Bevoegde schepen
Jan De Nul
Sofie Renders

Het scholenoverleg met directies en zorgteams heeft reeds zijn nut bewezen in het verleden. Vele scholen kampen met dezelfde problemen. Een scholenoverleg brengt scholen dichter bij elkaar, zorgt voor eenvormigheid, brengt scholen op de hoogte van nieuwigheden in het landschap en geeft flankerend onderwijs een stem. Schoolopbouwwerker en dienst Onderwijs maken onderlinge afspraken over de frequente organisatie van dit scholenoverleg en over de thema’s die aan bod zullen komen.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

ONDERWIJSOPBOUWWERK BASISONDERWIJS

Directieoverleg 2023

Vaste leden van dit overleg zijn de directies van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs, de schepenen van Onderwijs en Welzijn, het diensthoofd Onderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind. Op basis van de agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het directieoverleg wordt 4 keer per schooljaar georganiseerd.

Het eerste directieoverleg 2023 vond plaats op 16 januari. Er werd een korte stand van zaken gegeven over de focuspunten van het huidige schooljaar,  een terugkoppeling vanuit de werkgroep vroegdetectie armoede en de dienst Onderwijs gaf de directies meer info over de aanmeldingsprocedure die in februari van start ging. Enkele scholen gaven aan initiatieven rond het verhogen van de ouderbetrokkenheid op scholen te willen nemen.
Het volgende directieoverleg vond plaats op 30 maart. De directies werden er op de hoogte gebracht dat er dankzij een subsidiëring vanuit het Plan Samenleven een aanspreekpunt/coach werd aangeworven voor de vrijwilligers en studenten van het project Jong-Leren. Een directie wiens school het project "Welkom in de klas" had opgestart om de ouderbetrokkenheid te verhogen, deelde haar ervaringen met de andere scholen. Verder werd er aan de scholen een aanbod gedaan tot het volgen van een inspiratiesessie verbindende communicatie voor schoolteams in 2024 in het kader van de vroegdetectie armoede. Tot slot werd er ook even stil gestaan bij enkele signalen rond de verkeersveiligheid aan de Denderleeuwse schoolpoorten en gaf de dienst Onderwijs een korte stand van zaken rond het aanmeldingssysteem 2023-2024.
Het laatste directieoverleg van het schooljaar 2022-2023 vond plaats op 12 juni. De focuspunten van het voorbije schooljaar werden geëvalueerd en een voorstel van focuspunten voor volgend schooljaar werd gedaan: een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs, toekomst School en Ouders met het organiseren van een bustour en de huiswerkbegeleiding Jong-Leren. De scholen werden ook op de hoogte gebracht van een bijsturing van de schoolpoortaanwezigheden vanuit het onderwijsopbouwwerk. In schooljaar 2023-2024 zal die aanwezig zijn aan 2 scholen in een frequentie van 2 dagen per maand. De organisatie van en participatie aan ouderactiviteiten die de ouderbetrokkenheid significant kunnen verhogen, vormen hierbij een belangrijke doelstelling. Tot slot werd door het diensthoofd Vrije tijd het Vrijetijdshuis voorgesteld en werd er even stil gestaan bij de noden en signalen vanuit de scholen rond vrije tijd. De concrete planning voor het uitrollen van het vroegdetectienetwerk in alle scholen voor het schooljaar 2023-2024 werd voorgesteld.

Er werd ook beslist dat met ingang van het volgende schooljaar de directie van de Academie voor Muziek en Podiumkunsten van Denderleeuw voortaan mee zal aansluiten. Als onderwijsinstelling krijgen zij ook meer en meer te maken met dezelfde problematieken als de andere scholen in Denderleeuw. Dit kan bovendien kansen bieden tot het uitbreiden van bestaande samenwerkingen en netwerken.

Zorgoverleg 2023

Vaste leden van dit overleg zijn de zorgcoördinatoren van alle basisscholen, de opbouwwerker basisonderwijs en het diensthoofd Huis van het Kind.  Dit overleg wordt gezien als een denk- en werkgroep om concrete acties uit te werken. Op basis van agenda kunnen eventueel externen uitgenodigd worden. Het ZorgPlusOverleg zal 3 keer per schooljaar doorgaan als er vanuit het directieoverleg vraag naar is.

Vanaf januari t.e.m. juni 2023 werd dit vijfmaal georganiseerd onder de naam vroegdetectienetwerk armoede (zie A20041).
Aan de directies werd op 12 juni het voorstel gedaan om in het schooljaar 2023-2024 te werken met de methodiek "12 sleutels van ouderbetrokkenheid" (Warm, welkom en wederkerig: naar een goede ouder-schoolsamenwerking) en  initiatieven uit te werken rond een warme overgang tussen basisonderwijs en secundair onderwijs.

 


OPBOUWWERK SECUNDAIR ONDERWIJS

Directieoverleg

Vaste leden zijn de directies van beide secundaire scholen, de opbouwwerker secundair onderwijs,  schepenen van Onderwijs en Welzijn,  diensthoofd Onderwijs en diensthoofd Huis van het Kind. Zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders en anderen kunnen o.b.v.  agenda uitgenodigd worden. Het directieoverleg gaat normaal gezien minimum drie keer per schooljaar door. 
In de periode januari – juni 2023 was er een directie-overlegmoment op 16 februari 2023 dat voornamelijk werd gewijd aan een eerste terugkoppeling van de participatiemomenten met de leerlingen.  

Jeugdwelzijnsoverleg (cf. ZorgPlusOverleg)

Dit overleg, georganiseerd in samenwerking met Uit De Marge, richt zich in de eerste plaats tot 'eerstelijnswerkers’ in Denderleeuw die regelmatig in contact komen met jongeren zoals CLB, leerlingbegeleiders en politie. Andere deelnemers worden uitgenodigd op basis van concrete vragen of thema’s, op basis van inbreng, expertise. In de periode januari - juni 2023 vond er eenmaal een Jeugdwelzijnsoverleg plaats op 18 april 2023. Het thema ‘beschikbare buitenruimte en vrijetijdsaanbod’ werd verder uitgediept.

Zie ook A20021 - Schoolteams ondersteunen in het omgaan met een groeiende groep leerlingen uit maatschappelijk kwetsbare gezinnen

In het voorjaar van 2023 werd de convenant met SAAMO voor onderwijsopbouwwerk secundair stopgezet. Op het moment van rapportering waren de onderhandelingen met het lokaal bestuur nog lopende.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G