Bevoegde schepen
Jo Fonck

Het aantal verkeersongevallen met letsels blijft de laatste jaren relatief stabiel. Verkeersveiligheid blijft een prioriteit voor de lokale politie in het Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025. In de gemeente krijgen we voornamelijk te maken met verkeersoverlast in de vorm van onaangepast rij- en parkeergedrag van bestuurders. Uit de Veiligheidsmonitor van 2018 blijkt dat inwoners verschillende verkeersfenomenen als een probleem ervaren in hun buurt: onaangepaste snelheid (64%), hinderlijk parkeren (47%), agressief verkeersgedrag (35%) en geluidshinder door verkeer (30%). Het parkeren op het voet- en fietspad of op plaatsen die de zichtbaarheid of veiligheid van de zwakke weggebruiker in het gedrang brengt, is een pijnpunt. Om dit fenomeen aan te pakken zullen we een vaste overlegstructuur installeren waarin de diensten mobiliteit en veiligheid in vertegenwoordigd zijn samen met politie en andere relevante partners. Dit forum beoogt een beleidsmatige en structurele aanpak van uitdagingen in het verkeer, met bijzondere aandacht voor het verkeer in de schoolomgeving. We kunnen rekenen op de steun van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde om dit te realiseren. Daarnaast zal het nieuwe Mobiliteitsplatform waarin dezelfde partners worden aangevuld met mobiliteitsexperten onder onze inwoners om concrete acties te plannen, ontwikkelen en evalueren.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

De vaste overlegstructuur met de gemeentelijke diensten Mobiliteit & Veiligheid samen met de lokale politie (LIV-C) werd nog niet opgestart (zie A10800). Op vlak van verkeersveiligheid lopen wel andere initiatieven:

  • De dienst Mobiliteit ging verder aan de slag met de input van het congres Verkeersveiligheid in de schoolomgeving en werkt school per school verder om een verkeersveilige inrichting te bepalen. In 2020 werd de schooluitgang in de Kerkstraat aangepakt (zie A10600). In de komende jaren worden ook nog andere schoolomgevingen aangepakt in samenspraak met de desbetreffende school (zie A10511, A10602, A10703 en A10733)
  • De gemeenschapswachten en de lokale politie (wijk en/of verkeer) werken nauw samen om de verkeersveiligheid aan de schoolpoort te bewaken door gerichte controles uit te voeren en deze op elkaar af te stemmen.
  • In principe driemaandelijks wordt er overleg gepleegd met de lokale politie over meldingen en vragen in het kader van verkeersveiligheid (Verkeerscommissie). Hieruit volgen dan meer controles en acties van de politie of beslissingen van het college van burgemeester en schepen om bepaalde verkeerssituaties te wijzigen. In 2023 behandelde de Verkeerscommissie o.m. vragen naar
    • doorstromings-/parkeerproblematiek Groeneweg,
    • afbakening parkeerzones Kerkstraat,
    • parkeerproblematiek Rietstraat,
    • snelheid & parkeerproblematiek Kouterbaan,
    • sensibilisering na flitsacties,
    • ...
  • De gemeenschapswachten worden ook regelmatig ingeschakeld om in bepaalde straten tijdelijk te sensibiliseren over verkeerd parkeren (vb Kouterbaan, Parklaan, Kleine Ganzenbaan...). Dit gebeurt vaak op vraag van de Verkeerscommissie.
  • Aan het einde van het schooljaar werden degenen die zich in de schoolomgeving correct hielden aan de parkeerregels door de gemeenschapswachten beloond met een gezonde snack.

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Het overleg rond verkeersveiligheid (LIV-C) werd nog niet opgestart. Nadat in juni 2022 de opdrachtverklaring met de verschillende partners werd ondertekend, kan de oprichting van een LIVC-Move worden voorbereid.

Tijd (indicator)

O

Geld

Geld (indicator)

--