Bevoegde schepen
Sofie Renders

De omgevingsanalyse voor wijk Hemelrijk is bijna afgewerkt. Hieruit zullen een aantal gerichte acties voortkomen. We maken in de buurt werk van: sociale grondrechten helpen garanderen (in een eerste fase het recht op behoorlijke huisvesting) en zo de opwaartse sociale mobiliteit beogen; nastreven van community building voor meer binding met de buurt door blijvend gebruik te maken van het aanwezige potentieel en inzet van een buurtopbouwwerker op het terrein; een nieuwe wijkdynamiek stimuleren door de publieke ruimte te herdefiniëren met het oog op het collectief en solidair gebruik ervan.

De jeugdopbouwwerker draagt actief bij aan het bouwen van bruggen tussen de jongeren en andere bevolkingsgroepen in wijk Hemelrijk. Door verschillende groepen met elkaar kennis te laten maken, het stimuleren van ontmoetingen en te bemiddelen wanneer het minder goed loopt, wordt het wederzijds begrip versterkt. Dit is een goede basis om ook het samenleven te versterken.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Het opbouwwerk versterkt de wijkwerking via drie sporen:

COMMUNITY BUILDING

Het aanbod dat vanuit de Palaver wordt uitgebouwd is zo veel mogelijk gericht op de diversiteit in de wijk. Maandelijks wordt dit aanbod via de kalender naar buiten gebracht.

Activiteiten kunnen vormgegeven worden vanuit bestaande vrijwilligerswerkingen, vertrekkende vanuit bewoners of een bestaand aanbod waarbij de vrijwilligersgroep uitgebreid wordt (zoals de zomerbars, waar we van zes vrijwilligers naar een diverse groep van circa 12 mensen gegaan zijn). Door samen te werken met bewoners – en zo bewoners onderling te laten samenwerken - wordt er ingezet op community building, des te meer omdat er tegelijk iets aangeboden wordt aan de buurt door medebewoners. Bij de voorbereiding van deze activiteiten wordt door de opbouwwerkers steeds nagedacht over hoe ze een breed en ook kwetsbaar publiek kunnen bereiken. Hiervoor werken ze samen met partnerorganisaties, zoals Uit De Marge zodat ook jongeren zich welkom voelen op  activiteiten waar zij normaliter minder vertegenwoordigd zouden zijn.

Daarnaast geven specifieke activiteiten, het buurtwerk of De Palaver mogelijkheden om groepen te verbinden, in gesprek te gaan over sociale spanningen, noden, wensen, uitdagingen,… en hierin wederzijds begrip te creëren. In samenwerking met Uit De Marge gaat dit bijvoorbeeld over het spanningsveld tussen oudere bewoners en jongeren, mensen met verschillende achtergronden, culturen, etc. Hoewel het niet steeds evident is om deze groepen fysiek samen te brengen, zet het buurtwerk sterk in op open dialoog m.b.t. (soms) gevoelige onderwerpen. Hierbij is het belangrijk om uit het eigen standpunt te kunnen treden en perspectieven van anderen voor ogen te kunnen houden. 

De moestuin 

De moestuin aan De Palaver brengt buurtbewoners samen van ‘zaadje’ tot ‘groente of fruit’.  Samen met verschillende bewoners uit de wijk werd beslist wat we dit jaar zouden planten en hoe we de moestuin zouden indelen. Ook de verzorging van de tuin wordt gezamenlijk opgenomen. Van de oogst kan er samen genoten en gekookt worden, terwijl ook andere buurtbewoners welkom zijn in de pluktuin. De moestuin is voor mensen die minder snel contacten leggen een mooie manier om in contact te komen met anderen. Zo zagen we dit voorjaar een nieuwe vrijwilliger openbloeien door het werken in de moestuin. Deelnemers doen op deze manier nieuwe (positieve) ervaringen op en kunnen vanuit de tuin de rest van de werking voorzichtig leren kennen. 

Darts in de Palaver

Een groep wijkbewoners verenigde zich in najaar 2022 en kwam met een concreet voorstel om een buurtgerichte dartsclub op te starten.  Ze misten echter nog een geschikte ruimte om informeel samen te komen.  Samen met de buurtwerker konden ze een jaar samenkomen in De Palaver op woensdagavond.  Het eerste jaar zou dienen om te oefenen in organiseren en proef te draaien om vorm te geven aan de activiteiten. Na een handvol weken merkten we reeds op dat andere buurtbewoners die geen darts speelden ook spontaan langs kwamen voor deze informele ontmoeting.   
 
In juni ’23 organiseerde deze groep ook haar eerste eigen tornooi. Conclusie was dat dit project kans op slagen had mits de nodige agogische begeleiding. Gezien ze zichzelf organiseerden, ze een eigen reglement ontwikkelden en ze in staat waren om zichzelf te financieren in de toekomst was de evaluatie positief. Het tornooi zelf verliep echter niet van een leien dakje. De buurtwerker zag dit als een leerkans en nam het onderwerp van discussie op tijdens de evaluatievergadering. 

Rommelmarkt Hemelrijk 

De tweede editie van de rommelmarkt Hemelrijk was een feit en ging door op Paasmaandag. Er waren ditmaal nog meer standhouders dan in de eerste editie, maar door het stevige regenweer rond 14u kwam er een plots einde aan het event. Buurtbewoners waren tevreden over de organisatie, ze hoopten echter op nog meer bezoekers. Om het event structureel te verankeren, zou er nog meer aandacht moeten gaan naar bewoners om de voorbereidende organisatie te dragen.  

De buurtwerker was lid van de Vriendenkring van de wijkschool (BS De Wereldboom). Ouders die actief en participatief meewerken in de diverse projecten in het ontmoetingshuis vonden geen aansluiting bij de vriendenkring van de wijkschool.  Het was de buurtwerker zijn doel om de vriendenkring te overtuigen om participatiever om te gaan met ouders uit de wijk. De buurtwerker overtuigde de leden van het bestuur om zich frequenter naar de wijk te richten waar het merendeel van hun leerlingen woont. Er zijn voldoende ouders bereid om te participeren, maar dit zal enige flexibiliteit vragen van de vzw.    
Dit schooljaar organiseerde de vriendenkring een eerste event in de wijk Hemelrijk (Italiaanse avond), dat succesvol was. Er kwamen meer dan 120 bezoekers op af.  Leerkrachten, zorgco en directie waren overtuigd om dit vaker te doen. Ouders en kinderen kwamen op een vertrouwde plek (De Palaver) en anderen ontdekten het ontmoetingshuis voor de eerste maal. 

GRONDRECHTEN 

De buurtwerker krijgt op dagelijkse basis 0-de lijn hulpvragen van buurtbewoners. Dit gaat van het vertalen en interpreteren van brieven, opstellen van afbetaalplannen met leveranciers, belastingbrieven doorsturen, energiepremies aanvragen, sociaal tarief aanvragen, jobbonus aanvragen, etc. 

Enkele malen werd de buurtwerker geconfronteerd met verontrustende signalen met betrekking tot enkele gezinssituaties in de wijk. 
Dit voorjaar is de buurtwerker hierover in gesprek gegaan met de zorgco en directeur van de wijkschool en de onderwijsopbouwwerker. De buurtwerker stelde immers vast dat bij sociale actoren die betrokken waren op deze gezinnen, de situatie van de kinderen soms te weinig onder de aandacht kwam. Een sociale huisvestingsmaatschappij kijkt vnl. naar de staat van de woning en de tuin, het OCMW heeft haar focus op de ouders, de zorgcoö heeft zelf geen inkijk in de thuissituatie, buitenschoolse activiteiten, wijkleven, etc. Door ad hoc een multi-disciplinair overleg te organiseren met meerdere betrokken actoren rond éénzelfde gezin komen de actoren wel tot een ruimer en beter beeld. Nadien worden er concrete verdere stappen ondernomen om dit gezin enerzijds op vrijwillige basis meer te gaan ondersteunen, maar in uiterste nood, ook doortastend te handelen om het welzijn van het kind te beschermen.   

PUBLIEKE RUIMTE 

De woonclub heeft haar eerste structurele verandering gerealiseerd in de publieke ruimte met behulp van lokaal bestuur Denderleeuw, ILVA en SHM Dewaco. Het restafval van de bewoners in appartementen wordt niet langer opgehaald via de zwarte containers om de twee weken. Heden kunnen de bewoners dagelijks hun restafval deponeren in  de ondergrondse containers. Momenteel werken we met de woonclub aan het project om de directe omgeving van de appartementen te vergroenen. Zo zouden de grote grasperken rond de appartementsblokken een patchwork van wilde bloemenvelden krijgen.   

Anderzijds volgde de woonclub het masterplan van de renovaties (SHM Dewaco) in de wijk op. Bij de oplevering van de eerste gerenoveerde woningen heeft de woonclub een evaluatie gedaan en deze bezorgd aan SHM Dewaco om rekening mee te kunnen houden in de volgende fase.   

Ook de fusie die geprogrammeerd stond in het voorjaar 2023 tussen SHM Denderstreek, SHM Dewaco en Ninove Welzijn, volgde de woonclub op. Zo was de woonclub vertegenwoordigd op de algemene vergadering van SHM Dewaco en stelden zij daar verduidelijkingsvragen bij het jaarverslag, de jaarrekeningen en de aankomende fusie.  

Toegang tot en toeleiding naar dienstverlening 

Vanuit het buurtwerk wordt ook sterk gefocust op de toeleiding van (kwetsbare) inwoners naar diensten en stelsels die hen kunnen ondersteunen en waar zij recht op kunnen hebben. Dit kadert veelal in de dagelijkse onthaalwerking binnen de Palaver en de wijk. Concreet gaat dit over: verhoogde tegemoetkoming, sociaal tarief, de Uitpas (met kansentarief) en toegang tot de voedselbedeling in Denderleeuw.  

Daarnaast waren er ook verschillende vragen rond de federale en Vlaamse belastingen. Dit gaat over (het invullen van) de aangifte tot het aanvragen van afbetalingsplannen. Om mensen op weg te helpen met Tax-on-web en andere toepassingen werd onder andere met Digipunt afgesproken om wekelijks vrijwilligers in te zetten vanuit de Palaver. Dit aanbod moet nog wat meer bekendheid krijgen bij bewoners. 

 

Zie ook fiches A10400 Palaver uitbouwen & A10401 Palaver maximaal ontsluiten. 

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G