Bevoegde schepen
Jo Fonck

Het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) is onderhevig aan de snelle veranderingen in de maatschappij en aan de doorgevoerde wijzigingen in de structuren van de brandweer en civiele bescherming. Bovendien werd het KB Noodplanning in 2019 grondig geactualiseerd. Gezien het belang van het ANIP in reële noodsituaties is het noodzakelijk om dit document actueel te houden. We zullen dit doen door het ANIP jaarlijks te verfijnen en te evalueren. De actualisatie van het ANIP wordt formeel vastgesteld door de veiligheidscel.

Momenteel beschikken we in Denderleeuw over één bijzonder nood- en interventieplan (BNIP) voor de rommelmarkt in Welle. Daarnaast kunnen we net als andere steden en gemeenten terugvallen op BNIP’s van de provincie in kader van o.a. elektriciteitsschaarste of –panne en terrorisme. Ook het BNIP willen we actueel houden door het te evalueren en bij te sturen waar nodig. Verder willen we bekijken of het nodig is om andere BNIP’s op te stellen.

Om alert te blijven voor risicovolle situaties is het belangrijk om deze risico’s continu te evalueren en om permanent te trainen op mogelijke noodgevallen. We voorzien om jaarlijks minstens drie verschillende noodplanningsoefeningen te doen, met wisselende graad van impact en intensiteit. We kunnen rekenen op ondersteuning van de dienst noodplanning van de gouverneur bij de oefeningen en in de opmaak van de noodplannen.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Met ondersteuning van de dienst Noodplanning van de gouverneur werd het Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) verder omgezet naar het uniforme sjabloon zoals beschikbaar in het nationaal veiligheidsportaal (ICMS). Een update van het plan werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2022. Gewijzigde contactgegevens worden intussen bijgehouden door de dienst Veiligheid.

Verschillende collega's volgden opleidingen met betrekking tot hun discipline binnen het ANIP. In het najaar van 2022 werd voor onze diensthoofden ook een algemene opfrissing voorzien rond dit plan vanuit de dienst Veiligheid.

Een noodplanningsoefening i.s.m. de provinciale dienst Noodplanning werd gehouden op 23 januari 2023. Het ging om een onaangekondigde beschikbaarheidsoefening tijdens de diensturen waarbij de bereikbaarheid en de reactiesnelheid van de sleutelfiguren in het ANIP worden getest. Tegelijk werd ook de operationaliteit van het crisiscentrum getest en werd de correctheid van de informatie die vermeld wordt in het ANIP nagegaan. Een oefening in het najaar wordt bekeken.

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Tijd (indicator)

O

Geld

Geld (indicator)

G