Bevoegde schepen
Yves De Smet

Het Vrijheidspark strekt zich uit vanaf de Nieuwstraat tot aan de Boriaustraat/Segersplein en vormt een groen lint doorheen het centrum van Denderleeuw. Solva heeft intussen een ontwerper aangesteld om het plan uit te tekenen. De budgetten waren oorspronkelijk voorzien in 2020, maar zullen verschoven worden naar 2021-2022. Er moet nog een aanbestedingsprocedure gelanceerd worden om een aannemer aan te duiden.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

RUP Vrijheidspark

Het Vrijheidspark strekt zich uit vanaf de Nieuwstraat tot aan de Boriaustraat/Segersplein en vormt een groen lint doorheen het centrum van Denderleeuw. Het RUP Vrijheidspark kadert in de uitwerking van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan. Concreet bestaat het doel van het RUP uit het herbestemmen van het verwaarloosd groengebied tot een parkgebied met recreatief karakter.

Het RUP Vrijheidspark is definitief goedgekeurd op de gemeenteraad van oktober 2021. Het RUP Vrijheidspark ordent de zone als volgt:

  • In de parkzone zal een verwevingsgebied van recreatie en natuur worden voorzien. 
  • Daarnaast zullen de bestaande bosstructuren maximaal gevrijwaard blijven. Er zal dus te werk gegaan worden met oog voor de waarde van het natuurgebied.
  • Aan de rand van het natuurgebied zullen twee wijkverbindingszones ingericht worden. Hier zal parkeren in het groen mogelijk zijn. Alles wat niet verhard wordt, blijft behouden als park en wordt zo groen mogelijk ingevuld.
  • In het RUP zal ook de Academie voor Podiumkunsten op ruimtelijk vlak geordend worden. Er wordt immers een zone voor gemeenschapsvoorzieningen en wonen voorzien. Toekomstige woonontwikkeling, enkel beperkt mogelijk aan de Sint-Amandstraat, zal zich optimaal moeten inpassen in het aangrenzende parkgebied.

Ontwikkeling Vrijheidspark

De omgevingsvergunning voor dit project werd afgeleverd in de 1ste helft van 2022. De goedkeuring van het aanbestedingsdossier op de gemeenteraad volgde in juni 2022, waarna de aanbestedingsprocedure werd opgestart. De aannemer werd begin 2023 aangeduid vermits het gunningsbedrag hoger was dan de raming. De gemeenteraad diende daarom haar toestemming tot gunnen te geven. Dit gebeurde tijdens de gemeenteraad van december.  De werken zullen op 1 juli 2023 opstarten na het broedseizoen. Op 1 juni 2023 werd er een info-avond georganiseerd voor de buurtbewoners om hen in te lichten over de geplande werken.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

De budgetten waren oorspronkelijk voorzien in 2020, maar werden verschoven naar 2021-2022. De indicatieve raming die het studiebureau gemaakt heeft, valt binnen de voorziene budgetten in het meerjarenplan. Echter door de prijsverhogingen van de materialen in 2022 vielen de offertes duurder uit dan de raming. Aan de gemeenteraad werd akkoord gevraagd om te kunnen gunnen boven de oorspronkelijke raming, maar binnen het budget meerjarenplan.

In de 2e helft van 2022 werd er voor dit project een subsidieaanvraag ingediend voor 'natuur in je buurt'. Bij ministerieel besluit van 16 december werd er 100.000 euro subsidie toegekend.

Geld (indicator)

G