Bevoegde schepen
Sofie Renders

Inzetten op spel en ontmoeting is één van de basispijlers van de Huizen van het Kind. We willen ontmoetingsmomenten voor ouders creëren en activiteiten organiseren waaraan ouders samen met hun kinderen kunnen deelnemen. We willen ook gezinnen in armoede bereiken, omdat zij drempels ervaren om deel te nemen aan sociale activiteiten. We zetten in op het versterken en ondersteunen van de sociale, informele netwerken rondom gezinnen, met als doel het welbevinden van ouders en kinderen. Ontmoetingshuis De Palaver biedt op dit vlak heel wat mogelijkheden.

In het meerjarenplan 2014 - 2019 zette het project Kinderarmoedebestrijding Denderleeuw in op drie doelstellingen: ernaar streven dat de basisrechten van elke burger in Denderleeuw gegarandeerd worden, streven naar toegankelijke organisaties en diensten voor maatschappelijk kwetsbare personen en de zelfredzaamheid van de burger versterken zodat hij/zij op een volwaardige manier kan deelnemen aan de samenleving. Ook in het nieuwe meerjarenplan willen we deze focus behouden en het huidig aanbod, dat uitgebouwd werd in samenwerking met Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen, verankeren binnen de werking van het Huis van het Kind. Dit zijn de ruilwinkels enerzijds als steun voor jonge gezinnen die het financieel moeilijk hebben en anderzijds Samenspel, een wekelijks ontmoetingsmoment voor gezinnen met jonge kinderen waar ze de kans krijgen om deel te nemen aan activiteiten in een groep en omgeving die vertrouwt voelt.

Het Huis van het Kind heeft decretaal de taak om een aanbod te realiseren op vlak van opvoedingsondersteuning, ontmoeting en sociale cohesie. Via de verankering van dit aanbod kunnen we verder werken aan de versterking van kwetsbare gezinnen met kinderen in het kader van de bestrijding van armoede. Hier is zeker nood aan in Denderleeuw, want de kinderarmoede-index kent een snelle stijging.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Het Huis van het Kind werkt op verschillende manieren spel- en ontmoetingskansen voor gezinnen met kinderen uit:

  • Zo gingen er bv.  3 gratis sessies babymassage door in Huis van het Kind. Dit zijn momenten waarop kersverse ouders contact kunnen leggen met elkaar.
  • Ook de werking van de ruilwinkels en Samenspel werd gecontinueerd in 2023 en werd intussen verankerd in de werking van het Huis van het Kind. Vanaf 19 juni 2023 is bovendien onze coördinator kinderarmoede opgestart, die de organisatie van de ruilwinkels en Samenspel zal coördineren en andere opvoedingsprojecten rond kinderarmoede zal uitwerken.
  • Ook dit voorjaar werden er wekelijkse ontmoetingsmomenten met Wereldmama's georganiseerd. Naast het bespreken van opvoedingsthema's staat het ontmoeten centraal. We investeren om deze reden ook in het creëren van een gezellige en gemoedelijke omgeving, bijvoorbeeld door het samen voorbereiden van een brunch, waarbij iedereen iets van eten meebrengt. Samen dingen ondernemen en elkaar tijdens deze momenten beter leren kennen verlaagt de drempel om nadien moeilijkere thema's te bespreken. We geven de mama's hiermee ook de kans om een leuke activiteit met hun kindje(s) te ondernemen in groep. Zo werd al samen naar de bib van Denderleeuw gegaan om het aanbod te leren kennen en de kinderen in de boeken te laten duiken, was er een kennismaking met Rap-op-Stap, een afspraak met de Wereldmama's in Ninove waarbij het ruilhuis en de speelotheek werden voorgesteld en speelgoed kon ontleend worden, werden de speelmogelijkheden in Denderleeuw toegelicht, ... Kinderen kunnen op die manier eens kennismaken met een nieuwe omgeving en speelmogelijkheden. Deze wekelijkse ontmoetingsmomenten vergroten bovendien het sociale netwerk van deze mama's. Vaak zitten zij thuis in isolement. De stap om een eerste keer langs te komen is dikwijls groot, maar het motiveerde hen wel telkens om naar buiten te komen, wat geleidelijk aan ook effect heeft op andere levensdomeinen. De kinderen die meekomen naar Wereldmama's gaan meestal niet naar een kinderdagverblijf of onthaalouder, waardoor ze niet veel in contact komen met andere kinderen. Op deze manier krijgen ze toch de kans om betekenisvolle interacties aan te gaan met leeftijdsgenootjes

  • Tijdens de Week van de Opvoeding organiseerden we tal van vormingen en workshops (zie A20230).
  • Er wordt vanuit de buitenschoolse kinderopvang samengewerkt met de bibliotheek van Denderleeuw door het ontlenen van allerlei soorten boeken, strips en de kamishibai. Op die manier krijgen kinderen ook in hun vrije tijd de kans om te lezen. In de zomervakantie komt iemand van de bibliotheek voorlezen in een van de opvanglocaties. Er wordt de komende tijd nog meer ingezet op taal binnen de buitenschoolse kinderopvang en vooral de verankering ervan in de dagelijkse werking, zodat kinderen maximale taalkansen krijgen en dit op een speelse manier. We maken samen met de kinderbegeleiders werk van een taalbeleid
  • In de buitenschoolse kinderopvang observeert en bevraagt de pedagogisch coach het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen in bepaalde opvanglocaties. Deze gegevens worden besproken met de kinderbegeleiders om enerzijds samen te gaan kijken naar positieve factoren die ervoor zorgen dat kinderen zich goed voelen en kunnen spelen, anderzijds zoeken we samen naar elementen die maken dat dit voor sommige kinderen moeilijker verloopt. Met behulp van een aantal gezamenlijk gedragen actiepunten willen we ervoor zorgen dat de buitenschoolse kinderopvang een plek wordt waar élk kind zich thuis voelt en tot betrokken spel komt. 

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G