A20325 Onderzoek naar fysieke, psychische en sociale kwetsbaarheid van ouderen in de eigen woon- en leefomgeving
We zijn er ons van bewust dat er ouderen zijn in onze gemeente die zich in maatschappelijk kwetsbare situaties bevinden en die niet of ontoereikend bereikt worden door het huidige dienst-, hulp- en zorgverleningsaanbod. Naast het tegemoetkomen aan mogelijke behoeften van mensen, wordt gestreefd naar een afstemming van de personen met hun netwerk, het maatschappelijk aanbod en de ruimere samenleving.
Als partner in het geïntegreerd breed onthaal wil de dienst Samenleven vanuit de seniorenwerking en het zorgloket mee inzetten op toegankelijkheid van de dienstverlening en het toekennen van rechten. Concreet willen we meer investeren in onze senioren op drie vlakken: rechtenonderzoek- en toekenning, aanreiken van een zinvolle (vrije)tijdsbesteding en verhogen van de zelfredzaamheid en tegengaan van de vereenzaming door gerichte acties. Hierbij is een goede interne samenwerking tussen de diensten en met externe partners van belang.
Met de inzet van een seniorenconsulent en vanuit de nieuwe werkgroep Senioren laten we ouderen participeren aan de concrete invulling van het beleid in het belang van al onze senioren.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Tijdens de corona-lockdown in 2020 werden alle 75-plussers, zo'n 1600 mensen, gecontacteerd om te vragen of ze zich goed voelden en ondersteuning nodig hadden. Indien nodig werd een corona-veilig bezoekje gebracht. Tijdens deze contacten konden een aantal probleemsituaties gedetecteerd worden. Tijdens de tweede coronagolf werd een kaartje verstuurd naar alle alleenstaanden en werd een bezoekje gebracht.
In mei 2021 werd een bezoek gebracht aan alle alleenstaande 80-plussers en werd een bloemetje afgegeven. Hierbij werd gepolst naar problemen rond eenzaamheid en werd gekeken of iedereen de mogelijkheid gehad heeft tot vaccinatie. Hulpverlening op maat werd uitgewerkt.
Vanuit het zorgloket is het outreachend werken naar senioren opgestart en in uitvoering sinds maart 2023.
Zie ook A20301 Het realiseren van de functies en werkingsprincipes van een samenwerkingsverband Geïntegreerd breed onthaal. In de Eerstelijnszone Aalst is een coördinator aangeworven die het GBO in Denderleeuw mee gaat ondersteunen.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
Een seniorenconsulent kon nog niet worden aangesteld. Het outreachend werken naar senioren zal gedeeltelijk overgenomen worden door het zorgloket door in 2023 maandelijks de jarige 80-jarigen een kaartje te sturen met de mogelijkheid vermeld tot een huisbezoek. Er zijn reeds 5 maanden kaartjes verstuurd. Indien de personen zelf niet reageren wordt er getelefoneerd (personen waarvan het telefoonnummer gekend is). Indien nog steeds geen respons wordt er een tweede telefoonronde gedaan. Momenteel is er een gemiddelde van 45% waar een gesprek mee gevoerd is.