A10703 Opmaak van een masterplan voor veilige schoolomgevingen en dit gefaseerd uitvoeren
Mobiliteitseducatie leert kinderen en hun ouders over mobiliteit en haar gevolgen en wil met preventiecampagnes duurzame mobiliteit stimuleren en onveilig verkeersgedrag voorkomen. De huidige samenwerking met de lokale politie en de scholen wordt verdergezet tijdens deze beleidsperiode. De kinderen oefenen op het fietsbehendigheidsparcours en testen hun vaardigheden tijdens onze Scholengordel. Samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) willen we proberen nog een stapje verder te gaan qua praktijkeducatie en sensibiliseringsacties.
Daarnaast wordt verder werk gemaakt van veilige schoolomgevingen. Elke schoolomgeving zal bekeken en geëvalueerd worden op vlak van verkeersveiligheid met focus op de zwakke weggebruiker. De invoering van schoolstraten zal ook deel uitmaken van dit onderzoek. Dit alles zal resulteren in een masterplan schoolomgevingen voor de gemeente, dat we gefaseerd zullen uitvoeren. In deze beleidsperiode zullen de schoolomgevingen ’t Landuiterke en Kerkstraat aangepakt worden. Deze krijgen een nieuwe look met volwaardige voetpaden, groen en verkeersremmende elementen.
Status
In onderzoekStand van zaken (toelichting)
Eind 2019 werd de eerste stap gezet naar de opmaak van dit masterplan d.m.v. een overleg met alle scholen. Bedoeling is de scholen stelselmatig uit te nodigen op de Verkeerscommissie voor verdere afstemming.
De dienst Openbare ruimte werkte in 2020 wel aan een plan voor de herinrichting van de schoolomgeving in de Kerkstraat (zie A10600). Dit plan werd uitgevoerd en kadert in de visie van een masterplan om schoolomgevingen gefaseerd veilig te maken.
Verder staan ook de herinrichting van de schoolomgeving van het Landuiterke (A10511), in het kader van RUP Wolfsgracht, en de gedeeltelijke heraanleg van de Aststraat in het kader van een veilige schoolomgeving op het programma (A10602).
In het kader van het relanceplan Vlaamse Veerkracht kunnen lokale besturen subsidies aanvragen ter verbetering van de verkeersveiligheid van schoolroutes op gemeentewegen. De subsidie is gericht op snel uitvoerbare maatregelen zoals verkeerssignalisatie en kleine infrastructurele maatregelen. Het college van burgemeester en schepen gaf in zitting van 29 juni 2021 goedkeuring voor het indienen van een subsidieaanvraag voor de schoolroute Kasteelstraat – voet-fietsweg naar Zandplaatstraat – Zandplaatstraat – Jozef Sonckstraat – Dr. Cochezstraat (A10700). Deze straten staan aangeduid als schoolroute op de schoolbereikbaarheidskaart en zorgen voor een verbinding voor de vele scholieren die komende van Liedekerke over de Kasteelstraat fietsen richting de secundaire school Leonardo College. Deze schoolroute geeft ook uit op de schoolomgeving van de kleuter- en lagere school KCD. De subsidie werd aan ons toegekend op 7 februari 2022. In 2022 werden volgende werken uitgevoerd:
- heraanleg kruispunt Bouchtstraat - Dr. Cochezstraat - Brandweerstraat - J. Sonckstraat - A. De Cockstraat met verkeersplateau
- aanleg fietssuggestiestrook in de rijrichting van het verkeer in de Zandplaatstraat
- toekenning statuut fietsstraat voor J. Sonckstraat en Dr. Cochezstraat
- aanleg fietssuggestiestroken en toegankelijke bushaltes (met rijbaanversmalling ikv snelheidsbeperking) in de Kasteelstraat
- opwaardering trage verbinding tussen Huissegemstraat en Zandplaatstraat door gemeentelijke wegenploeg
Op 25 oktober 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen een tweede subsidieaanvraag goed in het kader van de schoolroute Landuitstraat - Huissegemstraat (A10700). Deze straten zijn opgenomen op de schoolbereikbaarheidskaart en zorgen voor een verbinding voor scholieren komende van N405 en Liedekerke. De schoolroute loopt langs de vrije basisschool ’t Landuiterke en takt vervolgens aan op de schoolroute komende van Liedekerke waarvoor het lokaal bestuur in 2021 een subsidieaanvraag indiende. De subsidieaanvraag voor Landuitstraat en Huissegemstraat werd goedgekeurd door de minister op 5 december 2022. Inmiddels werd, in het kader van deze subsidie, een lastenboek opgesteld en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepen van 16 mei 2023 voor de aanleg van fietssuggestiestroken en enkele aanpassingswerken in de Landuitstraat en in de Huissegemstraat. Het volledige project dient uitgevoerd te worden binnen 12 maanden na de dag van de beslissing tot toekenning van de subsidie.
Zie ook A10733 (Jaarlijks investeren in kleinere verkeersingrepen die de veiligheid op de weg en in schoolomgevingen verhogen) voor info over schoolstraten.
Van 26 september tot 23 december 2022 werd het concept 'schoolstraat' gefaseerd getest in de Leliestraat en in de Aststraat. Na een evaluatiemoment dat plaatsvond op 24 januari 2023 met de gemeenteschool van Iddergem en de lokale politie werd gekozen om het concept 'schoolstraat' verder te zetten in de Aststraat. Het college van burgemeester en schepenen besliste in zitting van 31 januari 2023 om de schoolstraat in de Aststraat voor de rest van het schooljaar te bestendigen.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
In 2020 werd de schoolomgeving in de Kerkstraat aangepakt. In 2022 werd de schoolroute Liedekerke - Denderleeuw aangepakt. In 2023 staat de schoolroute Landuitstraat - Huissegemstraat op de planning. De dienst Openbare ruimte zal systematisch ook de andere schoolomgevingen bekijken.
Tijd (indicator)
Geld
Specifiek budget is niet voorzien voor deze actie. Eventuele herinrichtingen moeten aangepakt worden binnen vaste investeringsbudgetten van de dienst of d.m.v. het aanvragen van subsidies.