Bevoegde schepen
Andy Depetter
Jo Fonck

Via een overeenkomst met een externe organisatie zetten we als lokaal bestuur in op de uitbouw van een onthaalbeleid voor inwoners van buitenlandse herkomst. Dit wordt gerealiseerd door een voltijdse ‘toeleider’ actief in onze gemeente. De doelgroep van dit onthaalbeleid zijn alle nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst. Zij worden allemaal actief uitgenodigd voor een onthaalgesprek met de toeleider. Tijdens dat gesprek krijgen zij alle info die nodig is om hen op weg te helpen bij hun integratie in onze gemeente. De toeleider wijst de weg naar de Nederlandse taallessen (momenteel in de vorm van een zitdag van het Agentschap voor Integratie en Inburgering) en benadrukt het belang ervan bij mensen die het Nederlands nog niet machtig zijn. De toeleider zorgt ook voor een correcte doorverwijzing naar de bevoegde diensten voor specifieke vragen en benoemt de verantwoordelijkheden die elke inwoner moet opnemen (bijvoorbeeld het correct en tijdig het afval buitenzetten) om zo zijn steentje bij te dragen aan een fijne buurt om in te wonen. Zo werken we aan respectvolle relaties tussen buren. Een helder rechten- en plichtenverhaal dus waarbij eventueel een stappenplan kan afgesproken worden met onze nieuwe inwoners. Een inspanning in 2 richtingen: van lokale overheid naar nieuwe inwoner om snel wegwijs te worden in de gemeente en van nieuwe inwoner naar de lokale overheid door positieve relaties op te bouwen.

Mensen die het Nederlands na enkele jaren hier in de gemeente nog niet machtig zijn, wijzen we ook de weg naar het Nederlands taalaanbod. Mensen die nood hebben aan extra ondersteuning wegens grote(re) integratienoden, krijgen meer ondersteuning. Naast het feit dat we op die manier nieuwe inwoners actief op weg helpen naar een goede integratie in onze gemeente, biedt dit project ons ook de kans om de instroom van nieuwe inwoners beter te monitoren en ook met hun signalen aan de slag te gaan in onze diensten.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Sinds juli 2021 is er vanuit PIN (Partners in Integratie) vzw een voltijdse toeleider aan het werk. Haar opdracht bestaat er in om alle nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst een onthaalgesprek en indien nodig - onthaaltraject - aan te bieden. Belangrijke focus binnen de onthaalgesprekken is de Nederlandse taal en het toeleiden naar de taallessen en oefenkansen op ons grondgebied. Daarnaast is de toeleider een belangrijke partner en signaalgever voor de uitbouw van het integratiebeleid in Denderleeuw. 

In het voorjaar van 2023 werd de taak van de toeleider van Pin vzw uitgebreid met een 2e gesprek. Naast het onthaalgesprek, probeert de toeleider de personen met wie ze contact had na een jaar terug op te bellen. Dit met als doel na te gaan of zij al dan niet gestart zijn met Nederlandse lessen en wat de eventuele drempels zijn waar tegenaan gebotst wordt om deze lessen te volgen. Later dit jaar wordt hier een rapport over verwacht. 

De nieuwe cijfers van vzw Pin worden in de 2e helft van 2023 verwacht.

  2021 (juni-december) 2022 2023 2024 2025
Nieuwe inwoners in Denderleeuw 733 1168      
      van Belgische herkomst 352 (48%) 629      
      van buitenlandse herkomst 381 (52%) 539      
Aantal nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst die een onthaalgesprek kregen met de toeleider van vzw PIN 258 (68%) 322      
Aantal nieuwe inwoners van buitenlandse herkomst die niet konden bereikt worden (geen telefoonnummer, niet opgenomen) 123 (23%) 171      
Aantal nieuwe inwoners die geen interesse hadden in of nood hadden aan een onthaalgesprek 9% 101*      
Aantal onthaalgesprekken vanuit zij-instroom (geen nieuwe inwoners die automatisch worden aangeschreven, maar mensen die over ons onthaalbeleid gehoord hebben en zo in contact komen met vzw PIN)   28      

Noot: het aantal nieuwe inwoners in de gemeente geeft op zich geen beeld van de bevolkingsaangroei in Denderleeuw, want elk jaar vertrekken ook heel wat mensen weer uit Denderleeuw (± 1500 mensen/jaar). Opgelet, bovenvermelde cijfers van vzw PIN gaan voor 2021 enkel over de periode juni-december vanaf de opstart van de nieuwe toeleider.

* Hier werden ook gezinsleden van de bereikte gezinshoofden in opgenomen. Wanneer mensen geen interesse hebben, komt dit omdat ze verhuisd zijn vanuit een andere gelijkaardige Vlaamse gemeente, of senioren inwonend bij hun kinderen.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G