A10900 Via vorming en/of trajectbegeleiding de expertise rond het thema diversiteit versterken bij de interne diensten en/of verenigingen
Ook bij onze medewerkers roept de stijgende diversiteit vragen op. Om hen te versterken gaan we intern een vormingsaanbod en/of trajectbegeleiding uitwerken. Dat kan algemeen, maar evengoed op maat van een specifieke dienst die nood heeft aan een apart en/of intensiever traject. Met dit aanbod willen we onze medewerkers meer inzicht geven in de veranderingen die migratie met zich meebrengt en in de uitdagingen die een (super)diverse samenleving met zich meebrengt. Bedoeling is dat er binnen onze organisatie meer aandacht zal zijn voor etnisch-culturele diversiteit op alle domeinen.
Diversiteit gaat uiteraard niet alleen over etnisch-culturele diversiteit, maar is een ruimer begrip. We focussen op alle mechanismen van uitsluiting en willen de medewerkers hierrond sensibiliseren en inhoudelijk versterken. We denken hier aan bewustwording rond drempels voor mensen in armoede, mensen die laaggeletterd, anderstalig of kortgeschoold zijn, ...
We merken ook dat er hier en daar bij verenigingen dezelfde vragen naar boven komen. Een scoutsgroep die intercultureler wil werken, een vereniging die graag wil samenwerken met een andere vereniging om een breder publiek te bereiken, ... We willen ingaan op deze vragen en via het verenigingenplatform van Denderleeuw rond dit thema ook workshops en vormingen aanbieden en verenigingen in contact brengen met elkaar
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Eind 2019 was er een basisvorming voor personeel rond het thema 'polarisatie'.
In het voorjaar van 2022 volgde de communicatiedienst een vormingstraject rond 'inclusief communiceren' via het Agentschap Inburgering en Integratie.
In 2022 werden projectsubsidies Plan Samenleven binnengehaald met partners Ninove, Geraardsbergen en het Agentschap Inburgering en Integratie. Hierbij leggen we de focus op een brugfiguur onderwijs en het toeleiden van jongeren naar sport en cultuur. Het Agentschap ondersteunt onze medewerkers en vrijwilligers hierbij. Voor de actie 'toeleiden van jongeren naar sport en cultuur' werd er in 2023 gekozen om een partnerschap aan te gaan met de gerenommeerde vzw Habbekrats. Zo werd het project 'Kidz on Tour' uitgedacht. Een sterk vernieuwend, inclusief en verbindend project dat zich zal richten op de vrije tijd van kinderen en jongeren. Er zal op zoek gegaan worden naar de plekken waar de meeste jongeren zich bevinden en via applicaties de locaties en het aanbod zichtbaar maken voor iedereen. Zo weet elke betrokken jongere precies waar de Tour neerstrijkt. Momenteel is de vzw bezig met het selecteren van een nieuwe medewerker die het project zal trekken. Vanaf juli zal het project dan ook van start gaan, de kalender zal in de komende weken hiervoor opgemaakt worden .
Momenteel zijn er ook gesprekken aan de gang tussen Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen om in te tekenen voor bijkomende projectsubsidies uit Plan Samenleven. We zouden graag verder inzetten op onze jeugd en opteren er daarom voor om in te tekenen voor de actie 'toeleiden naar jeugdwerk'. Daarnaast willen we ook projectsubsidies binnen halen die ons de kans geven te werken rond polarisatie.
Zie ook A30002 Vorming organiseren voor personeel in de vakantieopvang om het Nederlands als speeltaal te stimuleren - A10901 Inzetten op partnerschappen en samenwerking met lokale verenigingen die zich inzetten voor de thema's 'Samenleven in diversiteit', 'Integratie' en/of 'Samenlevingsopbouw'.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
Vertraagd