Bevoegde schepen
Jan De Nul
Sofie Renders

Denderleeuw kent een toenemend aantal indicatorleerlingen. Ook op risicofactoren als een andere thuistaal dan het Nederlands en kind in een éénoudergezin scoort Denderleeuw bovengemiddeld. Leerkrachten die moeten lesgeven aan deze groeiende groep leerlingen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen, zijn hierop onvoldoende voorbereid of degelijk omkaderd. Met de hulp van een schoolopbouwwerker willen we schoolteams versterken in hun kennis rond armoede, diversiteit, de sociale kaart en de context van Denderleeuw. Dit d.m.v. vorming, intervisiemomenten, ...

Daarnaast wil het lokaal bestuur een partner zijn voor scholen om het principe van ‘brede school’ te introduceren in onze gemeente, met een lage drempel zodat alle leerlingen de kans krijgen om deel te nemen aan activiteiten in kader van brede school. (zie ook A20211 - Inzetten op partnerschappen in kader van brede school).

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

In het najaar van 2022 werd de draad van het geplande traject vroegdetectienetwerk armoede terug opgepikt en de nodige afspraken met de scholen gemaakt. In de periode februari - juni 2023 kwam de werkgroep vroegdetectie armoede samen. Samen met scholen, scholengroepen, CLB's, opbouwwerkers, Agentschap Opgroeien, OCMW en onderwijsopbouwwerk werd een signalenkaart en bijhorende signalenbundel vertaald naar de lokale, sociale kaart. Schoolteams krijgen op deze manier een inspiratiebundel en handleiding ter beschikking die hen kan ondersteunen in het begeleiden van maatschappelijk kwetsbare gezinnen. In september 2023 zal deze ter goedkeuring worden voorgelegd op het schepencollege. In het najaar zullen alle schoolteams gevormd worden rond de signalenkaart en de bijhorende methodiek. VZW Praatkracht werd intussen ook aangesteld om de inspiratiesessie verbindende communicatie te geven aan alle geïnteresseerde schoolteams van de Denderleeuwse basisscholen. Deze zal doorgaan in januari 2024.

Sinds januari 2023 sluit de onderwijsopbouwwerker elke laatste woensdag van de maand aan op een oudermoment op school. Verschillende thema's zijn reeds aan bod gekomen: toeleiding naar vrije tijd en inschrijven voor sportkampen, aanmeldingssysteem, organisatie schoolfeest, kennismaking met Digipunt en de website van de school. Door zijn aanwezigheid kunnen kwetsbare ouders met vragen onmiddellijk ergens terecht en kan hij als belangrijke toeleider naar andere diensten het schoolteam verlichten in hun dagelijkse werking. Heel wat flyers en brochures van allerlei gemeentelijke diensten en initiatieven worden op dat moment aangeboden.

Ook in het voorjaar van 2023 bleven we inzetten op de vorming van de vrijwilligers die actief zijn in de huiswerkbegeleiding Jong-Leren. In samenwerking met het Agentschap Inburgering en Integratie kregen ze twee vormingen aangeboden rond het eigen referentiekader en cultuursensitief handelen. Zo krijgen ze meer tools in handen om met kwetsbare groepen om te gaan. 

 

ONDERWIJSOPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

Zie ook A20020 en A20040 (Jeugdwelzijnsoverleg i.s.m. Uit De Marge)

Het Jeugdwelzijnsoverleg draait rond het aanbieden, organiseren en/of opvolgen van acties om het welzijn van kinderen en jongeren te verhogen. Kinderen en jongeren in het algemeen en maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren in het bijzonder staan centraal (niet de deelnemende organisaties/ diensten). 
Dit overleg, georganiseerd in samenwerking met Uit De Marge, richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen of thema’s, op basis van inbreng, expertise. Het Jeugdwelzijnsoverleg blijft zichzelf kritisch bekijken: stap voor stap willen we vanuit dit overleg meer jongeren in een maatschappelijk kwetsbare positie mee aan tafel. Tegelijk zullen we meer partners uitnodigen.

Wie deelneemt aan het Jeugdwelzijnsoverleg kan mee de inhoud bepalen, steeds vertrekkend vanuit zorgen, vragen, bekommernissen van jongeren zelf. Er wordt ruimte gelaten om andere signalen in te brengen, zij het dat deze ook (moeten) vertrekken van het standpunt en de noden van jongeren. Op het Jeugdwelzijnsoverleg wordt dan met deze thema’s, signalen, en desgewenst cases aan de slag gegaan. We trachten door dit overleg mee een positief effect te hebben op de visie en het beleid rond jongeren bij verschillende instanties in Denderleeuw. 

Waar op het eerste Jeugdwelzijnsoverleg in het najaar van 2022 het thema ‘beschikbare buitenruimte en vrijetijdsaanbod’ kwam bovendrijven, werd daar op het Jeugdwelzijnsoverleg van 18 april 2023 op verder gebouwd. 
Het volgende Jeugdwelzijnsoverleg staat gepland in september 2023. 

Het verderzetten van de projectmatige aanpak vanuit het onderwijsopbouwwerk voor het secundair is op het moment van rapportering nog afhankelijk van de onderhandelingen met SAAMO.


Zie ook  A20030 Scholen en ouders ondersteunen inzake ouderbetrokkenheid en zo drempels wegwerken in contacten tussen scholen en maatschappelijk kwetsbare ouders

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Tijd (indicator)

O

Geld

Geld (indicator)

G