid (200.000 euro) , aangevuld met een eigen inbreng van de verschillende deelnemende gemeenten (20.000 euro van Denderleeuw, 10.000 euro van respectievelijk Haaltert, Erpe-Mere en Lede). We beheren de financiën vanuit Denderleeuw, in nauw overleg met Agentschap Binnenlands Bestuur.
Aangezien de Buurtcomputer volledig draait op vrijwilligers, is de financiële impact beperkt tot het voorzien in degelijk materiaal (laptops, tablets) . Hierin wordt op vraag voorzien door de dienst ICT.