Bevoegde schepen
Andy Depetter

Vele handen maken licht werk. Verenigingen kunnen zich engageren als netheidsverantwoordelijke om verschillende malen per jaar een zwerfvuilronde te doen. Deze acties zijn zeer zichtbaar, werken sensibiliserend naar anderen toe en leveren een extra centje op voor de vereniging. Scholen worden gestimuleerd om in het Mooimakers-project te stappen. Zij krijgen op het einde van het schooljaar een mooie beloning als ze zich gedurende het schooljaar inzetten voor een zwerfvuilvrije schoolomgeving.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Deelnemende verenigingen en scholen binnen de gemeente worden ondersteund als netheidsverantwoordelijke via gemeentelijke subsidiëring voor het opruimen van zwerfvuil en sluikstort onder de vorm van een subsidie van 50 euro per opgeruimde kilometer. Daarnaast bieden we ook logistieke ondersteuning aan particulieren in de vorm van het ter beschikking stellen van afvalgrijpers, hesjes, ... Een uitgebreide pagina op onze website verduidelijkt onze ondersteuning. We besteden verder aandacht aan communicatie hierover. 

  2020-2021 2022 2023 2024 2025
Aantal Denderleeuwse verenigingen actief binnen het project Netheidsverantwoordelijken

(Petanquevrienden Hoogsteenveld, Petanqueclub Wallebolletje, Natuurpunt Denderleeuw, Wijkfeesten Ringlaan & Feestcomité Groeneweg)

6

(Petanquevrienden Hoogsteenveld, Natuurpunt Denderleeuw, Wijkfeesten Ringlaan & Feestcomité Groeneweg, KSA Welle, Gezinsbond Iddergem)

 4 (Petanquevrienden Hoogsteenveld, Gezinsbond Iddergem, Feestcomité Groeneweg, VZW Chriva Natuurpunt)    
Aantal opgeruimde kilometers 80,5 93,45  T.e.m. 1 augustus 2023 : 56,6    
Totaal toegekend subsidiebedrag 4025 €  4672,5 euro Wordt uitbetaald januari 2024    

 

Denderleeuw tekende in op het handhavingsproject van OVAM. Dit project voorziet in totaal 30 gewestelijke handhavers/vaststellers verspreid over de deelnemende gemeenten en steden die bevoegd zijn om inbreuken conform het gemeentelijk GAS-reglement vast te stellen op vlak van sluikstorten/zwerfvuil. Deze vaststellingen kunnen aanleiding geven tot het opleggen van een gemeentelijke administratieve sanctie. De focus van het project ligt dus op handhaving en niet op preventie. Voor Denderleeuw werden inmiddels 10 gewestelijke vaststellers aangesteld door de gemeenteraad van 5 mei 2022. Deelname aan het project is gratis voor de gemeenten en steden die ingetekend hebben. Het project in Denderleeuw werd, na een intakegesprek en in nauw overleg met alle betrokken partijen (politie/gemeentelijke diensten/OVAM), opgestart in het najaar van 2022. Omwille van beperkte meerwaarde en vaststellingen, zoals uit de eerste resultaten blijkt, zal het project in de loop van 2023 worden geëvalueerd i.f.v. mogelijke aanpassing / stopzetting. 

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

--