A20002 De ICT-achterstand in het gemeentelijk onderwijs ombuigen naar een voorsprong (Digisprong)
De ICT-achterstand in het gemeentelijk onderwijs ombuigen naar een voorsprong (Digisprong).
Heel wat scholen kampen met gebrekkige ICT-infrastructuur. Vlaanderen grijpt de coronacrisis aan om in het kader van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ middelen te investeren in een grote digisprong voor álle scholen, leerlingen en leerkrachten. Concreet wil de Vlaamse Regering de huidige ICT-achterstand ombuigen naar een voorsprong. De extra ICT-middelen zijn bedoeld voor:
- de versterking van de ICT-infrastructuur binnen de schoolmuren: middelen voor een up-to-date computerpark en ICT-infrastructuur zoals internet/wifi/netwerk servers, stopcontacten, laadpunten, software ter ondersteuning, ...; voldoende connectiviteit, snelheid en beveiliging
- het aanschaffen van ICT-toestellen voor gedeeld gebruik in het kleuteronderwijs tot en met het vierde leerjaar
- het aanschaffen van een ICT-toestel voor elke leerling in het vijfde en zesde leerjaar
Ook onze gemeentelijke basisschool kan hiervoor rekenen op een toelage om deze ambitie waar te maken.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Heel wat scholen kampen met gebrekkige ICT-infrastructuur. De Vlaamse Regering wil deze ICT-achterstand ombuigen met de zogenaamde 'Digisprong'. Eind mei 2021 ontving de gemeentelijke basisschool een brief van het Agentschap voor Onderwijsdiensten met een berekening van de toelage. Midden 2021 vond een opstartoverleg plaats met de betrokken gemeentelijke diensten en de directeur & ICT-coördinator van de school. Er werd verkozen om nog even te wachten met de aankoop van de chromebooks voor het 5e en 6e leerjaar. Dit omwille van de herstructurering die zou worden uitgerold voor onze gemeenteschool. Bedoeling was dat er eerst een audit kon uitgevoerd worden door de dienst ICT om voor beide scholen een adequaat netwerk op te zetten dat de chromebooks van de leerlingen gescheiden houdt van de infrastructuur van de school en het netwerk van directie en leerkrachten. Voor een vlotte implementatie probeerden we dus eerst deze randvoorwaarden in orde te brengen.
- In mei 2022 vond er een rondgang van de dienst ICT plaats om na te gaan wat er verder dient te gebeuren om de ICT-infrastructuur van de school verder uit te bouwen. In de loop van de maand juni ging ook de gemeentelijke informatieveiligheidsconsulent langs op de gemeentelijke basisschool. Dit rapport gaf bijkomend enkele belangrijke opmerkingen inzake gegevensbescherming mee bij het gebruik van de ICT-infrastructuur. Deze input werd meegenomen om te leiden tot een modern en veilig geheel.
- Op 21 juni werden er, in uitvoering van CAO XII voor het onderwijzend personeel, 50 laptops aangekocht voor de leerkrachten van de gemeentelijke basisschool. Deze laptops werden volledig bekostigd met de toelage die ontvangen werd van de Vlaamse overheid.
- Bij de start van het nieuwe schooljaar 2022-2023 voorzag de dienst ICT de nodige aanpassingen aan het netwerk van de basisscholen zodat de nieuwe toestellen in een veilige omgeving kunnen gebruikt worden. De opmerkingen zoals geformuleerd in het informatieveiligheidsrapport (o.b.v. de rondgang in de scholen in mei 2022) werden hierin meegenomen.
- In december 2022 ontvingen alle leerlingen van het 5e en 6e leerjaar een Chromebook die ze kunnen gebruiken in de klas.
- In 2023 ontvingen alle leerkrachten hun laptops en werd er volop aan de slag gegaan in de klasjes met de chromebooks. Op vraag van de directie werden er met het budget van de digisprong nog enkele reservetoestellen (Chromebooks) en beveiligde laadkasten aangekocht voor beide scholen.