A10501 Vernieuwing en realisatie RUP Wolfsgracht via oproep Vlaamse Bouwmeester: oude voorziene verkaveling omzetten naar modern woonplan met maximaal behoud van open ruimte
Het RUP Wolfsgracht werd op 24 februari 2011 goedgekeurd door de deputatie. Wolfsgracht heeft bijzondere landschappelijke kwaliteiten en potentieel om te fungeren als groene long voor de ruimere omgeving. Het zou een gemiste kans zijn om deze op te vullen met een doorsnee woonproject met een maximaal aantal woongelegenheden, zoals het huidig RUP voorziet. Dit is dus enigszins achterhaald.
In samenwerking met Solva wordt er via de Vlaamse Bouwmeester een open oproep gelanceerd voor het ontwerpen van een masterplan. Dit masterplan wordt omgezet in een RUP en later volgt de ontwikkeling van de site in de vorm van een modern woonplan met maximaal behoud van open ruimte.
Status
In uitvoeringStand van zaken (toelichting)
Uit de open oproep van de Vlaamse Bouwmeester kwam collectief Studio Thomas Willemse + act. + Tractebel + Agmen + Orientes als winnaar uit de bus. Er werd een startvergadering georganiseerd om het traject naar een masterplan te starten. Studio Thomas Willemse is met veel enthousiasme begonnen aan de opmaak van het ambitiecharter en de planning. De opmaak van een masterplan en het verder uitwerken van het stappenproces is afgerond. Een definitief masterplan werd aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd en aangenomen op 2 maart 2023.
Gelijktijdig werd ook Solva aangesteld om het RUP Wolfsgracht te herzien. Op basis van het goedgekeurde masterplan zijn zij nu aan de slag om het RUP Wolfsgracht te herwerken. De eerste stap, met name goedkeuring startnota en organisatie van een participatiemoment, is voorzien voor augustus - oktober 2023.
Als onderdeel van de campagne 'Denderleeuw in Beweging', kan de stand van zaken opgevolgd worden.
Stand van zaken (indicator)
Tijd
Tijd (indicator)
Geld
Intercommunale SOLVA en lokaal bestuur Denderleeuw werken samen aan het uittekenen van een masterplan en ontwikkelingsstrategie voor Wolfsgracht. Het verzoenen van een woonopgave en het vrijwaren van de nog gave landschapskenmerken van dit projectgebied vormen de voornaamste uitdagingen van deze opdracht. Op heden werd reeds 7,5 miljoen euro geïnvesteerd door SOLVA in opdracht van ons lokaal bestuur om de gronden aan te kopen en het project in goede banen te leiden. Het is de bedoeling om deze som integraal/maximaal te recupereren door de verkoop van bouwkavels, na de realisatie van het openbaar domein en openbare voorzieningen.