Bevoegde schepen
Andy Depetter

Het klimaatplan en de bijhorende maatregelentabel werd heel participatief opgemaakt. In alle steden en gemeenten binnen het project werden inspraakmomenten onder meer in de vorm van ‘klimaattafels’ georganiseerd. Burgers deden suggesties voor CO2-reducerende acties en beleidskeuzes. Ook binnen de administratie leeft dit verder in de vorm van een klimaatteam. Er wordt ook een Klimaatraad opgestart met geëngageerde inwoners.
Met frequente en transparante communicatie worden de deelnemers van de klimaattafels, werkgroepen, ... op de hoogte gehouden van de uitrol van het klimaatplan. Het voorstellen van nieuwe acties wordt op een eenvoudige manier mogelijk gemaakt. Intern worden specifieke acties bekend gemaakt via een nieuwsflits.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Op 27 oktober 2020 startte een klimaatmedewerker, aangeworven door Solva, voor 1,5 dag/ week tewerkgesteld in Denderleeuw. De huidige samenwerkingsovereenkomst liep eind 2022 af.  Op 31 januari 2023 ging het schepencollege akkoord met het sluiten van de nieuwe dienstverleningsovereenkomst voor de werking van een klimaatcoach.

In het najaar van 2020 werden de krijtlijnen voor klimaatcommunicatie uitgetekend, met daarin een voorstel van acties voor een interne en externe klimaatcampagne vanaf 2021.

Extern

De voorbije jaren publiceerden we op regelmatige basis een rubriek in De Schakel. In 2023 communiceerden we via de gemeentelijke communicatiekanalen over autodelen, gratis renovatieadvies, de River Cleanup, gratis bloemenzaadzakjes, Maai Mei Niet, ...

Er wordt bekeken om in het najaar van 2023 (najaar) de lezing ’10 klimaatacties die helpen’ te organiseren voor onze inwoners.

Intern

  • Oproep tot deelname aan de (Ludieke) Dikketruiendag aan onze medewerkers met prijsuitreiking voor de ludiekste truien. 
  • Interne nieuwflitsen aan onze medewerkers rond ons fietsleaseproject
  • In 2023 (najaar) voorzien we mogelijk een infosessie rond de klimaatproblematiek voor onze medewerkers. Het college keurde het organiseren van een lezing rond klimaat goed. 

Campagnes

  • Regentonnen:

Begin 2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de deelname aan de allereerste groepsaankoop regentonnen van SOLVA goed. Via de communicatiecampagne en groepsaankoop  (april - mei 2022) wordt hergebruik van hemelwater gestimuleerd. Op 3 januari 2023 keurde het college van burgemeester en schepenen de deelname aan de tweede campagne regentonnen van SOLVA goed. 

  • 1000 geveltuinen:

De campagne geveltuinen van SOLVA blijft doorlopen en op regelmatige basis wordt hierover gecommuniceerd. Er werden 5 straatgeveltuintjes aangelegd in 2022 en ondertussen werden al 4 aanvragen goedgekeurd in 2023. Om de communicatie en stimulering hieromtrent nieuw leven in te blazen werden verschillende acties ondernomen:

    • Via het wijkverbeteringscontract Leeuwbrug werd n.a.v. de heraanleg van de Sint-Annastraat en de Bosstraat een deur-aan-deur actie in samenwerking met opbouwwerkers opgezet. Ook algemene communicatie naar alle Denderleeuwenaars werd voorzien via de reguliere kanalen en via de bloemenmarkt.
    • Een herziening van het reglement voor het aanleggen van een straatgeveltuin werd goedgekeurd door de gemeenteraad op 25 mei 2023. Het taalgebruik werd hier en daar aangepast, en de afmetingen voor plantvakken zijn minder strikt. Hiermee willen we de drempel verlagen om een geveltuin aan te vragen. Er werd een dossier opgemaakt met inventarisatie van bestaande geveltuinen, met het oog op het verzamelen van inspirerende voorbeelden en beeldmateriaal. Alsook zullen op een aantal adressen interviews worden afgenomen om te getuigen van de vele voordelen. Dit is voorzien in de tweede helft van 2023.

Zie ook A10102 Versterken van de biodiversiteit en de klimaatadaptieve werking van ecosystemen op het privaat domein

Groepsaankoop regentonnen Aantal verkochte tonnen m³ regenwateropvang (Doelstelling LEKP 4.2)
2022 59 17.7
2023 14 nog niet gekend
2024    
2025    

 

Op de Klimaatkaart van Solva worden de klimaatacties per gemeente gevisualiseerd die tot doel hebben om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen. Je kan er bekijken of we qua CO2-reductie op koers zitten en de cijfers vergelijken met andere steden en gemeenten in de regio. Volgens de Klimaatkaart realiseerde Denderleeuw t.o.v. het referentiejaar 2011 intussen een CO2-reductie van 22,25% of 19.313 ton.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

G