Bevoegde schepen
Andy Depetter

De natuur in het algemeen en de ecosystemen met een rijke biodiversiteit in het bijzonder zijn kwetsbaar voor de effecten van de klimaatverandering. Ecosystemen vormen een sleutel in het bestrijden van klimaatverandering. Zo dragen ze bij tot stabiele grondwaterniveaus, nemen planten koolstof op uit het milieu en zorgt groen voor positieve microklimaateffecten zoals verkoeling op warme zomerdagen.

Ecologisch groenbeheer op openbaar domein is niet voldoende. De biodiversiteit moet ook op percelen van inwoners worden gestimuleerd. We doen dit door het uitgebreid informeren en sensibiliseren van onze inwoners. Hierbij verwijzen we naar voorbeeldprojecten op openbaar domein.

Status

In uitvoering

Stand van zaken (toelichting)

Visie verharding op private percelen en voortuinen

Een onthardingscampagne voortuinen werd gelanceerd  in 2021 en werd sindsdien regelmatig herhaald via o.m. facebook en de gemeentelijke website.

Bij zowel voorbesprekingen van projecten als het afleveren van omgevingsvergunningen wordt speciale aandacht besteed aan zo min mogelijk verharding van de voortuin, en bij uitbreiding de tuinzone. Bovendien werd het ontharden van onvergund verharde voortuinen als handhavingsprioriteit aangenomen in het handhavingsplan dat in december 2021 door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Daarnaast wordt bij het afleveren van omgevingsvergunningen steeds de aanleg van inheemse beplanting opgelegd als voorwaarde.

 

Gevelgroen

In 2021 werd een reglement inzake het voorzien van geveltuintjes goedgekeurd. Hierover werd uitgebreid gecommuniceerd via sociale media, de schakel (september - november ) en de website. Dit past dit in werf 1 ('Laten we een boom opzetten') van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. 

In het voorjaar van 2023 werd een herziening van het reglement goedgekeurd. Het nieuwe reglement is minder strikt in de afmetingen van de plantvakken en het taalgebruik werd vereenvoudigd. Hiermee wenst de gemeente de drempel te verlagen om een straatgeveltuin aan te vragen. Om geveltuinen op private gevels te promoten wil de gemeente het goede voorbeeld tonen op de gevels van haar eigen patrimonium. De gemeente heeft begeleiding via de provincie aangevraagd in kader van het project 'Zuid-Oost-Vlaanderen Renoveert'. Dit project voorziet o.a. advies voor het realiseren van groengevels aan het eigen patrimonium. Dit traject zal opgestart worden in de tweede heft van 2023.

  2021 2022 2023 2024 2025
Aantal aanvragen geveltuinen van particulieren 9 7 4    
Aantal extra geveltuintjes bij gemeentelijk patrimonium 2 (doorgangswoningen) 0 0    
Aantal goedgekeurde aanvragen geveltuinen bij particulieren 8 5 4    

 

Aanleg plukfruit & volkstuintjes

In 2021 werden in totaal 61 verschillende fruitbomen aangeplant, verspreid over ons grondgebied. Daarnaast werd ook heel wat kleinfruit voorzien, o.a. in het Broekpark en het speelplein Hazelaarstraat.

Op 14 december 2021 werd een projectfiche goedgekeurd voor de kwalitatieve herinrichting van het speelplein Hoogsteenveld na een bevraging bij onze inwoners. In de fiche werd voorgesteld een combinatie op te zetten van volkstuintjes, een boomgaard, bloemenweides, een natuurspeeltuin als ontmoetingsplek voor jong en oud. Er werd ook al een participatiemoment/infomoment voorzien met het doelpubliek. In een volgende fase worden alle opmerkingen verzameld, de inplanting verder bijgestuurd en wordt de financiering via subsidiekanalen verder bekeken (zie ook A10610 Opwaarderen buurtplein Hoogsteenveld).

Lokaal bestuur Denderleeuw zette recent ook het licht op groen voor de omvorming van een braakliggend perceel langsheen de Biestbaan in Iddergem tot een nieuwe speel- en ontmoetingsruimte. Het participatief traject dat aan de inrichting ervan voorafgaat, leidde in 2022 tot 3 scenario's, waarbij telkens ruimte is voorzien voor minstens een sneukelbos met (noten)bomen en (bessen)struiken en/of een collectieve moestuin of volkstuin. In 2023 wordt verder bekeken hoe dit project uit te voeren.

 

Lokaal Energie- en klimaatpact

Op de gemeenteraad van september 2021 werd de toetreding tot het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd. In kader van de werven 1 en 4 wordt bijkomend ingezet op groenvoorzieningen, ontharding en waterbuffering op privaat domein, dit kan in het kader van zowel voorbesprekingen als het effectief afleveren van vergunningen.

  • In werf 1 ('Laten we een boom opzetten') wordt er over gewaakt dat het vellen van bomen steeds gecompenseerd wordt en dat afsluitingen maximaal in natuurlijke materialen voorzien worden (1 boom extra per inwoner en een halve meter haag per inwoner).
  • In werf 4 ('Water het nieuwe goud') wordt bij het doorvoeren van de watertoets strikt rekening gehouden met de adviezen van gespecialiseerde instanties en zal de watergesteldheid van terreinen steeds mee in rekening gebracht worden. Een visie op ontharding en voortuinen werd reeds ontwikkeld.

 

Communicatie

Zie ook A11001 (Pesticidevrije onkruidbestrijding en duurzaam groenonderhoud met hulp van seizoenarbeiders en externe partners), A11000 (Openbare bebloeming en stimuleren van particuliere initiatieven), A10120 (Vergroening en verfraaiing van de gemeentelijke begraafplaatsen).

Daarnaast worden klimaatartikels voorbereid door onze klimaatcoach voor het gemeentemagazine. 

 

Groepsaankoop regenwatertonnen

Ook Denderleeuw nam in 2022 deel aan de communicatiecampagne www.1000regentonnen.be  waarmee hergebruik van hemelwater wordt gestimuleerd. Het college keurde de deelname aan de groepsaankoop voor 2023 eveneens goed.

Zie ook A10112 Communicatiecampagne rond de klimaatproblematiek, klimaatplan en -acties voor medewerkers en inwoners

 

Organisatie Bloemenmarkt

Op 30 april 2023 werd een nieuwe succesvolle editie van de Bloemenmarkt georganiseerd met een gemeentelijke stand, een stand van GAIA - Katmobiel, en 4 bloemen- en plantenkramen. 

Aan de gemeentelijke infostand werden zakjes met gratis bloemenmengsel en een zadenmengsel aan geïnteresseerde bezoekers verdeeld. Meer dan 200 zakjes werden verdeeld!
Aan de gemeentelijke infostand werd tevens info gegeven over alle relevante zaken die met de opzet verband houden : premies hemelwaterinstallatie, subsidies geveltuintjes, bebloemingswedstrijd…

De marktdag werd ook muzikaal omlijst door vrije radio PROS met live radio gedurende de hele dag. 

Tuincoach

Het klimaatrobuust maken van private tuinen is terecht een actiepunt in menig lokaal klimaatplan. De huidige tuintrends focussen op verharding of strakke gazons en er is te weinig aandacht voor biodivers en inheems groen. Een mentaliteitswijzing bij particuliere tuineigenaars is nodig. Zo kunnen tuinen, zonder zware financiële inspanningen van overheden, een aanzienlijke buffer tegen hitte, droogte en wateroverlast vormen die zo’n 10% van de Oost-Vlaamse grondoppervlakte kan beslaan.

Hierbij kunnen inhoudelijke experten op het vlak van natuurlijke tuinen lokaal ingezet worden om tuineigenaars te enthousiasmeren over de grote principes van natuurlijk tuinieren, ontharden, water vasthouden, inheems groen,... Dit project betreft een samenwerking met de provincie. De provincie screende en selecteerde twee tuincoaches die lokaal inzetbaar zijn.

Een infosessie tuincoach werd georganiseerd i.s.m. de provincie Oost-Vlaanderen op zaterdag 25 mei 2022 in 't Kasteeltje maar er was een gebrek aan inschrijvingen. In het najaar van 2023 wordt bekeken of we dit al dan niet nogmaals opnemen en het communicatieve luik nog intenser voeren.

Stand van zaken (indicator)

G

Tijd

Tijd (indicator)

G

Geld

Geld (indicator)

--