Bevoegde schepen
Sofie Renders

Alle kinderen hebben recht op een leuke vrijetijdsbesteding in de buitenschoolse opvang. We willen een kwaliteitsvol aanbod realiseren in een kindvriendelijke omgeving. Hiervoor zetten we vandaag een team van begeleiders in dat deskundig is en de nodige omkadering krijgt.

Gezien de infrastructuur van 1 van onze grootste kinderopvanglocaties ‘het Ravottersbos’ sterk verouderd is en toe aan grondige vernieuwing, dringt een spoedige beslissing over de toekomst van het Ravottersbos zich op. Het spreekt voor zich dat in de tussentijd de nodige herstellingswerken worden ingepland. Ook in de overige gemeentelijke kinderopvanglocaties worden voorlopig enkel instandhoudingswerken uitgevoerd.

Met een sterke nadruk op het brede schoolconcept in het Vlaams regeerakkoord en de roep om gedeeld ruimtegebruik, lijkt een terugkeer naar de scholen een logische stap te zijn in de toekomst van onze buitenschoolse kinderopvang. Met behulp van een audit wenst het bestuur na te gaan hoe de werking van de dienst buitenschoolse kinderopvang reeds kan geoptimaliseerd worden in functie van een terugkeer naar de scholen, en waar de mogelijkheid zou bestaan om te blijven voldoen aan de subsidievoorwaarden van Kind en Gezin voor erkende buitenschoolse opvang. We wachten de uitvoeringsbesluiten voor het nieuwe decreet Buitenschoolse Kinderopvang af om het onderzoek naar de toekomst van de buitenschoolse kinderopvang in onze gemeente concreet verder te zetten. Van zodra hierin verdere stappen worden genomen, wordt ook het overleg met de betrokken schooldirecties parallel opgestart.

Status

In onderzoek

Stand van zaken (toelichting)

Het nieuwe decreet rond de organisatie van buitenschoolse opvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten (BOA) werd bekrachtigd op 3 mei 2019 en ging in voege op 1 januari 2021. De uitvoeringsbesluiten bleven lange tijd uit, waardoor deze actie noodgedwongen uitgesteld werd. 

Op 16 oktober 2020 werd het eerste Besluit van de Vlaamse Regering tot toekenning van een kwaliteitslabel aan organisatoren van de kleuteropvang gepubliceerd. Een tweede besluit volgde pas op 9 juli 2021 over het lokaal beleid, de samenwerking en de subsidie voor buitenschoolse opvang en activiteiten. Pas op 24 september 2021 werd het besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de bestaande subsidies buitenschoolse opvang en de bijbehorende voorwaarden gedurende een overgangsperiode gepubliceerd. 

Sinds 1 januari 2022 heeft het lokaal bestuur een kwaliteitslabel voor kleuteropvang ontvangen voor de locaties Ravottersbos, Wellenestje, Toverboom en Kikkerland.
Tot eind 2025 behoudt het lokaal bestuur de huidige subsidies. Vanaf 2026 ontvangt het lokaal bestuur een BOA-subsidie, waarvan:

- Min. 75% besteed moet worden aan buitenschoolse opvang van kinderen uit het kleuter- en lager onderwijs
- Min. 50% naar kleuteropvang met kwaliteitslabel
- Max. 25% naar bredere doelstelling van het decreet (bv. samenwerking, extra aanbod)

Vanuit VVSG werd er opleiding voorzien voor de lokale besturen, maar omwille van corona werd dit enkele malen uitgesteld. In het voorjaar van 2022 werd de draad terug opgepikt en werd een basisopleiding 'aan de slag met het BOA-decreet' georganiseerd en gevolgd door de dienst. In 2023 werd een vormingstraject gevolgd, georganiseerd door Artevelde Hogeschool en werden BAR's (Beleid, actualiteit en Praktijk) opgestart, georganiseerd door VVSG. Via deze vormingsmomenten wenst het Huis van het Kind inspiratie op te doen om een plan van aanpak voor onze lokale situatie uit te werken.  Een samenwerking met Artevelde Hogeschool en/of met VVSG wordt hierbij onderzocht.

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis werd de buitenschoolse kinderopvang al fysiek in twee scholen georganiseerd in plaats van in de gemeentelijke opvanglocaties. Sinds schooljaar 2020-2021 organiseert Kinderopvang De Puzzel ook de volledige opvang in lokalen van de Vrije Basisschool 't Landuiterke. Bovendien werd eind mei - eind juni 2022 een proefproject in Vrije Basisschool 't Landuiterke opgestart. Wegens het grote succes van het naschools sportaanbod op school (karate en omnisport) voor de lagereschoolkinderen werd dit project verdergezet in schooljaar 2022 - 2023. Zo werden er in de periode september - oktober 2022 vier weken karate gegeven. De bedoeling was om na de krokusvakantie en paasvakantie 2023 nog telkens vier weken sportaanbod te voorzien, maar helaas werden er geen organisatoren of vrijwilligers gevonden. Al deze ervaringen worden meegenomen naar het toekomstig beleid.

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Omwille van de lang uitgebleven uitvoeringsbesluiten is deze actie vertraagd. Vormingstrajecten rond dit thema worden gevolgd in 2023. Tijdens de overgangsperiode werd wel een proefproject gelanceerd in de periode mei - juni 2022, dat verder werd gezet in schooljaar 2022 - 2023.

Tijd (indicator)

O

Geld

Financiële implicaties zijn nog te bekijken.

Geld (indicator)

O