Bevoegde schepen
Sofie Renders

Ook in het Landuit dat gekenmerkt wordt door een zeer hoge bevolkingsdichtheid en heel wat inwoners van niet-Europese herkomst, kiezen we voor het opmaken van een omgevingsanalyse om proactief te onderzoeken waar de wijk nood aan heeft. Hier wordt de mogelijke inzet van een buurtopbouwwerker voorzien naar het voorbeeld van Hemelrijk en Leeuwbrug. Deze buurtopbouwwerker kan het aanwezige potentieel dat al aanwezig is in de buurt optimaal benutten en onderzoeken welke delen van de publieke ruimte anders kunnen ingevuld worden ten dienste van de buurtbewoners. Zo wordt een nieuwe wijkdynamiek gecreëerd en leren mensen uit de buurt elkaar beter kennen en begrijpen.

Status

Stand van zaken (toelichting)

SAAMO vzw had in 2022 de gebiedsanalyse van de wijk Landuit/Huissegem klaar. Deze werd gepresenteerd op de Taskforce Landuit waarbij een aantal topics werden besproken. De opbouwwerker van SAAMO is in 2023 gestart met outreach in de wijk.  

  • station Iddergem: vertrekkend vanuit de idee voor een werkgroep ‘mobiliteit en veiligheid in de wijk’. Tegelijk konden mensen uit de buurt zo op een laagdrempelige manier kennismaken met de buurtopbouwwerker.
  • voedselbedeling De Geburen: SAAMO is ondertussen samen met CAW en Sociaal Huis telkens aanwezig om te outreachen bij de voedselbedeling. 
  • eenzame senioren:
    • de opbouwwerker legde zijn focus op alleenwonende senioren in de wijk. Er werd met een aantal van deze mensen al contact gelegd in functie van o.a. de Week van de Verbondenheid, het opstarten van een buddyproject, … 
    • Voor de week van Verbondenheid werd vanuit een soort ‘Vraag het aan’ een ronde gedaan in de wijk: senioren konden voor elkaar een verzoeknummer aanvragen. 
  • omwonenden van het Vrijheidspark:
    • voor de heraanleg van dit stuk groen in Denderleeuw werd door het lokaal bestuur gesignaleerd dat een aantal buurtbewoners nog geen akkoord hadden gegeven voor het laten plaatsen/ vervangen van hun tuinafscheiding. De opbouwwerker heeft hierbij een rol als brugfiguur opgenomen om deze bewoners individueel te contacteren, te informeren en te overtuigen van de voordelen hiervan. De ontbrekende akkoorden werden op deze manier in orde gebracht.
    • tijdens het uitvoeren van deze huisbezoeken werd eveneens ‘bredere rechtenverkenning’ gedaan. Bij enkele bewoners kwam de nood aan meer informatie en steun rond duurzaam wonen naar boven. Deze gezinnen kregen ondertussen de nodige ondersteuning voor de Energiescans van Provincie Oost-Vlaanderen. Recent werden de rapporten van de Energiescans door de buurtopbouwwerker met de gezinnen doorgenomen en besproken.
  • In het voorjaar werd door de opbouwwerkers, op vraag van het lokaal bestuur, een onderzoek gedaan naar de behoeften rond het leren en oefenen van Nederlands. In functie hiervan werden ook door de buurtopbouwwerker van Landuit buurtbewoners bevraagd. De signalen van het onderzoek doorheen de buurten en projecten waar SAAMO actief is, werden in een uitgebreide nota aan het bestuur bezorgd (april).

 

In 2023 is de Taskforce Landuit (Huis van het Kind, Sociaal Huis, dienst Wonen, Vrije tijd, Senioren, wijkagent …) 2 maal samengekomen:

  • 27.02.2023
    De gebiedsanalyse werd aan de aanwezigen voorgesteld, gekoppeld aan het meerjarenplan van Denderleeuw. Op basis van de voorgestelde actielijnen werd er vanuit zowel opbouwwerk als betrokken medewerkers van het lokaal bestuur input gegeven rond de voornaamste aandachtspunten: openbare ruimte & mobiliteit, wonen en samenleven. Voor samenleven zal er een extra focus liggen op eenzaamheid bij senioren.
  • 12.06.2023
    Terugkoppeling over de stand van zaken voor de verschillende actiepunten, de samenwerking met SAAMO, vooruitblik naar de zomeractiviteiten. 

SAAMO koos ervoor om het buurtopbouwwerk vanaf april te versterken met de aanwezigheid van 2 extra opbouwwerkers:  2 dagen in de week komen deze collega’s meewerken om het buurtopbouwwerk een vlotte doorstart te geven en op kortere termijn meer te bereiken.  

Focus buurtopbouwwerk Landuit-Huissegem: 

  • Samenleven, met specifieke aandacht voor eenzaamheid bij senioren.
    • Zie ook eerder vermeldde outreach-activiteiten
    • Landuit is een wijk met een groot aandeel jonge kinderen en (eenzame) senioren. Deze laatste groep komt over het algemeen niet vaak buiten, heeft weinig contact met de omliggende buren en heeft weinig aanbod in de wijk zelf. De senioren die aangesproken werden geven aan dat ze nood hebben aan nabijgelegen activiteiten en sociaal contact (bv. het kaarthuisje van weleer wordt sterk gemist).
    • Er wordt eerst volop ingezet op outreach, senioren bereiken en ‘buiten krijgen’– van daaruit kan op termijn een buddywerking vorm krijgen.
  • Openbare ruimte & Mobiliteit
    • Naast de plannen van de gemeente om met kleine ingrepen de veiligheid te verhogen leeft de idee om een werkgroep Mobiliteit in de wijk te organiseren – zowel met buurtbewoners als met bv. de directie van basisschool 't Landuiterke.
  • Wonen
    • Zie ook eerder: outreach - Vrijheidspark
    • Via de campagne ‘Leeuwbrug Beweegt’ kwam een buurtbewoner van Landuit aankloppen bij het buurtopbouwwerk. In samenwerking met de buurtbewoner en het eigen netwerk, de collega-opbouwwerker van het wijkrenovatietraject en enkele bezorgde buurtbewoners werden achtereenvolgens een Energiescan uitgevoerd, een energielening aangevraagd, aannemers gezocht om de woonsituatie van deze buurtbewoner te helpen verbeteren.
    • De buurtopbouwwerker volgde een vorming, uitgewerkt en gegeven door de collega's van het wijkrenovatietraject in Leeuwbrug, voor het herkennen van slechte panden. Deze kennis kan gebruikt worden tijdens huisbezoeken bij buurtbewoners. Zeker voor senioren en een mogelijk minder aangepaste woning / mindere woonkwaliteit. Signalen hierrond zullen worden verzameld en bezorgd aan de bevoegde gemeentediensten.

Stand van zaken (indicator)

O

Tijd

Tijd (indicator)

O

Geld

Geld (indicator)

G